refraktor APO do obserwacji wizualnych

Zagadnienia teoretyczne, spostrzeżenia praktyczne

Krzysztof_P | 28 Sie 2024, 12:49

Witajcie.
Dobry byłby też Planetarny Newton np. D-16"-406mm, F-5-6-2400mm, lub jeszcze większy D-20"-508mm na F-4-5.
Tylko na dobrym materiale LG, Supremax, itp. a nie na tanim Floacie, który jest czuły na zmiany temperatury i nawet w podmuchach na boczny wiatr.
Przy świetnym Seeingu pokazał by nam naprawdę piękne i oszałamiająco bogate w detal Planety.
Tu nie pomogło by żadne mniejsze APO.
Chyba że takie APO jak w linku wstawił nam kolega "anatol1". :D
Warunek to znakomity Seeing, to jest dla nas przede wszystkim bariera, rzadko w naszych warunkach do pokonania, dla tak dużego lustra.
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

mrjq | 28 Sie 2024, 13:32

Chłopaki to nie ten wątek :mrgreen: :lol:
Wszystko niut, może najpierw trochę mniejszy, ale potem jeszcze większy
Wszystko niut, wszystko niut :mrgreen:

Jest bardzo dużo detalu, ale w zacnym APO - FS102
Ed to Edzio, Edzio jest tzw ED - apo :) jak to Rohr napisał...
Takisit

Miejscowość: Polska

Krzysztof_P | 28 Sie 2024, 13:37

Marcin a jak tam twój Newton 20"?
Jeżeli ma tak dobrą optykę jak kiedyś mówiłeś, to rozłoży na łopatki każde mniejsze APO.
Chyba że dalej ma taką kolimację do bani jak miał ostatnim razem na Kudłaczach.
To i nie pomoże mu najlepszej jakości w nim posadowiona optyka!!!
Może sam nie wiesz co masz a bawisz się w jakieś tam w stosunku do tego Newtona maciupkie Refy APO. :D
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

JSC | 28 Sie 2024, 13:53

anatol1 napisał(a):Wyobrażacie sobie widoki z czegoś takiego :
https://www.apm-telescopes.net/en/apm-l ... 106500-cnc
Jak ktoś ma wolne dwa miliony PLN plus jeszcze jakieś drobne na montaż do takiego 6 metrowego smoka, to nic ino brać.

Uuuu...
I do tego f/12,7!
Miejscówka w Andach i mozna sie delektowac.
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Słupsk

ekolog | 28 Sie 2024, 14:15

JSC napisał(a):
anatol1 napisał(a):Wyobrażacie sobie widoki z czegoś takiego :
https://www.apm-telescopes.net/en/apm-l ... 106500-cnc
Jak ktoś ma wolne dwa miliony PLN plus jeszcze jakieś drobne na montaż do takiego 6 metrowego smoka, to nic ino brać.

Uuuu...
I do tego f/12,7!
Miejscówka w Andach i mozna sie delektowac.

Raczej w Himalajach.
Wnioskuję ze światłosiły że tubus lub jego namiastka musi mieć 0.51*12.7 = ponad 6 metrów.
To chyba ani montaż ani tubus/kratownica nie są w cenie?
A może to się po prostu montuje na sztywno i potem patrzy na to akurat na co trafia miotane przez naszą planetę? :)
Wracając do tematu.
Lata temu bywałem z forumowiczem Bartolini na nocnych obserwacjach za Sobótką (przełęcz Tąpadła)
i dziwiłem się że zamiast co chwilę wpraszać się ZbyT (ZbyszekT) do patrzenia przez jego planetarnego Newtona ATM ('Gucio')
patrzy w dość mały refraktorek (luneta chyba 70mm lub 80mm).
Po jakimś czasie dowiedziałem się że to był wysokiej klasy sprzęt - apochromat.
Jakość (też) robi różnicę.
Siema
Wszystkie wszechświaty są wieczne
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

lulu | 28 Sie 2024, 14:17

Państwo drodzy, to skoro ma być na poważnie i bez poezji: a czy ktoś w tych wszystkich przepychankach i dyskusjach bierze pod uwagę indywidualne możliwości oka?

