Wojciechu oczywiście, Apertura i Seeing.
Wiem jak wyglądał Jowisz w moim D-380mm F-4,2 Newtonie, też na optyce od pana Stefana P. Był po prostu oszałamiający pod względem widocznego detalu, zawirowań, chmur, całych tych naszych owali, które wyglądały jak piłeczki do ping ponga,
Trzy wieczory z rzędu po zachodzie Słońca, na lekko jeszcze jasnym niebie. Przy 450X z okularem Pentax XW 3.5mm.
Dlaczego akurat ja promuję Refraktory z aperturą 5"?
Ano dlatego iż przy tej aperturze widać w sprzyjających warunkach już naprawdę sporo i to na pierwszy rzut oka, gdzie w aperturze 4" trzeba się tegoż bardziej doszukiwać mając większe doświadczenie w oglądaniu np. Planet.
Nic poza tym nie mam do setek, sam śmiało korzystam z Refraktora APO LZOS 105mm F-6,2-650mm i też jestem zadowolony.
Jednak gdy spojrzę czy to na Marsa, Saturna a tym bardziej na Jowisza, to ilość detalu jaki widzę na Jupku w Refraktorze CFF 140mm APO w stosunku do Refraktora APO LZOS 105mm jest rzec by można "przepaścią"!!!
A warunki na to z obrzeży Krakowa na wzniesieniu gdzie mieszkam, mam praktycznie 8X na 10X sesji obserwacyjnych, więc dobrze wiem co wam tutaj wskazuję i piszę.
Proszę was aby tego nie kwestionować co jest ewidentnym faktem, tak aby czytający mieli jasność, co do wielkości apertury, warunków do oglądania i tego co tym samym może nam dać w praktyce większy aperturą dobry Refraktor.
W Świecie obserwatorów Księżyca i Planet, wszem i wobec wiadomo, iż 5" dobrego refraktora, to ten przysłowiowy "Grall".
Ameryki tu nie odkrywamy, lecz te wszem i wobec znane fakty, tylko potwierdzamy,
Pozdrawiam Krzysztof.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.