Uchwyt balustradowy pod montaż astro

pmczarny | 04 Wrz 2024, 19:49

Jako że balkon nade mną wystaje na równi z krawędzią mojego balkonu, ustawienie montażu do astrofotografii na statywie jest dalekie od ideału, bo dramatycznie ogranicza maksymalną wysokość obserwowanych obiektów. Wpadłem więc na pomysł zainstalowania platformy pod montaż na balustradzie balkonu. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie jest to rozwiązanie idealne ze względu na drgania samej balustrady, ale gdy nie ma wiatru i nikt nie chodzi po balkonie nie stanowi to problemu. A dzięki temu zyskuję możliwość obserwacji obiektów niemal w zenicie.
Uchwyt balustradowy pod montaż astro: montaz01.jpg

Jest to już druga iteracja tego rozwiązania, o bardzo poprawionej sztywności.
Szczegóły:
- drukarka BambuLab P1S
- dysza 0.6mm
- filament PET-G CF (prawie kilogram materiału)
- garść śrub i nakrętek M5
- dwa kawałki pręta M10 do stabilizacji i poziomowania platformy
- adapter EQ5 - 1/4cala
Uchwyt balustradowy pod montaż astro: montaz02.jpg

Uchwyt balustradowy pod montaż astro: montaz03.jpg

Stoi na tym montaż SW Star Adventurer GTi z zawieszonym na nim EvoGuide50ED.

Miejscowość: Olsztyn

yeabuny | 04 Wrz 2024, 22:24

Może chciałbyś coś z metalu?Robie
tez piery balkonowe

Dale | 05 Wrz 2024, 07:38

Koncepcja dobra i droga słuszna, ale jak pisał przedmówca, rozważ metal. Sam mam drukarkę i drukuje sporo, znam wytrzymałość PET-G, ABS i innych filamentów, znam zasady projektowania i mimo że potrafię zaprojektować mocny wydruk, to zwyczajnie bał bym się o sprzęt - szkoda szukać go za balkonem.
Weź również pod uwagę że idą zimniejsze dni.
Pewnie nic się nie stanie... ale ja bym przeprojektował to z jakimiś metalowymi klamrami - w miejscach wrażliwych.

ps. i pamiętaj że na rogu balkonu, albo przy samym rogu, drgania masz najmniejsze :)
...braki umiejętności nadrabiam entuzjazmem...

yeabuny | 05 Wrz 2024, 08:10

Ja siedzę przeważnie na astropolis, napisz może coś wymyślimy, nie raz robiłem balkonowe.Fakt jest też taki jak pisał kolega wyżej plastik to plastik i temperatura robi swoje

Karol | 05 Wrz 2024, 08:15

I odpukać ale byś potem nie miał problemu jakby na kogoś to spadło ...

Dale | 05 Wrz 2024, 09:24

Z tego co widzę, to wystarczy dać wygięty kawałek grubszej blachy pomiędzy stożek z tworzywa a podstawę, w taki sposób żeby śruby przechodziły przez blachę, a z drugiej strony, nawet płaskowniki metalowe, również podpierające śruby. No i śruba mocująca głowice powinna przez taką blachę przechodzić.

pmczarny | 05 Wrz 2024, 09:38

Dale napisał(a):Koncepcja dobra i droga słuszna, ale jak pisał przedmówca, rozważ metal. Sam mam drukarkę i drukuje sporo, znam wytrzymałość PET-G, ABS i innych filamentów, znam zasady projektowania i mimo że potrafię zaprojektować mocny wydruk, to zwyczajnie bał bym się o sprzęt - szkoda szukać go za balkonem.
Pewnie nic się nie stanie... ale ja bym przeprojektował to z jakimiś metalowymi klamrami - w miejscach wrażliwych.

ps. i pamiętaj że na rogu balkonu, albo przy samym rogu, drgania masz najmniejsze :)

To jest druga iteracja platformy, znacznie wzmocniona w porównaniu z poprzednią, która funkcjonowała przez parę miesięcy bez oznak "zmęczenia" bądź odkształceń, więc tu powinno być zdecydowanie lepiej. Na pewno nie planuję na obecnej podstawie stawiania cięższego sprzętu niż to, co jest na zdjęciu. Oczywiście docelowo najprawdopodobniej będzie pier bądź metalowa podstawa w narożniku, podparta o podłogę balkonu. Wszystko w swoim czasie.

Platforma została przetestowana "w warunkach bojowych" ubiegłej nocy, mimo wiaterku sprzęt spisał się zaskakująco dobrze.
Uchwyt balustradowy pod montaż astro: sesja_NGC6888.jpg

pmczarny | 05 Wrz 2024, 09:40

yeabuny napisał(a):Ja siedzę przeważnie na astropolis, napisz może coś wymyślimy, nie raz robiłem balkonowe.Fakt jest też taki jak pisał kolega wyżej plastik to plastik i temperatura robi swoje

Jak będę planował modyfikacje, to możliwe że się odezwę :)

pmczarny | 05 Wrz 2024, 09:43

Dale napisał(a):Z tego co widzę, to wystarczy dać wygięty kawałek grubszej blachy pomiędzy stożek z tworzywa a podstawę, w taki sposób żeby śruby przechodziły przez blachę, a z drugiej strony, nawet płaskowniki metalowe, również podpierające śruby. No i śruba mocująca głowice powinna przez taką blachę przechodzić.

Przy prętach M10 i pod śrubą mocującą głowicę są bardzo szerokie podkładki metalowe, więc raczej nie ma obaw o "wyciągnięcie" śruby przez plastik.

yeabuny | 05 Wrz 2024, 09:44

pmczarny napisał(a):
Dale napisał(a):Koncepcja dobra i droga słuszna, ale jak pisał przedmówca, rozważ metal. Sam mam drukarkę i drukuje sporo, znam wytrzymałość PET-G, ABS i innych filamentów, znam zasady projektowania i mimo że potrafię zaprojektować mocny wydruk, to zwyczajnie bał bym się o sprzęt - szkoda szukać go za balkonem.

To jest druga iteracja platformy, znacznie wzmocniona w porównaniu z poprzednią, która funkcjonowała przez parę miesięcy bez oznak "zmęczenia" bądź odkształceń, więc tu powinno być zdecydowanie lepiej. Na pewno nie planuję na obecnej podstawie stawiania cięższego sprzętu niż to, co jest na zdjęciu. Oczywiście docelowo najprawdopodobniej będzie pier bądź metalowa podstawa w narożniku, podparta o podłogę balkonu. Wszystko w swoim czasie.

Platforma została przetestowana "w warunkach bojowych" ubiegłej nocy, mimo wiaterku sprzęt spisał się zaskakująco dobrze.
sesja_NGC6888.jpg

Wykonywałem takie bez ingerencji w płytki podlogowe

Dale | 05 Wrz 2024, 10:52

Nie chodziło mi o wyciągnięcie, raczej o uszkodzenia strukturalne, zwłaszcza w płaszczyznach wydruku.
Ale pamiętaj że mówimy nie o prawdopodobnym pęknięciu tylko o dmuchaniu na zimne i skrajnej ostrożności :) Więc raczej na pewno nie powinno nic się stać.
ps. zazdroszczę umiejętności.

seg | 05 Wrz 2024, 18:50

UV to zniszczy, osłabi i oby kogoś nie zabiło na dole. Rozważyłbym linkę stalową solidnie mocowaną do montażu w miejscu z którego się nie wyczepi, a z drugiej strony do balkonu.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie