Witajcie.
Oczywiście Seeing to podstawa!!!
Z mojego doświadczenia gdzie aktualnie dysponuję, oglądam naprzemiennie Refraktorami APO od apertury Tryplet APO LZOS-LOMO D-80mm do apertury D-175mm LZOS APO Tryplet. To śmiało wykorzystuje każdy z tych Refraktorów i mam Seeingi do nich jak należy.
Jak czytam o max. setce na nasze Seeingi to aż mi się coś dzieje, gdyż wiem jakie mam aktualnie widoczki Księżyca czy Planet z Refraktora CFF 140mm APO, obok mniejszy LZOS 105mm Tryplet APO. Mam porównanie w praktyce teraz na bieżąco.
Więc moim zdaniem mierz w jak największy aperturowo Refraktor, gdyż to co widać np. na Jowiszu, Marsie czy ile pasów widzę na Saturnie w np. APO CFF 140mm w stosunku do LZOS 105mm czy również do tego co widziałem z pasów na Saturnie w moim byłym Taku FS102mm.
To naprawdę w większych aperturach dobrego Refraktora APO za każdym razem kiedy oglądam w stosunku do najlepszych setek LZOS czy Takahashi, jest Przepaść!!!
To samo napisze ci: Tomek Witos1 czy Krystian Mumia, Robert Bobitsuz, Dominik RZS ci koledzy dysponują Refraktorami z wysokiej półki cenowo jakościowej. Mamy cały czas kontakt i czasem zdzwaniamy się podczas naszych sesji obserwacyjnych, wymieniamy się opiniami i naszymi spostrzeżeniami. Obecnie mamy w posiadaniu kilkanaście świetnych Refraktorów APO, również TV 127 NP APO F-5,4, który jest aktualnie u kolegi Mirka Dymka, Teleskopy Taurus-Polska.
Mogę rozstawić pięć różnych apertur koło siebie od APO 80mm do APO 175mm i sam się przekonasz co jest co!!!
To co widzieliśmy na Kudłaczach w LZOS 175mm na Jowiszu z kolorowego i drobniutkiego detalu, pociemnienie na Ganimedesie, niebieskie maleńkie chmurki w jasnej pomiędzy pasami strefie Jowisza, czy jak wyglądał Saturn. A jak były podzielone książkowo Epsilonki w Lutni. Takiego widoczku nigdy wielu z nas nie widziało, który zaprezentował nam Refraktor APO LZOS 175mm!!!
To szczerze nawet mi się nie śniło że można w tak pięknym wykonaniu patrząc na wprost dostrzec takie rzeczy!!!
Moim zdaniem bierz pod uwagę zdanie tych którzy aktualnie korzystają i praktykują z wszelakich apertur na bieżąco.
A wtedy twój zakup będzie trafniejszy i moim zdaniem wcale go nie pożałujesz. Jak tylko fundusze pozwalają, to nie należy żałować dużego wydatku zakupu, gdyż naprawdę warto!!!
Jak kupisz Refraktor APO z wyższej niż chińska półki, to każdy da ci dużo satysfakcji, czy : Takahashi czy LZOS, czy CFF, i inne z wyższej półeczki cenowej Refraktory APO.
A im będzie większa apertura, tym zobaczysz w każdym więcej i w świetnym wykonaniu, gdyż wszystkie te Refraktory generują widocznie lepsze obrazy od wszelakich tańszych chińskich odpowiedników APO czy ED. Szukał bym też starszej wersji BORG FL 125mm Japan, dublet na fluorycie z drugim gatunkiem szkła z domieszką ołowiu. Już nie produkowane. Obiektywy były wykonywane i są dla Refraktorów APO Dubletów i Trypletów Borg Japan w Firmie Canon-Optron Japan, tak samo jak dla Takahashi.
Jak chcesz to Zapraszam do nas do Obserwatorium, na przegląd paru porządnych markowych i drogich Refraktorów APO jednocześnie a przekonasz się sam że dobrze ci doradzam i piszę.
Ja nie należę do obserwatorów Planet, którzy po rozstawieniu instrumentu i stwierdzeniu że Seeing jest dzisiaj słaby. Zwijam sprzęt i idę do domu spać.
Wręcz przeciwnie, wpatruje się w daną Planetę godzinami i podczas nocnych zmian warunków, praktycznie w 90% moich sesji obserwacyjnych udaje mi się trafić co najmniej pół godzinki, kiedy widać oszałamiającą ilość detalu planet. Na tym to polega, oglądanie Planet wymaga czasu i cierpliwości. Jeżeli posiadasz te cechy obserwatora to mierz w jak największą aperturę. Koniec Kropka!!!
Jeżeli nie należysz do tej grupy obserwatorów, to zawsze będziesz pisał że niema u nas Seeingów, ot wszystko w tym temacie.
Tak samo np. Jak kupisz powiedzmy Refraktor APO LZOS 130mm to najlepsza Takahashi Setka odejdzie w zapomnienie, kiedy porównasz to co pokaże ci z detalu Jowisz i w jak też pięknym wykonaniu z tegoż dobrego Refraktora APO.
"Setka" jest też dobra i moim zdaniem to do Planet i Księżyca całkowite minimum, jeżeli nie przeszkadza ci mobilność, to bierz w górę aperturą więcej, maksymalnie ile się da!!! Chyba że mierzysz w przysłowiową "Setkę" to najlepszym wyborem będzie Setka Takahashi lub starsza wydaniem Setka 102mm Vixen FL na F-900 lub F-920mm. Innych tak dobrych Setek nie znam, choć mój LZOS 105mm też jest naprawdę świetnym optycznie Refraktorem. Tu musiał bym porównać obok siebie: Setkę 102mm FL Vixena, Setkę Takahashi i Setkę 105mm LZOS. Różnice pomiędzy tymi Refraktorami będą w walorach obrazu. Ale mniejsze niż kiedy porównalibyśmy te trzy wymienione Refraktory z jakąś inną chińską czy tajwańską, widocznie walorami obrazu słabszą optycznie setką.
Wychwalać można wszystko ponad wszystko, ale kiedy mamy Refraktor z wyższej półki, to mamy w każdym takim Refraktorze piękne obrazki a o tym co uda nam się więcej dostrzec na Planetach, decyduje przede wszystkim Apertura!!!
Pięknego nieba i trafnego zakupu!!!
Pozdrawiam Admin Krzysztof.
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.
"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".
Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.