JSC napisał(a):Ja sobie robilem porównania 4" refa i 8" niutka w dobrych i bardzo dobrych warunkach. Powery 2x wieksze niez w powyższym artykule (250x niutek, 280x ref)... sprzedalrm 8" Niutka - zostawielem 4" refa.... przede wszystkim zaważył kontrast, co w obserwacjach wizualnych jest kluczowe.
JSC napisał(a):@Anatol - tylko gdzie i za ile kupic newtona takiego jak Twój?
anatol1 napisał(a):JSC napisał(a):@Anatol - tylko gdzie i za ile kupic newtona takiego jak Twój?
No właśnie, kiedyś w dobie długich achromatów można było również kupić długiego newtona.
Krzysztof_P napisał(a):JSC napisał(a):Dla mnie 100x na powiekszenie planetarne to tez nonsens. Ale sa rózni ludzie i znam kilku, ktorzy rzeczywiscie w takich powiekszeniach obserwują detale planetarne. Pytanie jakie te detale mozna zaobserwowac w tak malym powiekszeniu i w tak wielkiej źrenicy, czyli blasku obiektu?
Tez sie zgadzam, ze 200x to minimum na planety, a ogladanie Księżyca zaczyna sie od 250x. Ale... co kto lubi... tylko niech potem ktos nie wciska kitu, ze na przykład w 100mm refraktorze nie mozna zobaczyc detali planetarnych...
Krzysztof_P napisał(a):Hej JSC, nikt ci tutaj nie wciska kitu, że nie można zobaczyć w Setce detali planetarnych.
Oczywiście że można, ale np. na Jowiszu widać ich dużo skromniej niż w 5" Refraktorze, tak samo na Księżycu. A pasy na Saturnie, to też ewidentna różnica.
Ilość widocznych maleńkich kraterów na Księżycu w 5" Refraktorze w stosunku do mniejszego 4" Refraktora jest wręcz ewidentna.
Dlatego planetarni podglądacze na całym Świecie wiedzą o tym iż 5" dobrego Refraktora, to jest ten przysłowiowy, planetarny "Grall".
I nie pomoże tu najlepsza w Świecie nawet fluorytowa Setka Takahashi.
Ba... parokrotnie porównywałem obok siebie Setki i 5" Refraktory. Nawet w Maku Intesa 150/1500mm na Księżycu widziałem więcej drobnych kraterów niż w obok Refraktorze Takahashi FS102mm. Gdyby tak nie było, to nadal wierzył bym w tą rozdzielczości, całą magię Refów Takahashi.
Owszem obrazki z dobrych Refraktorów są najpiękniejsze pod każdym względem, ale na tym kończy się wszystko. Setki Takahashi i stare Vixena FL są bardzo dobre jak i stare Setki Borg Japan na Fluorycie, ale od innych słabszych optycznie Setek. To prawda , i tylko tutaj jest ta Magia!!! Dlatego pokażą nam więcej detalu np. planet niż Setka 100ED SW, itp. słabsze wszelakie chińskie czy tajwańskie Setki. Tutaj lepsze Setki mają nad słabszymi widoczną w detalu np. Jowisza na plus przewagę.
Co do Seeingu, to jak mamy słaby i pomimo tego że obraz stoi w Setce a w 5" widać że bardziej pływa. To i w jednym i w drugim Refie, mało co na tarczy Jowisza widać. Kiedy Seeing się poprawi, to widać w Setce już wiele, ale o wiele więcej widać w tym samym czasie w 5" Refraktorze. Co też sprawdzałem parokrotnie, obok siebie rozstawionymi Refraktorami 4"-100ED i 5"-120ED SW-ED, jak i kiedy również na Jowiszu porównywałem np. Taka FS102mm i APO-ED Meade 5"-127mm. Takich porównań w gronie kolegów wykonaliśmy w Obserwatorium całą masę, na wszelakim sprzęcie. I gdybym chciał je wszystkie opisać na łamach Forum, to zajęło by mi zapewne całą masę czasu.
Ot myślę było by to raczej wszystko w tym temacie. Jeżeli ktoś nie dowierza, to zalecam takowe lub podobne porównania jak sam zrobiłem wykonać w praktyce. A potem, można się rozpisywać w tym temacie na całego.
Pozdrawiam Krzysztof.
Krzysztof_P napisał(a):To jest prawda, między innymi wysoki kontrast Refraktora względem innych instrumentów lustrzanych, to jest to!!!
Dzięki temu, przy stosunkowo mniejszej aperturze Refraktora, można nim zobaczyć więcej detalu, niż w większym aperturą teleskopie lustrzanym.
Na przykład na Jowiszu, widać w jasnych strefach całe duże chmury z podkreślonymi swoimi, obrysami i granicami. A w teleskopie lustrzanym to się zlewa z jasnym otoczeniem strefy i po prostu dana chmura nam się nie pokazuje z osobna, tylko bardziej majaczy w teleskopie lustrzanym. To jest fakt z obserwacji, że lepszy kontrast i lepsza bardziej nasycona i ewidentna kolorystyka detalu Planet w Refraktorze. Pozwalają nam przy stosunkowo mniejszej aperturze Refraktora wyłuskać więcej wszelakiego detalu, niż w większym aperturą teleskopie lustrzanym. Jest wiele takich aspektów na plus dla Refraktora i można by było o tych sprawach, naprawdę bardzo dużo się rozpisać.
Pozdrawiam Krzysztof.
Krzysztof_P napisał(a):Cześć.
Może napisz coś więcej do jakich obserwacji i do czego ma przede wszystkim służyć, może są też inne dobre opcje wyboru instrumentu.
Pozdrawiam Krzysztof.
JSC napisał(a):Jak ma byc krotki APO to raczej trójsoczewkowy.
Moze taki - nic o nim nie wiem, nie czytalem, tylko tak rzuam przyklad.
https://www.bresser.de/pl/bresser-bress ... woQAvD_BwE
PS rozumirm ze cana ok. 3000...4000zł?
Jesli dobilbys do 6000zl to triplet 115/800. TecnoSky sa chyba najtanszymi z klonow (?)
https://www.astroshop.pl/teleskopy/tecn ... m_content=
SCT Celestron albo Maede, 8 lub 9.25 cala
Kupię xun, 2024.09.03[S] Okulary Hyperion + dodatki
Sprzedam QuCyk, 2024.09.05Tele Vue Panoptic 35 mm (68 stopni)
Sprzedam SIRTOM75, 2024.08.25