cześć Winio
fajnie że opinia Twoja nie odbiega od mojej -na temat tego refraktorka.
Jeden z najbardziej udanych - i niedrogich.Ja miałem ich kilka szt -świetne.Nawet sobie dawałem większy power.
Co do ostrzenia -łatwiej dokupić przedłużkę wyciągu lub dosztukować -niż skracać tubę .
A np Bresser ma za długie tuby -i tutaj problem zawsze w druga stronę...
Podpowiem - obserwuj OLX - i czasem za 50 zł można kupić statyw i montaż od SKY LUX-ten z mikroruchami z klinem.
Jest co prawda plastikowy(zębatki) -ale przy obsłudze z ,,czuciem'' -sprawdza się nieżle.
Natomiast jego słaby punkt -nóżki -chybotliwe-podmienisz z tym ,co masz -AZ 2 .
Do tego jest tam obejma 70 mm...można sobie dorobić rączkę do prowadzenia-i masz to samo -tyle że dużo lepsze i z mikroruchami.
Co do FLAYTEC - i Twoich ,,rozkmin'' na temat optyki małej z obrazem nieodwróconym i zbliżeń-jako wędkarz -wędrowniczek -chciałem mieć coś takiego -o czym piszesz.Czyli maks power z małymi rozmiarami.
Liczyłem wczoraj ,ile miałem przez 20 lat różnych -aż pozostałem przy jednej.
A miałem lornetek i lunetek ok 70 szt .Próby ,próby ,testy...
I został NIKON 8-24X25.
https://www.astroshop.pl/instrumenty/ni ... rny/p,5278zapłaciła mi kilka lat temu żona na urodziny moje -z lombardu internetowego-220 zł.
nic lepszego nie znalazłem -a od razu mówię -że zoom przy 16 x przy takim okularze -to maks .Potem to już naprawdę musi być okazja.
Więc 50x przy okularze 30 mm -to delikatnie mówiąc -mija się z celem- i z prawdą.
Notabene-taki opis to jest na odpustowych -gdzie faktyczne powiększenie jest pewnie x6 .....
Zwłaszcza ,że drgania są takie -że przy moim NIKONIE mogę sobie motyla przybliżyć na kilka sekund 20X -ale długie patrzenie jest bez sensu -
tzw mgła trzęsąca się - w Góralskiej gwarze -GÓWNO WIDAĆ
Lornetka moja druga -15x60 bresser -w ogóle nie drga ,w tym rozumieniu ....
czyli okular podstawowa sprawa -wielkość -a nawet nie jakość ...
Poza tym -gdybyś zadzwonił do jakiegokolwiek sklepu -od razu usłyszysz-że lornetki i okulary robi się MAKS 20 x -do obserwacji z ręki.I to jeszcze nie każdy sobie poradzi-pewna ręką jest potrzebna.(taka była porada ze sklepu w KRAKOWIE -TELESKOPY -jak jeszcze był -i oszczędził mi kupę kasy-wiedziałem już ,czego szukać.)
i na koniec dla EKOLOG -
po raz kolejny przytoczę anegdotkę o trzmielu ....
Niby apertura 90 mm ma wygrać z mniejszą przy achromacie...
miałem ok 10 -12 szt achromatów 90/900 -tak SW jak i BRESSER.
Pewnego razu stały trzy obok siebie SW 90/910 (jeden deklasował dwa pozostałe
).
ŻADEN nie zbliżył się nawet do jakości obrazu 60/910 KOGAKU .
TRZMIEL nie wie ,że ma za małe skrzydełka -więc lata
pozdrowionka
achromaty Sky Watcher 150/1200 , Meade 80/400 , Dai Ichi Kogaku 60/910 + lornetka Bresser Saturn 15x60