refraktor APO do obserwacji wizualnych

Zagadnienia teoretyczne, spostrzeżenia praktyczne

anatol1 | 29 Sie 2024, 09:18

winio napisał(a):Skoro nie mogę pisać rymowanek, a doświadczenia ze sprzętami z najwyższej półki nie mam, to napiszę może tak:
moim zdaniem 60mm i 100mm w tej samej cenie to absurd. Lornetki mają 50mm (a niektóre 70mm). Choćby to sam japoński cesarz polerował o pośladki najmłodszej córki - fizyki nie przeskoczysz.
Dalej - fluoryty. Tutaj od razu mówię, że nie patrzyłem przez taki teleskop, natomiast w laboratorium czasem używałem soczewek na średnią podczerwień z 'flourków'. Przede wszystkim CaF2 i MgF2. Do 5 mikrometrów można wykorzystać jeszcze optykę z szafiru, ale jest twardy i nie bardzo się go da wyszlifować. Wielokrotnie słyszałem opinie, że 'fluorki' są higroskopijne, delikatne i degradują się z czasem. Nie wiem jak to wygląda w przypadku teleskopów, natomiast w labie krążyła opinia że 'jeden doktorat - jedna soczewka' (doktoraty doświadczalne u nas na wydziale zajmują zwykle sześć lat, tj. od rozpoczęcia do obrony).
Nadal jestem zdania, że przy takiej kwocie warto wpaść na zlot i popatrzyć samemu. To co zobaczysz zależy od całej 'drogi optycznej' pomiędzy Jowiszem a siatkówką - czyli kolejno atmosfera (seeing), tuba (tj. teleskop), okular i... Twoje oko.

Czyli taki fluoryt po kilku larach użytkowania już żadnym fluorytem nie jest ? A może nawet krócej skoro jest narażony na warunki atmosferyczne pewnie dalekie od laboratoryjnych (wilgotność, skoki temperatury, mrozy czy zanieczyszczone powietrze).
ATM 10" F/6,6, ATM 67/800(PZO), ATM 6" F/10, ScopeTech 80 F/15, bino SW i kilka par okularów, Omegon NightStar 25x100, SkyMaster 15x70, Optal 7x35, BPC5 8x30, BPC2 12x40, Tento 12x40, Zeiss 6x24, monokular MN2 8x30.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krotoszyn

winio | 29 Sie 2024, 09:26

Nie wiem. Ja tylko napisałem to, co usłyszałem w labie od jednego z Profesorów (starszych wiekiem - może od tego czasu dopracowano technologię?). W moim przypadku akurat 'skończyło się' na zwierciadłach zamiast soczewek (plus garść 'irysów' czyli diafragm). Natomiast warto mieć świadomość, że nie jest to 'konwencjonalne' szkło. Z tego powodu ma też dużo niższą twardość - 4 w skali Mohsa. Kwarc ma 7, a szkło BK7 - 6. Innymi słowy łatwo taki materiał porysować:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_twa ... 9Bci_Mohsa
team SW 90/900 :)

Miejscowość: Warszawa-Szczęśliwice

wfifiak | 29 Sie 2024, 09:57

mrjq napisał(a): Poza tym FPL53 może być w różnej jakości.

Fluoryt też :-)
Newton 14" w budowie, Newton 10"ATM dobson pod bino, Achro 120/600, Mak Bresser 127, złoty SW ED100, PZO mak70, PCO143/900 pod bino, Newton 150mm F10 Stephen Optics, TAL100RS, Meade ED 127/1140, nasadka bino Leica i masa innego szkła.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

wfifiak | 29 Sie 2024, 09:59

winio napisał(a):Skoro nie mogę pisać rymowanek, a doświadczenia ze sprzętami z najwyższej półki nie mam, to napiszę może tak:
moim zdaniem 60mm i 100mm w tej samej cenie to absurd. Lornetki mają 50mm (a niektóre 70mm). Choćby to sam japoński cesarz polerował o pośladki najmłodszej córki - fizyki nie przeskoczysz.
Dalej - fluoryty. Tutaj od razu mówię, że nie patrzyłem przez taki teleskop, natomiast w laboratorium czasem używałem soczewek na średnią podczerwień z 'flourków'. Przede wszystkim CaF2 i MgF2. Do 5 mikrometrów można wykorzystać jeszcze optykę z szafiru, ale jest twardy i nie bardzo się go da wyszlifować. Wielokrotnie słyszałem opinie, że 'fluorki' są higroskopijne, delikatne i degradują się z czasem. Nie wiem jak to wygląda w przypadku teleskopów, natomiast w labie krążyła opinia że 'jeden doktorat - jedna soczewka' (doktoraty doświadczalne u nas na wydziale zajmują zwykle sześć lat, tj. od rozpoczęcia do obrony).
Nadal jestem zdania, że przy takiej kwocie warto wpaść na zlot i popatrzyć samemu. To co zobaczysz zależy od całej 'drogi optycznej' pomiędzy Jowiszem a siatkówką - czyli kolejno atmosfera (seeing), tuba (tj. teleskop), okular i... Twoje oko.