Wystarczy obfitsza obecność mętów w ciele szklistym, aby różnica między 100 i 120 mm obiektywem przestały mieć znaczenie, bo powyżej pewnego powiększenia obraz będzie degradowany przez obecność struktur w ciele szklistym. To przypadłość powszechna, u niektórych ludzi pojawia się z wiekiem, u wielu jest jeszcze pozostałością po okresie płodowym. Jestem ciekaw ile osób, które wykosztowały się na drogi planetarny sprzęt, zaczęło od sprawdzenia czy jest z niego w ogóle w stanie skorzystać. To nie jest wada, którą można stwierdzić podczas rutynowych badań u okulisty, nie upośledza w wyraźny sposób czytania podczas testów literkowych, a większość małych mętów jest dla okulisty niewidoczna podczas badania. Ale przy odpowiednim kącie światła wychodzącego z okularu zaczyna się to bardzo wyraźnie ujawniać, zwykle tym mocniej im większe powiększenie...

Ten czynnik jest również jednym z tych, które powodują że te wszystkie kłótnie o to co lepsze i w czym lepiej widać, jaka średnica zapewni dobry obraz - są po prostu absurdalne jeśli uwzględnić, że zanim można dyskutować o tym "jak widać" należałoby podyskutować o tym *jak kto widzi* - a z tym jest bardzo, bardzo różnie.
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

Krzysztof_P | 28 Sie 2024, 14:23

Łukaszu to też prawda, każdy czynnik składowy jest istotny.
Każdy z nas ma też inny wzrok jak i jedni są lepiej wyćwiczeni a drudzy słabiej w planetarnych obserwacjach.
Wiem jak jest, czasem ktoś nie widzi prawie nic na tarczy Planety, dopóki się mu nie wskaże i się go nie nakieruje.
Na dany konkretny, umiejscowiony, szczegół widoczny np. na tarczy Jowisza.
Mógłbym tu z rękawa sypać przykładami, które miałem podczas pokazów i wspólnego oglądania Planet, przez te szereg lat.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

lulu | 28 Sie 2024, 14:34

To jest kolejna sprawa oczywiście, ale powiedzmy - do przeskoczenia jeśli ktoś kupił planetarnego wymiatacza i ma szczere chęci by zostać Wytrawnym Obserwatorem. Dzięki ćwiczeniom, pomocy innych Wytrawnych Obserwatorów itd. jest w stanie to nadrobić. Z mętami nic się nie zrobi - chyba że ktoś się zdecyduje wymienić ciało szkliste na olej silikonowy...
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

Krzysztof_P | 28 Sie 2024, 15:13

Coś się koledzy spłoszyli, kiedy napisałem o dużych Newtonach? :D
No tak jest w realu że mniej więcej 2X większą aperturą Teleskopu Newtona, sięgamy po ten sam detal widoczny na Planetach w doskonałej jakości w Refraktorze APO. Tak mniej więcej wynika z mojej praktyki obserwacyjnej. To co widać z detalu np. w Planetarnym Newtonie 8" na tarczy Jowisza, to to samo widać w Refraktorze APO 4"-5", tylko w mniejszej skali obrazu przy mniejszym powiększeniu. warunek, dobry Seeing dla większego lustra.
Oczywiście mamy różnice w walorach obrazu: kontrast, kolorystyka, ostrość obrazu, ale w praktyce widzimy ten sam detal, tylko w różnych skalach obrazu, czyli przy różnych powiększeniach odpowiednio żrenicą dobranych do apertury instrumentu, będzie podobnie, tylko z innymi walorami tegoż obrazu.
Innym przykładem mniej więcej do porównania może być śmiało, nasz LZOS 175mm i tu jako kontra, Newton 16".
Ilość widocznego detalu na tarczy Jowisza przy dobrym Seeingu będzie mniej więcej podobna w obydwu instrumentach.
Gdyż trzeba wziąść pod uwagę to iż system teleskopu Newtona jest obarczony pewnymi , większymi niż Refraktor, niedoskonałościami, wpływającymi niekorzystnie na generowany obraz i jego teoretyczne parametry.
Po uśrednieniu wszystkiego i bez rozpisywania się na 10 stron o wszystkich plusach i minusach danych instrumentów.
To moim zdaniem mniej więcej wygląda to tak w realu. Kiedy warunkiem jest bardzo dobry Seeing dla dużego lustra, aby Teleskop Newtona mógł w pełni rozwinąć skrzydła.
Tak że finalnie myślę, iż posiadacze Newtona 20" w praktyce przy świetnym Seeingu zobaczą to samo w ilości detalu na Planetach , co mniej więcej w Refraktorze 10"-12". Kiedy weżmiemy pod uwagę wszelakie za i przeciw.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

mrjq | 28 Sie 2024, 15:37

po prostu to nie ten wątek... wolałbym się trzymać tematu.
Ile razy można ten kotlet odgrzewać.... 8)
Takisit

