jinx napisał(a):> Musiała uznać wyższość 90/900
A na czym polegała ta wyższość?
thom napisał(a):ładna promocja - pisałem - poczekać z zakupem do piątku? https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-wa ... az3-90-900
Ja bym tylko Edyta chciał wspomnieć o ograniczeniu miejsca - czy to 90/900 czy 70 - mają ten sam statyw, więc jeżeli zmieści się statyw to zmieści się i 90/900. Polecamy go, a nie zawiedziesz się na tym sprzęcie. Naprawdę nie ma sensu kupować mniejszej apertury.
Edyta17 napisał(a):Ok a jeśli luneta to mogłaby być celestron mak 70? Zaraz Wam znajdę tą lornetka za 1400...
Edyta17 napisał(a):Dobra. To jeszcze czegoś nie rozumiem. 70/400 to zabawka a 80/400 już nie? Patrząc po Waszych opisach to np ktoś tu ma 66/400...
Edyta17 napisał(a):Nie nie do obserwacji tylko do odstawienia na parapet bokiem jak już nie będę obserwować z podłogi?
PiotrekB napisał(a):Dopiszcie jeszcze Edycie że zestawowy okular 10mm i barlow wyrzuca się odrazu do kosza i żeby wyciągnąć z tej rurki dobre efekty na planetach (a da się) i wykorzystać jej możliwości to trzeba dokupić dobry okular przynajmniej że średniej półki
PiotrekB napisał(a):Mak 102 w tym budżecie do zastosowań i warunków jakie określiła Edyta17 i tu należało by postawić kropkę.
Kto za?
Edyta17 napisał(a):Tylko że ten mak jest bez statywu
Flaytec1 napisał(a):Ten montaż omegona mam i stawiałem na nim apo 66/388 i różne male refraktorki byle wyciag w zenicie dalo sie tak wysunąć by ostrzył a nie dotykał jeszcze podstawy...
Dobsonik fajny i chodzi płynnie(jak na takie maleństwo) a jedyna wada to na wiekszosci powierzchniach typu stolik, nózki sie slizgają jak się chce krecić 360st i wypadalo by je podkleić jakąś gumą lub postawić na jakimś dywaniku czy czymś. Do maków jak najbardziej czy krótki refraktor.
Okular Svbony SV136 34mm 72st. 2"
Sprzedam Pavulonix, 2024.12.13Kamera mono chłodzona stan idealny
Sprzedam _RobMarK_, 2024.09.13