shareFlaytec1 | 30 Lis 2024, 00:06
Ten mini dobson jest malutki. Nie da sie podłaczyć do niego zbyt długiego refraktorka bo ustawiajac w zenit kontowka już zawadzi o podstawę...Bardziej do krajobrazów niz do astro ale nie mowię ze sie nie da...
.Super byłby do małych maków 90-100mm i refraktorkow z ogniskową do max 350. 80/400 w zenit nie ustawisz.
Ja używam na parapecie gdy testuje rożne okulary bo szybko można zalozyc do niego telesop niz wyjmowac statyw z futerału z szafy..Dziala płynnie w obu osiach.Polecam.
Ale jak pisalem slizgaja sie nózki bo moje nie maja gumek pod spodem.
Na dachu auta nie próbowałem.
Ten dobsonik ma tez mocowanie od spodu i podpinalem go do statywu...ale to mocowanie sie niestety kręci i całośc nie jest zbyt stabilna- musiałby być dużo wiekszej srednicy gwint a nie takie maleństwo.
Mysle ze lepiej bylo by kupić troche wiekszego dobsonika jaki byl dodawany do newtonow od Bressera 130/650 czy 150/750.
Meade Lightbridge 12, Newton Bresser 130/650,SW 80/400 2szt jeden z wyciagem 2 cale, pół wiaderka okularów, oczy wyraka NIKON TC 2x,Lunetka ATM 50mm z wymiennymi okularami na 1,25 ,szukacz 70mm orion.Lornetka Olympus EXPS I 8x42 i parę innych lornetek.