Coś się koledzy spłoszyli, kiedy napisałem o dużych Newtonach?
No tak jest w realu że mniej więcej 2X większą aperturą Teleskopu Newtona, sięgamy po ten sam detal widoczny na Planetach w doskonałej jakości w Refraktorze APO. Tak mniej więcej wynika z mojej praktyki obserwacyjnej. To co widać z detalu np. w Planetarnym Newtonie 8" na tarczy Jowisza, to to samo widać w Refraktorze APO 4"-5", tylko w mniejszej skali obrazu przy mniejszym powiększeniu. warunek, dobry Seeing dla większego lustra.
Oczywiście mamy różnice w walorach obrazu: kontrast, kolorystyka, ostrość obrazu, ale w praktyce widzimy ten sam detal, tylko w różnych skalach obrazu, czyli przy różnych powiększeniach odpowiednio żrenicą dobranych do apertury instrumentu, będzie podobnie, tylko z innymi walorami tegoż obrazu.
Innym przykładem mniej więcej do porównania może być śmiało, nasz LZOS 175mm i tu jako kontra, Newton 16".
Ilość widocznego detalu na tarczy Jowisza przy dobrym Seeingu będzie mniej więcej podobna w obydwu instrumentach.
Gdyż trzeba wziąść pod uwagę to iż system teleskopu Newtona jest obarczony pewnymi , większymi niż Refraktor, niedoskonałościami, wpływającymi niekorzystnie na generowany obraz i jego teoretyczne parametry.
Po uśrednieniu wszystkiego i bez rozpisywania się na 10 stron o wszystkich plusach i minusach danych instrumentów.
To moim zdaniem mniej więcej wygląda to tak w realu. Kiedy warunkiem jest bardzo dobry Seeing dla dużego lustra, aby Teleskop Newtona mógł w pełni rozwinąć skrzydła.
Tak że finalnie myślę, iż posiadacze Newtona 20" w praktyce przy świetnym Seeingu zobaczą to samo w ilości detalu na Planetach , co mniej więcej w Refraktorze 10"-12". Kiedy weżmiemy pod uwagę wszelakie za i przeciw.
Pozdrawiam Krzysztof.

Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.