Witajcie.
Miałem jeszcze napisać coś od siebie w tym temacie poświęconym Refraktorom do obserwacji wizualnych.
Moim zdaniem do oglądania Planet i Księżyca w tzw. pełnej krasie.
Potrzebujemy zakupić dobrej jakości Refraktor APO, co najmniej 5", jest to niestety bardzo duży wydatek.
Na który może sobie pozwolić niewielu miłośników Astronomii. Możemy też iść w długie Refy AC czy dobre ED. Ale efekt wizualny, jest widocznie słabszy niż w rasowych drogich, świetnych optycznie Refraktorach APO. Najlepszym moim Refem APO-ED jaki znam do oglądania Księżyca i Planet był bez wątpienia Meade D-127/1140mm, F-9. Ten Refraktor śmiało wam polecam, jak i Edki APM 140mm i 152mm.Nie znam dobrze większych Refraktorów AC z małym F, takich powiedzmy 5", F-12-15 , ale znam też mniejsze długie rurki w tym świetnego optycznie starego Zeissa D-110/1750mm, którym szereg lat oglądałem w Krakowie na dostrzegalni Astronomicznej u pana Jacka Planety. Tak czy inaczej aperturę dobrego Refa polecam od 5" wzwyż. W drodze do jeszcze lepszego Refa APO. Nie polecam mniejszych Refraktorów niż 5"-127-130mm ze względu na widocznie mniejszą dostrzegalną ilość detalu planet i powierzchni Księżyca.
Z Refów APO 5" polecam i mam na myśli Refy, które znam choć trochę z obserwacji, to Refraktory: LZOS 130mm, F-9.2-1200mm, lub jeszcze droższy Refraktor TOA 130mm Takahashi.
Dobrą i dużo tańszą alternatywą będzie zakup Teleskopu Maksutowa co najmniej D-180mm, najlepiej Maka-Newtona z maleńką C.O. 20%, lub Maka-Cassegraina 8". Teleskopy Takahashi Mewlon, co najmniej D-210mm, też będą bardzo dobrym wyborem, teleskopu lustrzanego do oglądania Księżyca i Planet. Słabsze będą tu wszelakie Teleskopy SCT , ale jak trafimy bardzo dobry egzemplarz, z dobrą optyką, to mierzmy w co najmniej 8" SCT.
Najtańszą i też dobrą tu drogą, jest moim zdaniem budowa planetarnego teleskopu Newtona z małym F-8-10 i tym samym małą przeszkodą centralną C.O. Dla przykładu takiego teleskopu Newtona, który zbudował nasz kolega Mateusz F. D-8", F-9-1800mm. Na Kudłaczach pokazał nam piękne obrazy Planet i wielu uczestników zlotu, było tym teleskopem zachwyconych. Na ostatnim naszym zlocie na Kudłaczach w zeszłym roku, także planetarny Newton 10", F-1800mm z małą C.O. naszego kolegi Łukasza "luk99", pokazał nam też wspaniałe obrazki Planet w tym pięknego Saturna z wieloma widocznymi pasami. Tak że warto budować takie maszynki, lub zlecić budowę kolegom, którzy poznali dobrze ten temat i budują świetne planetarne Newtony. Budowy mniejszych planetarnych teleskopów Newtona z małą C.O. niż 8", np. 6" nie polecam, gdyż śmiało na Planetach wyprzedzają je lub im co najmniej dorównują z lepszymi walorami obrazu 4" dobre Refraktory APO, czy nawet ED.
Oczywiście im większy i doskonalszy optycznie będzie nasz instrument, tym samym uzyskamy nim, coraz to lepsze wyniki.
Generalnie to co ja wam proponuję, to obecnie moim zdaniem do Księżyca i Planet, całkowite minimum.
Tak aby cieszyć się obrazkami bogatymi w detal Planet, kiedy oczywiście warunki nam pozwolą i dopiszą.
Sam od niedawna, mniej więcej od około dwóch lat, zacząłem oglądać Księżyc i Planety, większymi aperturą i lepszymi optycznie Refraktorami APO.
Przez ponad 38 lat oglądałem z dużą satysfakcją Księżyc i Planety wszelakimi lustrzanymi Teleskopami i Refraktorami ED.
Generalnie myślę powoli do celu i do realizacji własnego, wybranego przez siebie z pośród wielu, dobrego instrumentu, który przede wszystkim ma nam dać podczas oglądania dużo frajdy i satysfakcji. Wszystko co przedstawiłem w tym poście i wam proponuje, to instrumenty, które znam i jestem pewien ich sprawdzenia się dobrze podczas oglądania Księżyca i Planet. Zdania mogą być podzielone i odmienne, gdyż każdy z nas ma własne doświadczenia z wszelakim sprzętem.
P.S.
Duże aperturą 14"-20" Teleskopy Newtona, nawet te z F-4 czy F-5, podczas świetnego Seeingu. Potrafią ilością widocznego detalu Księżyca i Planet nas "powalić na kolana". Nie zdarza się to często w naszym klimacie, ale jest tak w istocie!!! Pamiętajcie o tym że nie tylko drogim Refraktorem APO, Świat obserwatorów wizualnych Księżyca i Planet Stoi!!!
Powodzonka w oglądanku i dużo dobrej pogody wszystkim życzę!!!
Pozdrawiam Wszystkich Admin Krzysztof.

Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.