Newton 150/750

grzegorz_76 | 26 Lis 2024, 23:15

Witam serdecznie.
Buduję własnego pierwszego Newtona jak w temacie. Lustra kupione i czekają. Jestem na samym początku i już są schody.
Chodzi mi o mocowanie lustra głównego. W załączniku przesyłam zdjęcie prototypu. Mogę na tych elementach eksperymentować, bo będą wykonane od nowa.

Z lewej strony mniejszy krążek przeznaczony do zamocowania lustra. Ten z prawej do mocowania do tubusu. W wersji ostatecznej w tym krążku będą jeszcze tulejki ze śrubami gwiazdowymi do kontrowania lustra. Na chwilę obecną jednak kombinuję na różne sposoby z różnymi śrubami, tulejkami, mocowaniami itd., ale cały czas sztywność mocowania jednego krążka względem drugiego pozostawia wiele do życzenia. Nie mam żadnego doświadczenia ale jak czytam opisy kolimacji teleskopu to każdy milimetr ma znaczenie. A u mnie niestety te krążki mają za duży luz promieniowy. Nie ma tych śrub kontrujących ale one chyba nie wiele by zmieniły. Patrzyłem na wiele rozwiązań, ale sam już nie wiem. W związku z tymi wszystkim mam parę pytań:
1. Jak duży może być ten luz promieniowy?
2. Jak go zniwelować?
3. I tak już poza głównym problemem, czym malujecie wnętrze, widziałem w opisach że stosujecie farbę tablicową. Ta moja sklejka świeci się jak kotu oczy.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Załączniki
Newton 150/750: mocowanie LG.jpg

Karol | 27 Lis 2024, 17:29

Cześć,

Śruby w którejś z części muszą być osadzone sztywno - np. śruba ->sklejka->nakrętka. Sprężyny muszą być mocne, np. od sprzęgła z auta. Do tego przydadzą się kontry. Dopiero wtedy sprawdzaj czy jest sztywno.
W fabrycznej tubie czasem nawet nie używam kontr, cela "stoi" na sprężynach i kolimacja nie leci.

grzegorz_76 | 27 Lis 2024, 19:18

No właśnie, tutaj chyba jest pies pogrzebany, odpowiednie pasowanie. Chyba dam M8 i pomyślę nad jakąś ciasną tulejką. Co do sprężyn to są ze sprzęgła ale motocyklowego. Bardzo sztywne.
Zrobię drugi zestaw otworów i sprawdzę. Dzięki za uwagę i odpowiedź.

grzegorz_76 | 14 Gru 2024, 23:23

Pozmieniałem trochę ten prototyp, przygotowałem nowe krążki, przyłożyłem się do dokładniejszego wywiercenia otworów i udało mi się osiągnąć wymaganą sztywność. Śruby skręciłem nakrętkami od strony sprężyn. Dużo to daje, chociaż zwiększyła się odległość pomiędzy tarczami. Pomyślę jeszcze o tym. Łby śrub też delikatnie zeszlifowałem, żeby nie wystawały z gniazda. W następnym kroku wstawię śruby kontrujące, otwory już są. Na chwilę obecną pewnie będą to typowe śruby dociskowe z gniazdem imbusowym. Powoli też myślę o mocowaniu lustra i chyba zastosują standardowe mocowania jak widziałem u kolegów.
Załączniki
Newton 150/750: Poprawka.jpg

mazbi7925 | 15 Gru 2024, 00:05

Coś tu nie gra !
Dopytam tylko, czy śruby przechodzą na wylot przez denko i czy poruszają się w nim swobodnie w kierunku góra - dół.
Zbyszek

grzegorz_76 | 15 Gru 2024, 23:12

Oczywiście że na wylot. Tylko z drugiej strony jest zwykłą nakrętka. A porusza się w miarę swobodnie, jest delikatny opór, ale sprężyna odpycha.

mazbi7925 | 16 Gru 2024, 01:03

I wszystko jasne.
Proponuję zalać jakimś klejem epoksydowym sześciokątne łby śrub.
Sklejka jest miękkim, poddającym się naciskowi materiałem i może się zdarzyć /chociaż nie musi/, że w przypadku ewentualnego zblokowania nakrętki regulacyjnej śruba obróci się w otworze celi zwierciadła. To taka drobna uwaga.
Powodzenia w realizacji projektu.
Zbyszek

grzegorz_76 | 16 Gru 2024, 01:16

To znaczy od strony LG jest skręcona śruba. Chodziło mi o tę stronę mocowaną do tubusu. Ale chyba tak zrobię. Dlatego fajnie jak ktoś podpowie. W pierwszej wersji zalałem żywicą.
Dzięki.