Krzysztof_P | 28 Sie 2024, 15:52

Marcinie, jakieś porównania dlaczego nie.
Nikt tutaj się przynajmniej nie przepycha, nad tym co lepsze a co gorsze z instrumentów do oglądania Planet.
Oczywiście piszmy przede wszystkim o Refraktorach do obserwacji wizualnych, które są tematem tej dyskusji.
Przecież nikt nikogo nie zmusza do tego, aby ciągnąć dalej dyskusję z wplecionym przykładowo Teleskopem Newtona.
Jak już koledzy wplątali tutaj wierszyki, to napisałem mój stosunek i mniej więcej porównanie Refraktora i Teleskopu Newtona.
Oczywiście napisałem moje mniej więcej zdanie w tej kwestii i jak ja to widzę. Każdy może mieć swoje, również odmienne zdanie.
Marcinie chyba że ci nadepnąłem na odcisk z twoim Newtonem, to odpowiadam, że byłem ciekawy, gdyż nic nie piszesz na jego temat w planetarnych obserwacjach po Forach.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

sarconi3 | 28 Sie 2024, 16:08

takie skromne moje pytanie i tak rozwinęła się dyskusja :) pięknie :) dziękuję za podpowiedzi. Coś zaczyna się układać :)
Ale moje pytanie dotyczy wyłącznie APO. Kwestia jest wyłącznie odnośnie wyboru refraktora.
Wczytując się w komentarze, przeglądając testy itp. coraz bardziej dochodzę do wniosku, że jednak fluoryt jest bezkonkurencyjny. Nie natrafiłem na negatywne komentarze użytkowników Takahashi. Sprzęt podobno wymiata.
Maksymalnie celuję w granicach 100 mm (warunek konieczny to mobilność i jakość obrazu).
Jednak czy na pewno fluoryt, czy może coś na szkle FPL-53, która ma w ofercie m.in. William Optics, bo chyba już tylko w tych dwóch kwestiach rozważam, nawet kosztem mniejszej apertury.

Krzysztof_P | 28 Sie 2024, 16:14

Jak z WO to tylko starsze wydania z serii FLT na obiektywach Aries z Ukrainy Andrieja S. Nowe Refraktory WO, mają słabsze obiektywy, jak i różnią się one w parametrach do starszej serii FLT. Ze starszej serii WO FLT polecam ci zakup Refraktora D-110mm, F-7-770mm, trypletu.
Dokładnie te parametry i tryplet, żadne inne nowsze słabsze, ewentualnie mniejszy 98FLT F-6,3, też tryplet.
Jak kupisz którąś setkę Takahashi lub starszego Vixena 102FL F-9 to będzie jeszcze lepiej kontrastem od WO 98FLT.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

JSC | 28 Sie 2024, 18:05

To moze Takahashi FC-100DL f/9?
Chociaz ja i tak wolalbym jakies f/nascie nawet jesli nie bylby na fluorycie...
Awatar użytkownika

kk | 28 Sie 2024, 19:25

FOA-60(Q)
Coś bardziej przenośnego z top obrazem ze świecą szukać.
Bierz dublet 100mm na fluorycie i nawet się nie zastanawiaj.
76mm szukacz i dziurki od klucza
Awatar użytkownika

mrjq | 28 Sie 2024, 19:35

Co do WO "starsze wydania", to już są dość stare teleskopy.
Trzeba pamiętać, że trafienie dobrego egzemplarza, może być problematyczne...
Poza tym w testach nie są topem, moim zdaniem...