I to jest merytoryczna wypowiedź i konkretna informacja. Brawo winio.
Newton 14" w budowie, Newton 10"ATM dobson pod bino, Achro 120/600, Mak Bresser 127, złoty SW ED100, PZO mak70, PCO143/900 pod bino, Newton 150mm F10 Stephen Optics, TAL100RS, Meade ED 127/1140, nasadka bino Leica i masa innego szkła.
Awatar użytkownika

thom | 29 Sie 2024, 10:32

JSC napisał(a):Ale nie mieszajmy astrofoto z wizualem. To zupelnie co innego. Np. kontrast mozna sobie w dowolny spodób podbic obróbką zdjecia. Oka nie da sie podkrecic na wiekszy kontrast.

Oka się podkręcić nie da, to prawda. Ale to nie jest tak że wady optyki są obojętne dla astrofoto. Nie zniwelujesz filtrami ani nawet BTXem wad optyki. W astrofoto są bardziej widoczne, co nie znaczy że wspomniany przez autora filmu astygmatyzm nie musi doskwierać wizualowcom. Akurat SW, którego posiadam, był dotknięty astygmatyzmem i wrócił do sklepu do serwisu. Objawiał się flarami na jasnych gwiazdach, widocznymi także w wizualu. Zamiast idealnych kuleczek były płomienie. Akurat w tym modelu doskrobałem się do informacji (gdzieś na stargazerslounge) jakoby producent rekomendował używanie tripletu powyżej temp. 0 st., a poniżej jest ryzyko ściśnięcia celi soczewek, które skutkuje powstaniem tej wady. Także są i takie kwiatki.
SW Synta 8";SW/SA P-DS150; Omegon 66/400 ED; SW Esprit 80 APO. Samyang 14 F/2.2, 135 F/2
Astrolink 4 mini II / Stellarmate
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wro

JSC | 29 Sie 2024, 12:41

Rozszerzalnośc cieplna i niedopasowanie rozszerzalnosci cieplnej soczewek to zmora APO.
Neil English pisal to juz chyba z 10 lat temu, ale kto go tam słuchal... i jeszcze te srubeczki korygujace wokól soczewek. Dawniej soczewki ustawialo sie poprzez obrót a nie przesuw.
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Słupsk

mrjq | 29 Sie 2024, 16:25

wfifiak napisał(a):

I to jest merytoryczna wypowiedź i konkretna informacja. Brawo winio.

Patrz a Takahashi potrafi i wyszlifować i jeszcze zrobić świetny teleskop.
Mój FS już młody nie jest, a obrazy daje wyśmienite ! Nie ma żadnej degradacji.
Z tego co wiem ten fluoryt jest odpowiednio hodowany, aby uzyskać właściwy produkt.
Powłoki też są do tego dostosowane...
Wiele było debat na temat higroskopijności fluorytu, choćby CN. Teleskopy mają po 20 lat i nic się nie dzieje.
Oczywiście jak położysz na kaloryfer będzie skucha... Tak samo trzeba dbać jak i o inną optykę.
Jak chcecie więcej się dowiedzieć, wiele razy o tym pisałem, odsyłam do innych wątków.
Porównaj konstrukcje 60 i 100mm to będziesz wiedział. Skąd taka cena.
60 to najlepiej skorygowany teleskop w ofercie Takahashi - poczytaj.
Takisit

Miejscowość: Polska

JSC | 29 Sie 2024, 18:21

Tak, to jest sztuczny fluoryt.
Na stronie canona troche o tym pisza
https://global.canon/en/c-museum/specia ... tion2.html