grzegorz_76 | 20 Gru 2024, 00:03

Prace powoli ale do przodu. Wydrążyłem gniazda pod nakrętki do śrub napinających (kontrujących). Widać nakrętki wpuszczone w tarczę na 2 zdjęciu. Zalałem żywicą łby śrub w tarczy lustra głównego. Pod "czubek" śruby napinającej muszę jeszcze wkleić lub przykręcić krążki blachy bo sklejka nie stanowi żadnego oporu. Zamiast tych krążków przygotowałem wcześniej krótkie śruby M4. Chciałem je wkręcić od wewnątrz w tarczę lustra głównego. Łeb śruby wewnątrz wyszlifowałem tworząc gniazdo pod ten wkręt. Przy małych kątach pochylenia tarcz z pewnością nie będzie problemu, ale jeżeli musiałbym mocno skręcić jedną stronę to może wkręt wyskakiwać z gniazda. To temat do sprawdzenia.
Zastanawiam się na czym posadzić lustro. Widziałem już różne rozwiązania, kawałki skóry, filcu. Widziałem też, że lustro klejone było bo tarczy. Ja myślałem żeby zastosować jakieś krążki silikonowe, ale nie bardzo chciałbym kleić. Z boku mocowanie na kątownik z elastycznymi podkładkami. Do przemyślenia. Pozdrawiam.
Załączniki
Newton 150/750: 2.jpg
Newton 150/750: 1.jpg

XWA | 20 Gru 2024, 01:55

Problem będzie z chłodzeniem LG bez wentylacji w tak grubej oprawie. Cieplutko będzie miało szkiełko, że hej.
Na Dobsonie ta krótka tuba usiądzie? To takie maleństwo, że nie jestem pewien czy potrzeba w oprawie aż tyle śrub i w aż takiej wielkości.
Fabryczne tuby mają dość małe i krótkie, a kontry maleńkie.

astro_gut | 20 Gru 2024, 02:20

Faktycznie chłodzenie nie istnieje w tej konfiguracji, dodatkowo drewno jest izolatorem.
Lustro zamontuj na jakiś trzech łapkach, tak jak w sklepowych konstrukcjach, pamiętaj jednak o osadzeniu go z bardzo niewielkim luzem w jakimś pierścieniu też, żeby na boki nie jeździło. Widziałem też lustra opasane taśmą, zerknij na ten patent. Z czego zrobisz tubę ?

thom | 20 Gru 2024, 11:32

parę otworów chłodzących w obydwóch częściach celi i dwa wiatraczki zasilane przez PWM załatwią sprawę i chłodzenia i roszenia.
SW Synta 8";SW/SA P-DS150; Omegon 66/400 ED; SW Esprit 80 APO. Samyang 14 F/2.2, 135 F/2
Astrolink 4 mini II / Stellarmate
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wro

grzegorz_76 | 20 Gru 2024, 23:00

Z tym chłodzeniem sam już się pogubiłem, bo miałem robić otwory, ale przeczytałem jakiś artykuł (nie pamiętam źródła, ale jak znajdę to przytoczę) i po lekturze uznałem że to nie ma sensu. Nie mam doświadczenia więc się nie wypowiem. Otwory jak najbardziej mogę zrobić, żaden problem. Najwyżej się zaślepi, jeżeli nie będzie to potrzebne.
Co do śrub to wiem że "trochę" przewymiarowane. W zasadzie każda śruba wytrzyma te obciążenia, które są tutaj znikome. Kwestia długości po prostu. Miałem sprężyny od sprzęgła chyba z MZki. Do tego grubość sklejki stąd te gabaryty. Ja wiem, że są piękne radełkowane, z wahliwą stopą i inne takie, ale też i one kosztują. Na chwilę obecną to mój pierwszy teleskop i mam nadzieję, że nie ostatni. W następnych będę inwestował, a jeżeli sposób regulacji tutaj nie wypali to będę miał na uwadze poprawki.
Co do tuby to już mam. Najtańsza wersja z rury PCV czy też PVC, jak zwał tak zwał. Średnica 200mm. Jest przycięta i na razie sobie stoi i się kurzy w garażu. Wnętrze zmatowiłem i pomalowałem akrylem. Niestety za bardzo się błyszczy, więc będę musiał ponownie przeszlifować i pomalować sprayem czarnym tablicowym. Niestety do idealnego walca bardzo jej daleko, mam jednak nadzieję, że nie wpłynie to jakość obrazu a optyka będzie się dała poprawnie ustawić. Do wnętrza rury wstawię zestaw przysłon, które przeliczyłem w arkuszu kalkulacyjnym Pana Janusza Wilanda. Szkielet do tych przysłon zrobiłem z cienkiej sklejki 6mm. Wszystkie elementy osadziłem na długich szpilkach M6 i skręciłem każdy krążek nakrętkami. Wyszła taka klatka. Udało mi się bardzo dokładnie ustawić te odległości. Nie montowałem jednak na stałe jeszcze bo nie znałem odległości pierwszej przesłony od lustra głównego. Zrobię zdjęcie to wrzucę. Na szczęście jest coraz mniej niewiadomych i coraz więcej mi się wyjaśnia.
Co do sklejki to akurat wyszło tak, że mam na strychu masę różnych odpadów tego materiału no i wybór padł na tą grubość akurat.
Dziękuję panowie za zainteresowanie i Wasze podpowiedzi. Na pewno będę się temu przyglądał i słuchał tych rad. Wolno trochę to idzie bo jeszcze wykańczam dom, garaż i masę innych zajęć, ale zapał i chęci są. Może do wiosny zmontuję całość. Oby. Chociaż dzisiaj tak Jowisz na mnie patrzył i czekał ;-) .Pozdrawiam serdecznie.

Dale | 21 Gru 2024, 18:37

Tak zwane chłodzenie to szerszy temat. Są dwa rodzaje, jedno to wentylator na tył lustra, żeby szybciej je schłodzić, drugie to wentylator skierowany równolegle do lustra, zdmuchujący warstwę ciepłego powietrza z powierzchni lustra. To już bardziej skomplikowany system, bo dobrze jak przepływ jest przez całą powierzchnię lustra, powietrze jest filtrowane i wyprowadzone poza lustro.
No i spotkałem się w konstrukcjami które wydmuchiwały powietrze przodem teleskopu, dawało to w efekcie jednolitą temperaturę w całym teleskopie i w teorii nie degradował się obraz, jednak nie mam praktycznego doświadczenia z obserwacji takimi systemami, więc nie powiem na ile to jest zauważalne.
...braki umiejętności nadrabiam entuzjazmem...

Perseusz66 | 22 Gru 2024, 17:15

grzegorz_76 napisał(a):Prace powoli ale do przodu. Wydrążyłem gniazda pod nakrętki do śrub napinających (kontrujących). Widać nakrętki wpuszczone w tarczę na 2 zdjęciu. Zalałem żywicą łby śrub w tarczy lustra głównego. Pod "czubek" śruby napinającej muszę jeszcze wkleić lub przykręcić krążki blachy bo sklejka nie stanowi żadnego oporu. Zamiast tych krążków przygotowałem wcześniej krótkie śruby M4. Chciałem je wkręcić od wewnątrz w tarczę lustra głównego. Łeb śruby wewnątrz wyszlifowałem tworząc gniazdo pod ten wkręt. Przy małych kątach pochylenia tarcz z pewnością nie będzie problemu, ale jeżeli musiałbym mocno skręcić jedną stronę to może wkręt wyskakiwać z gniazda. To temat do sprawdzenia.
Zastanawiam się na czym posadzić lustro. Widziałem już różne rozwiązania, kawałki skóry, filcu. Widziałem też, że lustro klejone było bo tarczy. Ja myślałem żeby zastosować jakieś krążki silikonowe, ale nie bardzo chciałbym kleić. Z boku mocowanie na kątownik z elastycznymi podkładkami. Do przemyślenia. Pozdrawiam.

A rurę(tubus)z czego planujesz?Na jakim montażu to osadzisz?Jaki wyciąg okularowy?Lusterko SW na jakim pajączku?

grzegorz_76 | 22 Gru 2024, 22:36

A rurę(tubus)z czego planujesz? Na jakim montażu to osadzisz? Jaki wyciąg okularowy? Lusterko SW na jakim pajączku?

Tubus jak pisałem już jest z rury PCV 200mm. Jest wstępnie docięty i niestety wstępnie pomalowany. Piszę niestety bo farba za bardzo odbija, czeka więc mnie ponowne szlifowanie i ponowne malowanie farbą tablicową.

Montowany będzie na Dobsonie, oczywiście własnej roboty. Sklejki mam sporo, szkoda żeby się zmarnowała. Nie wiem tylko jak dobrać wysokość boczków tego montażu. Mam nadzieję, że w końcu gdzieś to doczytam. Tutaj musi liczyć się przede wszystkim wygoda obserwacji.

Co do okularu to nie mam zielonego pojęcia jeszcze. Na razie zbieram fundusze i zobaczymy co Mikołaj przyniesie. ;-) Początkowo chciałem zrobić samemu, ale to w tym momencie raczej mi nie wypali. Mam dostęp do drukarki 3D, ale chyba pokuszę się na coś fabrycznego.

Jeżeli chodzi o mocowanie lusterka SW, to bardzo mocno przemawia do mnie ten projekt:
https://astromaniak.pl/viewtopic.php?p=562491#p562491
Myślę że jest w zasięgu moich możliwości i na nim będę wzorował się. Skoro poruszyłeś ten temat, to mam pytanie, czy listwy pajączka powinny mieć regulację, żeby wycentrować samego pajączka? Czy mocuję go na sztywno i koniec a reszta "załatwia" kolimacja?

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie