jinx napisał(a):> Musiała uznać wyższość 90/900
A na czym polegała ta wyższość?
thom napisał(a):ładna promocja - pisałem - poczekać z zakupem do piątku? https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-wa ... az3-90-900
Ja bym tylko Edyta chciał wspomnieć o ograniczeniu miejsca - czy to 90/900 czy 70 - mają ten sam statyw, więc jeżeli zmieści się statyw to zmieści się i 90/900. Polecamy go, a nie zawiedziesz się na tym sprzęcie. Naprawdę nie ma sensu kupować mniejszej apertury.
Edyta17 napisał(a):Ok a jeśli luneta to mogłaby być celestron mak 70? Zaraz Wam znajdę tą lornetka za 1400...
Edyta17 napisał(a):Dobra. To jeszcze czegoś nie rozumiem. 70/400 to zabawka a 80/400 już nie? Patrząc po Waszych opisach to np ktoś tu ma 66/400...
Edyta17 napisał(a):Nie nie do obserwacji tylko do odstawienia na parapet bokiem jak już nie będę obserwować z podłogi?
PiotrekB napisał(a):Dopiszcie jeszcze Edycie że zestawowy okular 10mm i barlow wyrzuca się odrazu do kosza i żeby wyciągnąć z tej rurki dobre efekty na planetach (a da się) i wykorzystać jej możliwości to trzeba dokupić dobry okular przynajmniej że średniej półki
PiotrekB napisał(a):Mak 102 w tym budżecie do zastosowań i warunków jakie określiła Edyta17 i tu należało by postawić kropkę.
Kto za?
Edyta17 napisał(a):Tylko że ten mak jest bez statywu
Flaytec1 napisał(a):Ten montaż omegona mam i stawiałem na nim apo 66/388 i różne male refraktorki byle wyciag w zenicie dalo sie tak wysunąć by ostrzył a nie dotykał jeszcze podstawy...
Dobsonik fajny i chodzi płynnie(jak na takie maleństwo) a jedyna wada to na wiekszosci powierzchniach typu stolik, nózki sie slizgają jak się chce krecić 360st i wypadalo by je podkleić jakąś gumą lub postawić na jakimś dywaniku czy czymś. Do maków jak najbardziej czy krótki refraktor.
Sprzedam szukacz Red dot Alileo
Sprzedam okroj, 2024.11.30Sky-Watcher korektor do ED 120
Sprzedam Franz, 2024.11.19