PS
Coś tam pisza że " niedasie" zrobic APO na zwyklym szkle.... TAL APOLAR jest na zwykłym..
Awatar użytkownika

mrjq | 29 Sie 2024, 21:13

ileż można... ech... kolejny off top... Lulu - może jednak te wierszyki do innego wątku ?
Takisit

lulu | 29 Sie 2024, 22:30

Twórczość poetycką przenoszę do znanego i lubianego wątku Kluby Elitarne - wierszem pisane: viewtopic.php?f=86&t=67976
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

dobrychemik | 29 Sie 2024, 22:45

Skoro mają być refraktory w kwocie do około 10000 zł i wspomniano Taka 60mm, to zapytam tak: co on lepiej pokaże od kosztującego 10000 zł Askara 140mm? Różnica apertury jest tak olbrzymia, że trudno mi sobie wyobrazić uzasadnienie zostania przy Takowym guiderze. Wiem, że zaraz ktoś stwierdzi, że Askar 140Apo to śmieć, mimo iż jakoś wszyscy jego nabywcy są zadowoleni. I jeszcze umożliwia bezproblemowe korzystanie z nasadki bino, która z refraktorkiem 60mm nie ma racji bytu. A Księżyc w bino to zupełnie inna jakość obserwacji.

Miejscowość: Kraków

Krzysiek.S | 29 Sie 2024, 23:05

A możesz napisać parę słów jak spisuje się w wizualnych obserwacjach planet? Założyłem nawet osobny temat z prośbą o praktyczne opinie o Askarze 120 ale i o 140 chętnie bym coś przeczytał. Wiem że jest temat na sąsiednim forum ale nie wiem czy coś tam sensownego napisano bo cierpliwości mi brakuje żeby przejść przez calego tego tasiemca...

viewtopic.php?f=21&t=74166

Również cenie sobie obserwacje w bino i wspomniany patent w askarach uważam za rewelacyjny. Nie będę przecież skracał tuby APO aby obserwować bez barlowa...

Miejscowość: Czarna Białostocka, Podlaskie.

mrjq | 30 Sie 2024, 00:02

To chyba oddzielny wątek, będzie łatwiej odpowiadać...

Poczytaj ludzi którzy obserwują fluorytami 50 czy 60 mm.
https://www.dark-star.it/astronomia-articoli-e-test/test-strumentali/mizar-hino-opt-60-1000/

Tutaj o 100 mm
https://astromaniak.pl/viewtopic.php?p=500112#p500112
Cześć.

Co Vixen to Vixen , nawet tak niewielka apertura potrafi cieszyć.Długoogniskowe Refraktory o stosunkowo małej aperturze dają bardzo dobre obrazy i potrafią nas też cieszyć.Vixen to wysokie standardy optyki same w sobie i to też dość istotny argument.Gdyby ktoś z was porównał Refraktory w praktyce np. D-102mm SW czy innych tanich pospolitych chińczyków i D-100mm Vixena to mógłby się bardzo zdziwić jak istotne w dawanych obrazach występują różnice.Był na zlocie Kudłacze 2019r. Kolega Łukasz z Krakowa z moim byłym Refraktorem Vixena AC 100S , D-100mm , F-6,4-640mm , warto bywać na zlotach i przekonać się naocznie co jest co warte.
Dlatego ceny tych Refraktorów Vixena Japan są takie a nie inne i jakość optyki jaką oferuje nam firma Vixen , jest znacznie i dostrzegalnie widoczna lepsza niż chińskiego masowego dziadostwa.Wiadomo że apertura i warunki decydują o tym co i jak zobaczymy oraz jakość optyki , użyty gatunek szkła , warstwy i sam projekt takiego obiektywu.Ale nawet maleństwa pomimo zawężenia zakresu obserwacji potrafią nas czasem bardziej ucieszyć niż większy ale przeciętnej jakości inny sprzęt.Tak jest z każdym sprzętem , daję wam słowo , co dobra Marka i tym samym jakość to Marka.Inny przykład to jakość firmy Takahashi.Po raz kolejny miałem przyjemność oglądać Planety tymi Refraktorami dzięki uprzejmości Kolegi Łukasza "Luk99" , który był z nami na zlocie.Jego Tak FS 102mm Dublet Fluorytowy i Tak 120mm Tryplet były bezkonkurencyjnie najlepszymi Refraktorami zlotu.Ktoś powie nie dał bym tyle za Refraktor Taka FS 102mm , F8 a ja osobiście bym właśnie dał 4X tyle w porównaniu np. ze 100ED SW czy innych firm , za te piękne obrazy jakie pokazuje ten Refraktor , czy jego większy brat Tak 120mm.

