anatol1 napisał(a):Wyobrażacie sobie widoki z czegoś takiego :
https://www.apm-telescopes.net/en/apm-l ... 106500-cnc
Jak ktoś ma wolne dwa miliony PLN plus jeszcze jakieś drobne na montaż do takiego 6 metrowego smoka, to nic ino brać.
JSC napisał(a):anatol1 napisał(a):Wyobrażacie sobie widoki z czegoś takiego :
https://www.apm-telescopes.net/en/apm-l ... 106500-cnc
Jak ktoś ma wolne dwa miliony PLN plus jeszcze jakieś drobne na montaż do takiego 6 metrowego smoka, to nic ino brać.
Uuuu...
I do tego f/12,7!
Miejscówka w Andach i mozna sie delektowac.
Krzysztof_P napisał(a):Marcinie, jakieś porównania dlaczego nie.
Nikt tutaj się przynajmniej nie przepycha, nad tym co lepsze a co gorsze z instrumentów do oglądania Planet.
Oczywiście piszmy przede wszystkim o Refraktorach do obserwacji wizualnych, które są tematem tej dyskusji.
Przecież nikt nikogo nie zmusza do tego, aby ciągnąć dalej dyskusję z wplecionym przykładowo Teleskopem Newtona.
Jak już koledzy wplątali tutaj wierszyki, to napisałem mój stosunek i mniej więcej porównanie Refraktora i Teleskopu Newtona.
Oczywiście napisałem moje mniej więcej zdanie w tej kwestii i jak ja to widzę. Każdy może mieć swoje, również odmienne zdanie.
Marcinie chyba że ci nadepnąłem na odcisk z twoim Newtonem, to odpowiadam, że byłem ciekawy, gdyż nic nie piszesz na jego temat w planetarnych obserwacjach po Forach.
Pozdrawiam Krzysztof.
sarconi3 napisał(a):takie skromne moje pytanie i tak rozwinęła się dyskusja pięknie dziękuję za podpowiedzi. Coś zaczyna się układać
Ale moje pytanie dotyczy wyłącznie APO. Kwestia jest wyłącznie odnośnie wyboru refraktora.
Wczytując się w komentarze, przeglądając testy itp. coraz bardziej dochodzę do wniosku, że jednak fluoryt jest bezkonkurencyjny. Nie natrafiłem na negatywne komentarze użytkowników Takahashi. Sprzęt podobno wymiata.
Maksymalnie celuję w granicach 100 mm (warunek konieczny to mobilność i jakość obrazu).
Jednak czy na pewno fluoryt, czy może coś na szkle FPL-53, która ma w ofercie m.in. William Optics, bo chyba już tylko w tych dwóch kwestiach rozważam, nawet kosztem mniejszej apertury.
kk napisał(a):FOA-60(Q)
Coś bardziej przenośnego z top obrazem ze świecą szukać.
Bierz dublet 100mm na fluorycie i nawet się nie zastanawiaj.
SCT Celestron albo Maede, 8 lub 9.25 cala
Kupię xun, 2024.09.03[S] Okulary Hyperion + dodatki
Sprzedam QuCyk, 2024.09.05Tele Vue Panoptic 35 mm (68 stopni)
Sprzedam SIRTOM75, 2024.08.25