benek1815 napisał(a):ten 102 SW z OLX już wysłałem kilka dni temu Edycie na PW -inne warte uwagi też .
niestety ,chce mieć i tanie i nowe i super ...
raz duże ,raz małe...na parapet i za chwilę może być statyw.
udzieliłem informacji -od rozmiarów po możliwości -oraz ograniczenia z tym związane.
ma na PW wytłumaczone ,co to ogniskowa,jak sobie coś samemu policzyć i wiele innych rzeczy-oraz co nieco na temat tych 70/400 i innych.
(dlatego na PW -bo praktycznie wszystko to forumowicze wiedzą-nie chciałem tu zaśmiecać wątku ,wiadomości cały stos wysłałem jeszcze w tamtym tygodniu)
a najtańszy jaki znalazłem -który się do czegoś nadaje i nowy
https://www.olx.pl/d/oferta/teleskopast ... 1s9DR.html
oczywiście okularki i kątówka lepsze do dokupienia ,ale teraz to groszowa sprawa(kitowe dadzą jakaś namiastkę i porównanie póżniej)-ale sam go miałem w domu i tuba jest zupełnie fajna(realna wielkość soczewki,zsuwany odrośnik itp)-a i statyw lepszy od tanich foto.
i kosztuje ten jeden śmieszne pieniądze-bo jest w różnych cenach ,nawet po prawie 500 zł.O całe niebo lepszy od tego 70/400 ,na który się uparła...
no ale to ,,no name'' -a chce ,,firmowe''...
Edyta17 napisał(a):patrzę przez okno i mam wyraźny księżyc
Edyta17 napisał(a):Jinx dziękuję, PiotrekB na Amazonie taka lornetka to na BF 1400, ale chyba jednak będzie teleskop. Mak lub sw 70/700 .
winio napisał(a):W PN Ujście Warty spotkałem ptasiarza z Niemiec z dobrą ptasią lunetą (tj. kosztowała tysiąc euro i miała napis ED). Musiała uznać wyższość 90/900 że Swanem 20mm co przyznał sam Niemiec. Nie mówiłem mu że dałem za to razem 100 euro
Okular Svbony SV136 34mm 72st. 2"
Sprzedam Pavulonix, 2024.12.13Kamera mono chłodzona stan idealny
Sprzedam _RobMarK_, 2024.09.13