benek1815 napisał(a):ten 102 SW z OLX już wysłałem kilka dni temu Edycie na PW -inne warte uwagi też .
niestety ,chce mieć i tanie i nowe i super ...
raz duże ,raz małe...na parapet i za chwilę może być statyw.
udzieliłem informacji -od rozmiarów po możliwości -oraz ograniczenia z tym związane.
ma na PW wytłumaczone ,co to ogniskowa,jak sobie coś samemu policzyć i wiele innych rzeczy-oraz co nieco na temat tych 70/400 i innych.
(dlatego na PW -bo praktycznie wszystko to forumowicze wiedzą-nie chciałem tu zaśmiecać wątku ,wiadomości cały stos wysłałem jeszcze w tamtym tygodniu)
a najtańszy jaki znalazłem -który się do czegoś nadaje i nowy
https://www.olx.pl/d/oferta/teleskopast ... 1s9DR.html
oczywiście okularki i kątówka lepsze do dokupienia ,ale teraz to groszowa sprawa(kitowe dadzą jakaś namiastkę i porównanie póżniej)-ale sam go miałem w domu i tuba jest zupełnie fajna(realna wielkość soczewki,zsuwany odrośnik itp)-a i statyw lepszy od tanich foto.
i kosztuje ten jeden śmieszne pieniądze-bo jest w różnych cenach ,nawet po prawie 500 zł.O całe niebo lepszy od tego 70/400 ,na który się uparła...
no ale to ,,no name'' -a chce ,,firmowe''...
Edyta17 napisał(a):patrzę przez okno i mam wyraźny księżyc
Edyta17 napisał(a):Jinx dziękuję, PiotrekB na Amazonie taka lornetka to na BF 1400, ale chyba jednak będzie teleskop. Mak lub sw 70/700 .
winio napisał(a):W PN Ujście Warty spotkałem ptasiarza z Niemiec z dobrą ptasią lunetą (tj. kosztowała tysiąc euro i miała napis ED). Musiała uznać wyższość 90/900 że Swanem 20mm co przyznał sam Niemiec. Nie mówiłem mu że dałem za to razem 100 euro
Omegon Dobson Advanced X N 254/1250
Sprzedam majkelpast, 2024.12.04Montaż widłowy do dużych lornetek
Kupię arek_ol, 2024.12.01Vixen Sphinks Made in Japan [S] kompletny
Sprzedam astroas, 2024.11.10