Pozdrawiam Krzysztof. :wink:

https://astromaniak.pl/viewtopic.php?p=500184#p500184
orkoj napisał(a):Zabawka?- Na tą chwilę jak byś dawał 5000zł za tą zabawkę to bym odmówił.Tak myślałem czy to czasem nie zabawka- o nie to wymiatacz.To f-16 powoduje że saturn był taki przestrzenny a widziałem Saturna przez 25 lat.Nie chce mi się wymieniać ale od ED 120 po Pablitiusa 22".Ale takiego jak tym Vixenem50/800 nie widziałem nawet w Intesie 180 MN.Jak pisze JSC śmieją się z nas -bo nie widzieli. Skracanie ogniskowej -szukanie mobilności -wygody -pazerności że jeden teleskop do wszystkiego to droga do półśrodków....

A tutaj takie szkice 60 vs 130
Image
Image

dobrychemik napisał(a):Skoro mają być refraktory w kwocie do około 10000 zł i wspomniano Taka 60mm, to zapytam tak: co on lepiej pokaże od kosztującego 10000 zł Askara 140mm? Różnica apertury jest tak olbrzymia, że trudno mi sobie wyobrazić uzasadnienie zostania przy Takowym guiderze. Wiem, że zaraz ktoś stwierdzi, że Askar 140Apo to śmieć, mimo iż jakoś wszyscy jego nabywcy są zadowoleni. I jeszcze umożliwia bezproblemowe korzystanie z nasadki bino, która z refraktorkiem 60mm nie ma racji bytu. A Księżyc w bino to zupełnie inna jakość obserwacji.

Tutaj się rozchodzi o skalę, rozdzielczość i zasięg. Jak słaby zobaczę obiekt i ile będzie detalu. A jak ten detal będzie wyglądał ?
Bardziej kontrastowo, lepiej skorygowane krawędzie planety, punktowe gwiazdy, nasycone kolory gwiazd itd
Różnice wynikające z 60 mm a 140 mm to chyba truizm ? Jeśli chodzi o zasięg.
Nie zawsze dobry detal to ten który widać, ale jest słabej jakości optycznej. Znajdą się tacy obserwatorzy, którzy cisną zasięg, są tacy co jakość optyczną.
Jedni szukają cudowności w jakości optycznej, a inni w zasięgu.
Patrzysz i porównujesz jeśli dla Ciebie jest ok. Kupujesz co Ci się podoba.
Takisit

sarconi3 | 30 Sie 2024, 06:54

mrjq napisał(a):
https://www.dark-star.it/astronomia-articoli-e-test/test-strumentali/mizar-hino-opt-60-1000/

I właśnie w tym stylu wypowiadają się praktycznie wszyscy użytkownicy dobrych jakościowo szkieł. Co ciekawe i to również się powtarza, osoby, które obserwują także małymi aperturami, ale sprzętem z górnej półki (no i tutaj Takahashi jest liderem), to nie są początkujący, ale ci, którzy mają za sobą wiele lat doświadczenia. I co również zaskakujące, to nie natrafiłem na artykuł/post/recenzję, gdzie jakiś użytkownik tego sprzętu byłby niezadowolony z jego użytkowania.
Czy może ktoś wskazać jakąś stronę, gdzie można znaleźć wyjaśnienie w różnicach w oznaczeniach teleskopów Takahashi, aby bardziej zrozumieć te ich oznaczenia literowe - CB, DCU, Q. FOA, FS i inne?

sarconi3 | 30 Sie 2024, 07:04

sarconi3 napisał(a):
mrjq napisał(a):

I właśnie w tym stylu wypowiadają się praktycznie wszyscy użytkownicy dobrych jakościowo szkieł. Co ciekawe i to również się powtarza, osoby, które obserwują także małymi aperturami, ale sprzętem z górnej półki, to nie są początkujący, ale ci, którzy mają za sobą wiele lat doświadczenia. I co również zaskakujące, to nie natrafiłem na artykuł/post/recenzję, gdzie jakiś użytkownik tego sprzętu krytykowałby jakość obrazów przy obserwacjach, a właśnie o tę jakość mi chodzi przede wszystkim i w miarę maksymalną mobilność.
Czy może ktoś wskazać jakąś stronę, gdzie można znaleźć wyjaśnienie w różnicach w oznaczeniach teleskopów Takahashi, aby bardziej zrozumieć te ich oznaczenia literowe - CB, DCU, Q. FOA, FS i inne?

Scaiter | 30 Sie 2024, 07:15

mrjq napisał(a):To chyba oddzielny wątek, będzie łatwiej
A tutaj takie szkice 60 vs 130
Image
Image

[.

Co do Vixa 130 i taka 60...
Nie ma napisane jaki seeing,a przy świetnym dla 60 i słabym dla 130 to się nie dziwię, aczkolwiek nie wierzę że ponad 2x większy pokazuje słabiej....
Porównując dwa sprzęty należy postawić obok siebie, inaczej to jak zdanie wyrwane z kontekstu moim zdaniem.
Tak dodam jeszcze.W mocno średnich warunkach widziałem dwa dni temu Jowisza z większym detalem niż Takahashi 60 z mojej 115,a kiedyś trafił się taki seeing z mgłą w gratisie, że tych pasów i detalu było tyle, że nie wiadomo na co patrzeć,a soczewka 60 mm wtedy ile by pokazała?
No już bez przesady że 60 niszczy sprzęty klasy 130 czy 140 mm....
Moj sprzęt Vixen NP-80L-Prawdziwy Planetarny wymiatacz.
Vixen SD115S -Nowy planetarny wymiatacz
Vixen Ultima 8x56 ZCF
Delta Optical Extreme 15x70
Delta Optical Forest II 8x42
Awatar użytkownika

anatol1 | 30 Sie 2024, 08:33

Idealnie spasowana, niezawodna Toyota z silnikiem o mocy 80 KM nie pojedzie szybciej niż byle jak zmontowana Dacia (nie ubliżając Dacii, ale to synonim taniego, prostego auta) z silnikiem o mocy 150KM.
Synta 6" F/8 pokaże więcej szczegółów niż najlepszy jakościowo refraktor 60 mm. Obraz z refraktora będzie ładniejszy, to oczywiste, ale w jakim celu buduje się teleskopy, żeby widzieć więcej czy ładniej ?
Powyższe grafiki Jowisza trzeba by zestawić z innymi, wykonanymi w tym samym czasie i miejscu i przez TEGO SAMEGO obserwatora przy użyciu większego, ale gorszego jakościowo refraktora czy newtona i efekty byłyby zgoła inne (czyt. lepsze).
Jakość jakością, ale ostatecznie liczy się apertura, warunki oraz indywidualne umiejętności obserwatora (m.in. jakość wzroku).
ATM 10" F/6,6, ATM 67/800(PZO), ATM 6" F/10, ScopeTech 80 F/15, bino SW i kilka par okularów, Omegon NightStar 25x100, SkyMaster 15x70, Optal 7x35, BPC5 8x30, BPC2 12x40, Tento 12x40, Zeiss 6x24, monokular MN2 8x30.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Krotoszyn

Dale | 30 Sie 2024, 08:36

Szkice zawsze subiektywne, tak samo jak odbiór indywidualny.
...braki umiejętności nadrabiam entuzjazmem...

sarconi3 | 30 Sie 2024, 08:57

anatol1 napisał(a):Idealnie spasowana, niezawodna Toyota z silnikiem o mocy 80 KM nie pojedzie szybciej niż byle jak zmontowana Dacia (nie ubliżając Dacii, ale to synonim taniego, prostego auta) z silnikiem o mocy 150KM.
Synta 6" F/8 pokaże więcej szczegółów niż najlepszy jakościowo refraktor 60 mm. Obraz z refraktora będzie ładniejszy, to oczywiste, ale w jakim celu buduje się teleskopy, żeby widzieć więcej czy ładniej ?
Powyższe grafiki Jowisza trzeba by zestawić z innymi, wykonanymi w tym samym czasie i miejscu i przez TEGO SAMEGO obserwatora przy użyciu większego, ale gorszego jakościowo refraktora czy newtona i efekty byłyby zgoła inne (czyt. lepsze).
Jakość jakością, ale ostatecznie liczy się apertura, warunki oraz indywidualne umiejętności obserwatora (m.in. jakość wzroku).

Wątek nie dotyczy tego tematu. Pytanie jest o APO do obserwacji wizualnych, a nie czy APO czy inna konstrukcja.
Miałem Syntę 8, Maka 127 i refraktora 102 mm, obserwacje w mieście i pod ciemnym Bortle 3. Synta poszła w odstawkę, Mak poszedł w odstawkę i najczęściej ... i najdłużej używanym był zwykły achromatyczny refraktor Bressera :) Może dla kogoś to byłaby porażka, a u mnie taki kierunek najbardziej mi odpowiada, więc teraz kierunek APO, górna półka, ma być jakość, na drugim miejscu mobilność, bo do plecaka w Bieszczady nie chcę pakować 20 kg, i nie chcę chińskiego badziewia, półśrodków, ma być jakość i mobilność. Stąd też taki wątek. Szczególnie byłbym ciekaw opinii osób, które mają fluoryty, ... we wskazanych granicach finansowych chciałbym największą możliwą JAKOŚĆ ...
Ostatnio edytowany przez sarconi3 30 Sie 2024, 09:05, edytowano w sumie 3 razy

sarconi3 | 30 Sie 2024, 08:59

sarconi3 napisał(a):
anatol1 napisał(a):Idealnie spasowana, niezawodna Toyota z silnikiem o mocy 80 KM nie pojedzie szybciej niż byle jak zmontowana Dacia (nie ubliżając Dacii, ale to synonim taniego, prostego auta) z silnikiem o mocy 150KM.

Wątek nie dotyczy tego tematu. Pytanie jest o APO do obserwacji wizualnych, a nie czy APO czy inna konstrukcja.
Miałem Syntę 8, Maka 127 i refraktora 102 mm, obserwacje w mieście i pod ciemnym Bortle 3. Synta poszła w odstawkę, Mak poszedł w odstawkę i najczęściej używanym był zwykły achromatyczny refraktor Bressera :) Może dla kogoś to byłaby porażka, a u mnie taki kierunek najbardziej mi odpowiada, więc szukam APO, górna półka, ma być jakość, na drugim miejscu mobilność, bo do plecaka w Bieszczady nie chcę pakować 20 kg, i nie chcę chińskiego badziewia, półśrodków, ma być jakość i mobilność. Stąd też taki wątek. Szczególnie byłbym ciekaw opinii osób, które mają fluoryty, bo w ty kierunku chyba pójdę ... we wskazanych granicach finansowych chciałbym największą możliwą JAKOŚĆ, a nie wielkość, zasięg itp. :)

sarconi3 | 30 Sie 2024, 09:07

sarconi3 napisał(a):

To nie jest kwestia wyboru pierwszego i jedynego teleskopu do obserwacji wizualnych. Miałem Syntę 8, Maka 127 i refraktora 102 mm, obserwacje w mieście i pod ciemnym Bortle 3. Synta poszła w odstawkę, Mak poszedł w odstawkę i najczęściej ... i najdłużej używanym był zwykły achromatyczny refraktor Bressera :) obserwacje od kilkunastu lat, więc co nieco już sobie poobserwowałem :) Może dla kogoś to byłaby porażka, a u mnie taki kierunek najbardziej mi odpowiada, więc teraz kierunek APO, górna półka, ma być jakość, na drugim miejscu mobilność i nie chcę chińskiego badziewia, półśrodków ..., bo te już były. Stąd też taki wątek. Szczególnie byłbym ciekaw opinii osób, które mają fluoryty, ... we wskazanych granicach finansowych chciałbym największą możliwą JAKOŚĆ ...

Krzysztof_P | 30 Sie 2024, 09:28

Cześć.
Mierz zatem w Takahashi 100mm, jest ich sporo w ofercie, ewentualnie 120mm Dublet FL Agema Optics USA.
Mógłby też być LZOS 105mm F-650mm, LZOS 115mm F-800mm, LZOS 130mm F-1200mm.
Borg APO Japan FL, Vixen FL starsze wydanie 80mm F-640mm, 102mm F-900mm lub F-920mm.
Ja osobiście szukał bym starszego Vixena FL, posiadałem 80mm FL Dublet, jak i miałem pożyczony od kolegi na testy Vixen FL APO 102mm, F-920mm.
Obydwa były rewelacyjne i z lepszym kontrastem np. od Takahashi FS102mm, od Takahashi FC76DCU,
Kolega Tomasz Witos1, napisał powyżej w tym temacie o tych Vixenach jak i o Takach.
Możesz być pewny jego opinii, którą ja też potwierdzam, gdyż porównywałem i sprawdzałem to osobiście.
Do jakiej apertury planujesz zakupić przyszły Refraktor? Może jednak coś około 5"?
Moim zdaniem warto raz a dobrze, mniejsze Refraktory APO są świetne do oglądania ostrych tarczek np. księżyców Jowisza, ale zobaczysz nimi widocznie mniej detalu Planet, niż w większym dobrym Refraktorze APO. Jak ma to być jeden do wizuala, to ja zdecydował bym się na co najmniej 5".
TOA 130mm była by myślę świetnym wyborem, lub Agema Optics 130 Dublet FL USA. Ogniskowe około F-1000mm, więc Refraktory jeszcze w miarę mobilne a już apertura stricte Planetarna ze świetną jakością generowanych obrazków.
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

JSC | 30 Sie 2024, 10:26

Jak bedziesz mial dobry seeing to zobaczysz, a jak nie to nie zobaczysz....
Zrozumcie wszyscy... seeing to podstawa. Bez tego nawet to 51cm APO f/12,7 bedzue nieużyteczne do ogladania detali planetarnych. A kupowac wielkie APO do DSow... no mozna... ale mi by sie nie oplacalo...
Jasne ze warto miec kilka centymetrow apertury w zapasie, ale kazdy centymetr to kilogram ( teleskop + montaz).
Trzeba mniej wiecej wiedziec czy jest sens do swojego seeingu kupowac duza aperture. Kazdy ma inny seeing ( i inne oczy).
Awatar użytkownika

Krzysztof_P | 30 Sie 2024, 12:29

Witajcie.
Oczywiście Seeing to podstawa!!!
Z mojego doświadczenia gdzie aktualnie dysponuję, oglądam naprzemiennie Refraktorami APO od apertury Tryplet APO LZOS-LOMO D-80mm do apertury D-175mm LZOS APO Tryplet. To śmiało wykorzystuje każdy z tych Refraktorów i mam Seeingi do nich jak należy.
Jak czytam o max. setce na nasze Seeingi to aż mi się coś dzieje, gdyż wiem jakie mam aktualnie widoczki Księżyca czy Planet z Refraktora CFF 140mm APO, obok mniejszy LZOS 105mm Tryplet APO. Mam porównanie w praktyce teraz na bieżąco.
Więc moim zdaniem mierz w jak największy aperturowo Refraktor, gdyż to co widać np. na Jowiszu, Marsie czy ile pasów widzę na Saturnie w np. APO CFF 140mm w stosunku do LZOS 105mm czy również do tego co widziałem z pasów na Saturnie w moim byłym Taku FS102mm.
To naprawdę w większych aperturach dobrego Refraktora APO za każdym razem kiedy oglądam w stosunku do najlepszych setek LZOS czy Takahashi, jest Przepaść!!!
To samo napisze ci: Tomek Witos1 czy Krystian Mumia, Robert Bobitsuz, Dominik RZS ci koledzy dysponują Refraktorami z wysokiej półki cenowo jakościowej. Mamy cały czas kontakt i czasem zdzwaniamy się podczas naszych sesji obserwacyjnych, wymieniamy się opiniami i naszymi spostrzeżeniami. Obecnie mamy w posiadaniu kilkanaście świetnych Refraktorów APO, również TV 127 NP APO F-5,4, który jest aktualnie u kolegi Mirka Dymka, Teleskopy Taurus-Polska.
Mogę rozstawić pięć różnych apertur koło siebie od APO 80mm do APO 175mm i sam się przekonasz co jest co!!!
To co widzieliśmy na Kudłaczach w LZOS 175mm na Jowiszu z kolorowego i drobniutkiego detalu, pociemnienie na Ganimedesie, niebieskie maleńkie chmurki w jasnej pomiędzy pasami strefie Jowisza, czy jak wyglądał Saturn. A jak były podzielone książkowo Epsilonki w Lutni. Takiego widoczku nigdy wielu z nas nie widziało, który zaprezentował nam Refraktor APO LZOS 175mm!!!
To szczerze nawet mi się nie śniło że można w tak pięknym wykonaniu patrząc na wprost dostrzec takie rzeczy!!!
Moim zdaniem bierz pod uwagę zdanie tych którzy aktualnie korzystają i praktykują z wszelakich apertur na bieżąco.
A wtedy twój zakup będzie trafniejszy i moim zdaniem wcale go nie pożałujesz. Jak tylko fundusze pozwalają, to nie należy żałować dużego wydatku zakupu, gdyż naprawdę warto!!!
Jak kupisz Refraktor APO z wyższej niż chińska półki, to każdy da ci dużo satysfakcji, czy : Takahashi czy LZOS, czy CFF, i inne z wyższej półeczki cenowej Refraktory APO.
A im będzie większa apertura, tym zobaczysz w każdym więcej i w świetnym wykonaniu, gdyż wszystkie te Refraktory generują widocznie lepsze obrazy od wszelakich tańszych chińskich odpowiedników APO czy ED. Szukał bym też starszej wersji BORG FL 125mm Japan, dublet na fluorycie z drugim gatunkiem szkła z domieszką ołowiu. Już nie produkowane. Obiektywy były wykonywane i są dla Refraktorów APO Dubletów i Trypletów Borg Japan w Firmie Canon-Optron Japan, tak samo jak dla Takahashi.
Jak chcesz to Zapraszam do nas do Obserwatorium, na przegląd paru porządnych markowych i drogich Refraktorów APO jednocześnie a przekonasz się sam że dobrze ci doradzam i piszę.
Ja nie należę do obserwatorów Planet, którzy po rozstawieniu instrumentu i stwierdzeniu że Seeing jest dzisiaj słaby. Zwijam sprzęt i idę do domu spać.
Wręcz przeciwnie, wpatruje się w daną Planetę godzinami i podczas nocnych zmian warunków, praktycznie w 90% moich sesji obserwacyjnych udaje mi się trafić co najmniej pół godzinki, kiedy widać oszałamiającą ilość detalu planet. Na tym to polega, oglądanie Planet wymaga czasu i cierpliwości. Jeżeli posiadasz te cechy obserwatora to mierz w jak największą aperturę. Koniec Kropka!!! :D Jeżeli nie należysz do tej grupy obserwatorów, to zawsze będziesz pisał że niema u nas Seeingów, ot wszystko w tym temacie. :D Tak samo np. Jak kupisz powiedzmy Refraktor APO LZOS 130mm to najlepsza Takahashi Setka odejdzie w zapomnienie, kiedy porównasz to co pokaże ci z detalu Jowisz i w jak też pięknym wykonaniu z tegoż dobrego Refraktora APO.
"Setka" jest też dobra i moim zdaniem to do Planet i Księżyca całkowite minimum, jeżeli nie przeszkadza ci mobilność, to bierz w górę aperturą więcej, maksymalnie ile się da!!! Chyba że mierzysz w przysłowiową "Setkę" to najlepszym wyborem będzie Setka Takahashi lub starsza wydaniem Setka 102mm Vixen FL na F-900 lub F-920mm. Innych tak dobrych Setek nie znam, choć mój LZOS 105mm też jest naprawdę świetnym optycznie Refraktorem. Tu musiał bym porównać obok siebie: Setkę 102mm FL Vixena, Setkę Takahashi i Setkę 105mm LZOS. Różnice pomiędzy tymi Refraktorami będą w walorach obrazu. Ale mniejsze niż kiedy porównalibyśmy te trzy wymienione Refraktory z jakąś inną chińską czy tajwańską, widocznie walorami obrazu słabszą optycznie setką.
Wychwalać można wszystko ponad wszystko, ale kiedy mamy Refraktor z wyższej półki, to mamy w każdym takim Refraktorze piękne obrazki a o tym co uda nam się więcej dostrzec na Planetach, decyduje przede wszystkim Apertura!!!
Pięknego nieba i trafnego zakupu!!!
Pozdrawiam Admin Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Pavulonix | 30 Sie 2024, 16:45

sarconi3 napisał(a):
anatol1 napisał(a): ma być jakość, na drugim miejscu mobilność, bo do plecaka w Bieszczady nie chcę pakować 20 kg,

Na początek musisz doprecyzować o jaką mobilność Ci chodzi:
- jeżeli ma to być mobilność typu "podjeżdżam na miejscówkę samochodem, rozstawiam się obok niego" to możesz rozważać nawet i 150mm
- jeżeli ma to być mobilność typu "idę 1-2km ze sprzętem w torbie/plecaku" to 102mm/F7 to już raczej max. Powyżej 4" długość i ciężar tuby oraz wymagania co do montażu rosną wykładniczo.
- jeżeli ma to być mobilność typu "wędruję ze sprzętem po górach" to tutaj już w ogóle sprawa mocno się komplikuje. Ww. refraktor 102mm/F7 z montażem i akcesoriami będzie ważył co najmniej 8-10Kg, mierzył w transporcie ok. 60cm i całość zajmie średniej wielkości plecak (45-50L). Raczej średni pomysł by targać go na dłuższe trasy.
Na marginesie- Takahashi FOA-60Q ma długość tuby 70,5cm, więc jego również trudno uznać za w pełni mobilny.
To już Takahashi FC-100DC jest pod tym lepszy, bo podobno można zwijać go w takie coś:
http://www.scopeviews.co.uk/TakFC100DC_files/image020.jpg
Aczkolwiek do wędrówek to dobrze by było zamknąć się z całością sprzętu poniżej 5kg (im mniej, tym lepiej).
Tu masz wpis na temat mobilnych achromatów (pozwoli Ci się zorientować w jakie wymiary i ciężary powinieneś celować):
https://astromaniak.pl/viewtopic.php?p=573820#p573820

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie