Dale napisał(a):Koncepcja dobra i droga słuszna, ale jak pisał przedmówca, rozważ metal. Sam mam drukarkę i drukuje sporo, znam wytrzymałość PET-G, ABS i innych filamentów, znam zasady projektowania i mimo że potrafię zaprojektować mocny wydruk, to zwyczajnie bał bym się o sprzęt - szkoda szukać go za balkonem.
Weź również pod uwagę że idą zimniejsze dni.
Pewnie nic się nie stanie... ale ja bym przeprojektował to z jakimiś metalowymi klamrami - w miejscach wrażliwych.
ps. i pamiętaj że na rogu balkonu, albo przy samym rogu, drgania masz najmniejsze
yeabuny napisał(a):Ja siedzę przeważnie na astropolis, napisz może coś wymyślimy, nie raz robiłem balkonowe.Fakt jest też taki jak pisał kolega wyżej plastik to plastik i temperatura robi swoje
Dale napisał(a):Z tego co widzę, to wystarczy dać wygięty kawałek grubszej blachy pomiędzy stożek z tworzywa a podstawę, w taki sposób żeby śruby przechodziły przez blachę, a z drugiej strony, nawet płaskowniki metalowe, również podpierające śruby. No i śruba mocująca głowice powinna przez taką blachę przechodzić.
pmczarny napisał(a):Dale napisał(a):Koncepcja dobra i droga słuszna, ale jak pisał przedmówca, rozważ metal. Sam mam drukarkę i drukuje sporo, znam wytrzymałość PET-G, ABS i innych filamentów, znam zasady projektowania i mimo że potrafię zaprojektować mocny wydruk, to zwyczajnie bał bym się o sprzęt - szkoda szukać go za balkonem.
Weź również pod uwagę że idą zimniejsze dni.
Pewnie nic się nie stanie... ale ja bym przeprojektował to z jakimiś metalowymi klamrami - w miejscach wrażliwych.
ps. i pamiętaj że na rogu balkonu, albo przy samym rogu, drgania masz najmniejsze
To jest druga iteracja platformy, znacznie wzmocniona w porównaniu z poprzednią, która funkcjonowała przez parę miesięcy bez oznak "zmęczenia" bądź odkształceń, więc tu powinno być zdecydowanie lepiej. Na pewno nie planuję na obecnej podstawie stawiania cięższego sprzętu niż to, co jest na zdjęciu. Oczywiście docelowo najprawdopodobniej będzie pier bądź metalowa podstawa w narożniku, podparta o podłogę balkonu. Wszystko w swoim czasie.
Platforma została przetestowana "w warunkach bojowych" ubiegłej nocy, mimo wiaterku sprzęt spisał się zaskakująco dobrze.
SCT Celestron albo Maede, 8 lub 9.25 cala
Kupię xun, 2024.09.03[S] Okulary Hyperion + dodatki
Sprzedam QuCyk, 2024.09.05