Krzysztof_P napisał(a):Marcinie, jakieś porównania dlaczego nie.
Nikt tutaj się przynajmniej nie przepycha, nad tym co lepsze a co gorsze z instrumentów do oglądania Planet.
Oczywiście piszmy przede wszystkim o Refraktorach do obserwacji wizualnych, które są tematem tej dyskusji.
Przecież nikt nikogo nie zmusza do tego, aby ciągnąć dalej dyskusję z wplecionym przykładowo Teleskopem Newtona.
Jak już koledzy wplątali tutaj wierszyki, to napisałem mój stosunek i mniej więcej porównanie Refraktora i Teleskopu Newtona.
Oczywiście napisałem moje mniej więcej zdanie w tej kwestii i jak ja to widzę. Każdy może mieć swoje, również odmienne zdanie.
Marcinie chyba że ci nadepnąłem na odcisk z twoim Newtonem, to odpowiadam, że byłem ciekawy, gdyż nic nie piszesz na jego temat w planetarnych obserwacjach po Forach.

Nic mi nie naciskasz. To jest wątek o APO i tyle...
Takisit

kurp | 28 Sie 2024, 21:35

Cześć. Ja bym wziął SW 100 ED z giełdy i z czasem porównał do Taka 100 ( wersja obojętna ). Fluoryt położy FPL 53 sprzedaję ED-ka praktycznie bez straty. Jak się okaże , że ED-ek depcze po piętach Takahashi pozostawiam ED 100 SW. To moje zdanie ale i dobra rada.
Ja lubię patrzeć w Kosmos.
Krzysiek " kurp "

ED 100 SW Stigma 20x80 DO Silver 10x50 Carl Zeiss 10x50 Vixen 7x50 Olympus DPSi 8x40
Małe wiaderko orciaków i lantanów LV Vixena Maxvision 28 Nagler 9
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ławy

Krzysztof_P | 28 Sie 2024, 21:37

To temat o Refraktorach, więc tego się trzymajmy i polecajmy ten sprzęt, który dobrze znamy i możemy polecić z tzw. czystym sumieniem.
Każdy wpis jest cenny od czynnych użytkowników danego Refraktora!!!
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

thom | 28 Sie 2024, 22:12

SW Synta 8";SW/SA P-DS150; Omegon 66/400 ED; SW Esprit 80 APO. Samyang 14 F/2.2, 135 F/2
Astrolink 4 mini II / Stellarmate
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wro

JSC | 28 Sie 2024, 22:27

Ale nie mieszajmy astrofoto z wizualem. To zupelnie co innego. Np. kontrast mozna sobie w dowolny spodób podbic obróbką zdjecia. Oka nie da sie podkrecic na wiekszy kontrast.
Awatar użytkownika

JSC | 28 Sie 2024, 22:31

To samo z seeingiem. Stackowana astrofotka toleruje 5x gorszy seeing od oka ludzkiego.
Awatar użytkownika

wampum | 28 Sie 2024, 22:53

sarconi3 napisał(a):takie skromne moje pytanie i tak rozwinęła się dyskusja :) pięknie :) dziękuję za podpowiedzi. Coś zaczyna się układać :)
Ale moje pytanie dotyczy wyłącznie APO. Kwestia jest wyłącznie odnośnie wyboru refraktora.
Wczytując się w komentarze, przeglądając testy itp. coraz bardziej dochodzę do wniosku, że jednak fluoryt jest bezkonkurencyjny. Nie natrafiłem na negatywne komentarze użytkowników Takahashi. Sprzęt podobno wymiata.
Maksymalnie celuję w granicach 100 mm (warunek konieczny to mobilność i jakość obrazu).
Jednak czy na pewno fluoryt, czy może coś na szkle FPL-53, która ma w ofercie m.in. William Optics, bo chyba już tylko w tych dwóch kwestiach rozważam, nawet kosztem mniejszej apertury.

Tia...."magiczny fluoryt" i na pewno to zobaczysz....przy polskim standardowym seeingu nic nie zobaczysz lepiej i więcej od FPL53.
Musiały by być warunki jak na zlotach w Kudłaczach-to wtedy można coś powiedzieć, że są różnice i to zawsze było widać.
Jak nie mieszkasz w górach powyżej 500 m. to zapomnij , może zdażą Ci się z jedna'dwie nocki z super seeingiem i to wszystko.
Poza tym achro do achro i ED do ED nie równy, weź to pod uwagę. Bardzo duże znaczenie ma jakość wykonaia optyki i tylko te wykonane ręcznie dają widocznie lepszy detal, to po prostu od razu widać (napisałem tak celowo bo nie wiem czy np. Takahaski nie ma jakiejś technologii zbliżonej do ręcznego szlifowania).
Dla przykładu.
Oglądałem Planety i Księżyc przez kilka ED 100 od SW (wiele razy tym samym egzemplażem). Ogólnie ten polularny EDek przez to że jest na FPL53 i ma światłosiłę F9 daje naprawdę bardzo dobre obrazy planetarno/ księżycowe. ale jednak jest rozrzut jakościowy - EDek z nowej serii kolegi Wifiaka, jego 100-tka naprawdę do pewnego powiększenia nie odstaje od najlepszych i większch refraktorów. Dla mnie w pamięci będzie zawsze biały kruk EDków od SW i to dosłownie....kiedyś kupiłem ED100 w białej tubie, to były pierwsze wersje (wyprodukowali podobno tylko kilkadziesiąt), później były niebieskie, i czarne. Te piersze wersje były wybitne bo aby wejść na rynek ED producent SW bardzo kontrolował jakość i wykonanie optyki, i....rzeczwiście tam był taki kontrast, taka czerń na Księżycowym terminatorze i kraterach jakiego chyba jeszcze nigy nie widziałem...żałuję do tej pory, że musiałem go sprzedać.
Podsumowując -znowu wszyscy skupiają się na typie szkła a równie ważna jest jakość i precyzja wykonania optyki. Dlatego czasem warto nie iść za trendem, tylko rozejrzeć się za naprawdę udamym egzepmlarzem teleskopu.
Refraktor "ZEN_Ottiche" 120 F8 /Zen Ottiche 150 F6,6/ Sky Tee/ ATM-Uniwersal 150/2800/ Vortex Kaibab 18x56/okulary i dodatki

Miejscowość: Nowe Skalmierzcye

mrjq | 28 Sie 2024, 23:59

to nie magia to jakość i parametry tego materiału - fluorytu.
Tak, widać różnicę względem ED, kontrast, rozproszenie światła, korekcja koloru.
Oczywiście musi być dobry projekt i wykonanie.
Poza tym FPL53 może być w różnej jakości.
Takisit

sarconi3 | 29 Sie 2024, 06:38

kk napisał(a):FOA-60(Q)
Coś bardziej przenośnego z top obrazem ze świecą szukać.
Bierz dublet 100mm na fluorycie i nawet się nie zastanawiaj.

Piszesz o FOA-60(Q) ? Szczerze mówiąc nie myślałem o 60 mm, choć gabarytowo byłby to świetny trawlerek do plecaka w Bieszczady :) Tylko przy tej aperturze to chyba byłoby cienko? Takimi miniaturkami nie spoglądałem :)

FOA-60Q i FC-100DC są prawie w takiej samej cenie ponad 9 tys. Czy różnica w obrazach będzie aż tak znaczna ? (mam na myśli jakość). Cały czas oscylujemy w kwocie ok 10 000 zł.

winio | 29 Sie 2024, 08:57

Skoro nie mogę pisać rymowanek, a doświadczenia ze sprzętami z najwyższej półki nie mam, to napiszę może tak:
moim zdaniem 60mm i 100mm w tej samej cenie to absurd. Lornetki mają 50mm (a niektóre 70mm). Choćby to sam japoński cesarz polerował o pośladki najmłodszej córki - fizyki nie przeskoczysz.
Dalej - fluoryty. Tutaj od razu mówię, że nie patrzyłem przez taki teleskop, natomiast w laboratorium czasem używałem soczewek na średnią podczerwień z 'flourków'. Przede wszystkim CaF2 i MgF2. Do 5 mikrometrów można wykorzystać jeszcze optykę z szafiru, ale jest twardy i nie bardzo się go da wyszlifować. Wielokrotnie słyszałem opinie, że 'fluorki' są higroskopijne, delikatne i degradują się z czasem. Nie wiem jak to wygląda w przypadku teleskopów, natomiast w labie krążyła opinia że 'jeden doktorat - jedna soczewka' (doktoraty doświadczalne u nas na wydziale zajmują zwykle sześć lat, tj. od rozpoczęcia do obrony).
Nadal jestem zdania, że przy takiej kwocie warto wpaść na zlot i popatrzyć samemu. To co zobaczysz zależy od całej 'drogi optycznej' pomiędzy Jowiszem a siatkówką - czyli kolejno atmosfera (seeing), tuba (tj. teleskop), okular i... Twoje oko.
team SW 90/900 :)

Miejscowość: Warszawa-Szczęśliwice

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie