Zasadność kupna ORTO - Newtony

lolak89 | 14 Paź 2022, 14:32

A ja znowu pozbyłem się ortho Takahashi z jednego powodu, Pentaxy XW w dobrych warunkach są praktycznie na równi z ortho a z pewnością nie pokazują mniej szczegółu. Jedynie odnoszę wrażenie, że ortho miało jakby dłuższy punkt ostrości. W Pentaxie ten punkt idealnej ostrości był mniejszy (podczas porównań), wręcz jak włos.
Awatar użytkownika
Moderator działu

Krzysztof_P | 14 Paź 2022, 14:56

Cześć.
Ja mam takie zdanie.
Porównywaliśmy kiedyś w cztery osoby w Refraktorze 120ED na Jowiszu okulary: 5mm ORTO BGO , Pentax XW 5mm i TMB Planetary 5mm. Kiedy Orto BGO 5mm miało widoczną przewagę pod każdym względem: kontrast obrazu , ostrość , mniej rozproszonego światła , mniej ocieplania kolorów detalu Jowisza i kolorów gwiazd , tym samym słaby detal był lepiej wyeksponowany na Jowiszu gdzie w Pentaxie trzeba było się go bardziej doszukać i nie był tak oczywiście widoczny i rzucający się w oczy jak w Orto. Tym samym można było w Orto dostrzec ten detal na pograniczu widoczności , którego Pentax i TMB w ogóle nie pokazały w jasnych strefach Jowisza jak i w samych pasach i pociemnieniach biegunowych Planety.
Pozdrawiam Krzysztof. :wink:
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

"Cóż piękniejszego nad niebo , które nas otacza".

Pozdrawiam Krzysztof P. z Krakowa.
Awatar użytkownika
Administrator Forum

Miejscowość: Kraków

Koszy89 | 14 Paź 2022, 15:01

mcmaker napisał(a):
Vroobel napisał(a):A weź Ty sobie zainwestuj może w dobry filtr polaryzacyjny, wyjdzie taniej.

Filtr ND tak, filtr zmienny polaryzacyjny to porażka, wprowadza zbyt wiele odbić.

Zastosowanie bezkompromisowych okularów orto ma sens kiedy chce się mieć pewność, że wykorzystuje się maksymalnie dane warunki, które bądź co bądź nie zdarzają się zbyt często ;)
Mniejsza ilość szkła - mniej strat - więcej szczegółów - i dokładnie tym powinny charakteryzować się okulary planetarne.

podłaczam sie do dyskusji ,ale w temacie filtrów o których piszesz , mam GSO 10 no i jak wiadomo za czesto nie ma warunków zeby przygasic Jowisza zejsciem do zrenicy 1mm czyli w moim set-upie power x250 i własnie nie specjalnie cos mi lezy polaryzacyjny zmienny ktory jak sądziłem rozwiąze problem zbyt jasnego Jowisza ,ale jednak nie zupełnie , fakt przygasza i to wygodnie płynnie mozna to wyregulowac ,ale cos mi w tym obrazie z zastosowaniem go nie lezy, nie potrafie tego jasno sprecyzowac co jest nie tak , moze to własnie te odblaski o ktorych piszesz ? jak sie to objawia zeby to własciwie rozpoznac ?
zas jesli filtry ND to jakie to powinny byc zeby np odpowiednio przygasic Jowisza z okularem 8 mm czyli zrenica wyjsciowa 1,6 mm ? a moze inne rozwiazanie ?
...

Miejscowość: Szczecin

Krzysztof_P | 14 Paź 2022, 15:18

Cześć.
Problem jest taki że przy zbyt dużym blasku Jowisza przy mniejszych powiększeniach i większej żrenicy wyjściowej widoczny detal na nim się w tym blasku zatraca i słabo go widzimy lub w ogóle ginie. Tak miałem ostatnio w Refraktorze APO CFF185mm na Jowiszu , dopiero użycie nasadki Bino Denkmeiera i podzielenie całości przez 1,4 dało wzorowy efekt i detal wyskoczył jak na dłoni. Nie było wtedy warunków aby zwiększyć powiększenie w mono i obniżyć tym samym jasność blasku Jowisza , ale nasadka Bino świetnie tu zadziałała i efekt był wręcz rewelacyjny.
Ja również stosuję wtedy pojedynczy filterek: #5 , #4 , #3 lub inne podobne ale pojedynczo , nie zmienne polaryzacyjne , co poprawia widocznie ilość dostrzegalnego detalu Jowisza w większych aperturach sprzętu przy mniejszych powiększeniach , kiedy ten obraz Planety mamy tak jasny iż widoczny detal w tym blasku ginie. Podwójny filtr polaryzacyjny to moim zdaniem za dużo po drodze powierzchni , strat. Oraz niepotrzebnych odbić niekorzystnie potem widzianych w obrazie.
Pięknego Nieba!!!
Obserwatorium Roll-Off: Refraktory APO i ED , SCT-ki , MAKI , Newtony , SolarMax60 II i inne sprzęciki.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

Koszy89 | 17 Paź 2022, 08:27

hej dzięki ,rozumie , chetnie wypróbuje pojedyncze tylko czy mógłbys wyjasnic co to konkretnie są za filtry # 5 #4 #3 ?
...

Miejscowość: Szczecin

mcmaker | 17 Paź 2022, 08:41

Pewnie chodzi o filtry ND 0.3, 0.5, 0.9 :)
Swoją drogą też polecam mieć więcej pojedynczych filtrów ND niż jeden polaryzacyjny, ze względu na używanie tylko jednej dodatkowej granicy szkło - powietrze. Filtry polaryzacyjne mimo że są wygodne, to wprowadzają za dużo odbić.
ATM: 254/1200 Ultralight, 150/750 Ultralight, 130/650 Ultralight, BinoNewton 150/750; FH102/1350, Vortex 8x42 ED

Miejscowość: Opole

KrisJot | 05 Lis 2022, 03:40

Cześć,

dla mnie również dobry orciak jest nie zastąpiony na US i gwiazdach podwójnych. Niestety duża szkoda, że Takahashi zaprzestało produkcji swoich Ortho Abbe. Alternatywnie z obecnie produkowanych pozostają Fujijama lub używane Takahashi, Vixen, orciaki Zeiss'a w rozmiarach mikroskopowych np. 24.5mm. Mój pierwszy orciak, to był właśnie Zeiss 0-16, który idealnie współgrał z Newtonem GSO 10". Detalem i kontrastem rozłożył na łopatki Panoptica. Od niego zaczęło u mnie "orciakowowe gmeranie w kraterkach biednego Księżyca i doszukiwanie się szczegółów w atmosferze Jowisza (tutaj dużo pomaga też ADC). To wszystko oczywiście przy dobrych warunkach. Jak pisali przedmówcy, podstawa to warunki, no i kolimacja. Jak powyższe są spełnione, orciak pokaże więcej i w sposób bardziej oczywisty, łatwiej dostrzegalny. Czasem trafiają na rynek wtórny, ale na nie trzeba polować. Z tego co czytałem Fujiyama niewiele odstają od Taka, ale to jednak nie stare dobre Takahashi, tutaj myślę że @KrzysztofP mógłby coś więcej napisać. Kojarzę, że miał je i porównywał, jak z resztą większość szkiełek na rynku:-).

P.S.
Ostatnio chodzi mi po głowie ciekawe szkiełko Nikona seria SW (modele 7 i 10mm). Z tego co czytałem są mega kontrastowe, kolory oddają bez przekłamań i mają ok 70st. Intryguje mnie jak by wypadły w porównaniu z rasowym Ortho np Takahashi.

Miejscowość: Bydgoszcz

JSC | 05 Lis 2022, 09:46

Serio zaprzestali produkcji Taka Abbe? :(
Dziwny jest ten świat.... Gorszy okular wypiera lepszy - jak z pieniądzem :D.

Ostatnio przeciez Vixen zrezynował z najlepszego okulru planetarnego HR do świarłosilych, małych teleskopów, a teraz bardzo dobry Tak Abbe.
Wcześniej Edmund zaprzestal produkcji znakomitych orciaków. :( Nie mówiąc juz o takich reliktach jak Pentax XO czy monocentryk TMB.

Co najdziwniejsze, wszystkie te okulary mają znakomite recenzje wśród uzytkowników i były często kupowane. No i trzymaja bardzo wysokie ceny na rynku wtórnym, więc występuje na nie duży popyt.
Refraktory: TS 102/1122 ED, Vixen 80/1200.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Słupsk

Vroobel | 05 Lis 2022, 10:19

Kupować i trzymać, nie sprzedawać.
Pozdrawiam,
Vroobel

* Altair 102EDT F/7 @ Opus Magnum ATM EQ Fork Mount / OnStep / Astroberry
* Altair 102ED F/11 & Vixen A80M + bino @ EQ5

https://www.astrobin.com/users/Vroobel/
Awatar użytkownika

Sebastian Ś. | 05 Lis 2022, 10:30

Też nie rozumiem tego i bardzo ubolewam nad tym, że nie będzie już Taka Abbe, jak kupię jakiś następny teleskop planetarny to będzie ciężko kupić coś sensownego :( W Delcie zostały tylko 6mm, a w FLO już nie ma żadnych.
Awatar użytkownika

chondryt | 05 Lis 2022, 10:34

Witam.
Jak napisał JSC "dziwny jest ten świat" , przecież technologia poszła do przodu a wyroby coraz bardziej tandetne .

Pozdro ... .
Ostatnio edytowany przez chondryt, 05 Lis 2022, 10:50, edytowano w sumie 1 raz
AZ-ATM ; AR-Svbony 90/500 ; kątówka Takahashi 1,25 " ; barlow 2x
Okulary: 9/60*
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kartuzy [Kaszuby]

Vroobel | 05 Lis 2022, 10:35

W FLO to już nawet Fujiyamy nie było, jak kupowałem.

Szukajcie jeszcze tu: https://www.widescreen-centre.co.uk/

lub tu: https://www.rothervalleyoptics.co.uk/
Pozdrawiam,
Vroobel

* Altair 102EDT F/7 @ Opus Magnum ATM EQ Fork Mount / OnStep / Astroberry
* Altair 102ED F/11 & Vixen A80M + bino @ EQ5

https://www.astrobin.com/users/Vroobel/
Awatar użytkownika

Lukacz | 05 Lis 2022, 15:34

Ciut bliżej i bez cła https://teleskop-austria.at/OrHD6#m
"lepiej sam dobrowolnie zrezygnuj jako użytkownik z Forum Astromaniaka
i przenieś swoją energię i ambicje w działaniu na Forum Astropolis."
Supervisoris Christophorus A. D. MMXXIV

Miejscowość: ... niedaleko Podgrodzia...

kurp | 05 Lis 2022, 15:58

To maleństwo to takie Nic ale jak zabieram się za "kosmos " to w moim ED-ku wyciąga coś co w innych okularach jest ledwo widoczne lub wręcz niezauważalne.
Ja lubię patrzeć w Kosmos.
Krzysiek " kurp "

ED 100 SW Stigma 20x80 DO Silver 10x50 Carl Zeiss 10x50 Vixen 7x50 Olympus DPSi 8x40
Małe wiaderko orciaków i lantanów LV Vixena Maxvision 28 Nagler 9
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ławy k/Ostrołęki

Krzysztof_P | 05 Lis 2022, 16:07

Cześć.
Orciaki to świetne szkła, Zaskoczyło mnie to info , że Takahashi zaprzestaje dalszej produkcji swych Orto. :(
Muszę zatem dokupić szybko Orciaka Taka Abbe MC 32mm , bo potem to myślę będzie większy z tym problem.
Serdecznie Zapraszamy.

Awatar użytkownika
Administrator Forum

kk | 05 Lis 2022, 22:22

Od kilku miesięcy jest bardzo duży problem. Szukam 32mm w wolnych chwilach no i powiem że nadzieję straciłem już dawno ale próbuję.
76mm szukacz i dziurki od klucza
Awatar użytkownika

Lukacz | 05 Lis 2022, 22:31

"lepiej sam dobrowolnie zrezygnuj jako użytkownik z Forum Astromaniaka
i przenieś swoją energię i ambicje w działaniu na Forum Astropolis."
Supervisoris Christophorus A. D. MMXXIV

Miejscowość: ... niedaleko Podgrodzia...

kk | 05 Lis 2022, 23:15

Dzięki, nie :)
Chodzi o abbe Taka.
76mm szukacz i dziurki od klucza
Awatar użytkownika

dario | 15 Wrz 2024, 14:41

Krzysztof_P napisał(a):Cześć.
Ja mam takie zdanie.
Porównywaliśmy kiedyś w cztery osoby w Refraktorze 120ED na Jowiszu okulary: 5mm ORTO BGO , Pentax XW 5mm i TMB Planetary 5mm. Kiedy Orto BGO 5mm miało widoczną przewagę pod każdym względem: kontrast obrazu , ostrość , mniej rozproszonego światła , mniej ocieplania kolorów detalu Jowisza i kolorów gwiazd , tym samym słaby detal był lepiej wyeksponowany na Jowiszu gdzie w Pentaxie trzeba było się go bardziej doszukać i nie był tak oczywiście widoczny i rzucający się w oczy jak w Orto. Tym samym można było w Orto dostrzec ten detal na pograniczu widoczności , którego Pentax i TMB w ogóle nie pokazały w jasnych strefach Jowisza jak i w samych pasach i pociemnieniach biegunowych Planety.

Czyli TMB Planetary 5mm.
A czy TMB Planetary 5mm i TMB Planetary II 5mm to to samo, postęp, regres ?
I jako doświadczony obserwator, co odpowiesz autorowi postu :
..."czy dobrej klasy orto, zrobi róźnicę na planetach w stosunku do Ethosa, taką, że warto będzie go trzymać w walizce"... ?
GSO 10''
SW 80/400 2"
Meade NG90 2"

Miejscowość: Gdańsk

benek1815 | 15 Wrz 2024, 20:22

witaj...tak po długim czasie tu się odezwałeś...
dobry plossl,ortho, kellner itp -ze starych ,japońskich dystrybucji-to przechowuj -bo sprzeda się zawsze.
pamiętam pierwsze TMB -a i tak były to klony Burgess ...(burgess 4mm oryginał miałem i sprzedałem na forum kiedyś )
generalnie najwyższe oceny mają TS HR -dziwnie zapomniane obecnie ,bo niezłe-a te co teraz TMB PLANETARY za 5 zł schodzą z ALLI EKSPRESS(wiem przesadziłem z ceną ) -ale ich nawet nie oglądam....
achromaty Sky Watcher 150/1200 , Meade 80/400 , Dai Ichi Kogaku 60/910 + lornetka Bresser Saturn 15x60
Awatar użytkownika

Miejscowość: KRAKÓW

dario | 15 Wrz 2024, 20:41

do : benek1815
A w jakiej wielkości Newtonie obserwowałeś planety ?
Którymi okularami z serii Ethos obserwowałeś planety w tyn Newtonie?
I z jakimi orto dokładnie porównywałeś te Ethosy ?
GSO 10''
SW 80/400 2"
Meade NG90 2"

kurp | 24 Wrz 2024, 17:39

Cześć. Najlepiej będzie jak znajdziesz któregoś z gdańskich astromaniaków ( a są tacy ) i pogadasz z nimi na ten temat a zapewniam cię, że krótko i zwięźle wytłumaczą różnicę pomiędzy Ortho a Etosami. Możesz też wybrać się na jakiś zjazd obserwacyjny to naocznie dowiesz się co i jak. Okulary Ethos średnio nadają się do planet bo są do obserwacji w ultra szerokich polach. Niestety mają dużo szkliwa a to " planetowaniu " specjalnie nie pomaga.
Ja lubię patrzeć w Kosmos.
Krzysiek " kurp "

ED 100 SW Stigma 20x80 DO Silver 10x50 Carl Zeiss 10x50 Vixen 7x50 Olympus DPSi 8x40
Małe wiaderko orciaków i lantanów LV Vixena Maxvision 28 Nagler 9
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ławy k/Ostrołęki

dario | 25 Wrz 2024, 21:10

Wiem wiem, najlepiej kupić Newtona, Ethosy, orciaki i samemu zobaczyć.
Ale warto wpierw zapytać na forum :-)
Jeśli znasz kogoś z Gdańska to chętnie poznam.
A Ty jakimi Ethosami w jakim Newtonie widziałeś plamety?
I z jakim Ortho je porównywałeś?
Jakie wrażenia? Różnice?
Sama różnica w budowie okularów jest mi znana.
Bardziej chodzi mi o relacje osób, które prowadziły obserwacje w Newtonach jednymi o drugimi okularami.
To że ktoś coś słyszał, czytał, nie widział ale wie.......
Wątek nie jest mój, tylko się podpiąłem z ciekawości, ale na razie nie odpowiedział nikt kto porównywał w Newtonie Ethosy i orciaki (rozumiem ze dobre).
Znalazłem tu jedynie taki wpis:
..."A ja znowu pozbyłem się ortho Takahashi z jednego powodu, Pentaxy XW w dobrych warunkach są praktycznie na równi z ortho a z pewnością nie pokazują mniej szczegółu."...
Wynika z niego że okulary typu "wiele szkła" nadają się również i do obserwacji planet.
I właśnie takich, lub niepotwierdzających ww oceny wpisów oczekuję.
Poza tym Newton bez goto to nie APO z prowadzeniem, wiec w szerokich polach łatwiej jest uchwycić obiekt niż w dziurce od klucza.
GSO 10''
SW 80/400 2"
Meade NG90 2"

Bruczi | 26 Wrz 2024, 09:31

Wyżej poruszyliście tematy filtrów przyciemniających m.in podwójnego polaryzacyjnego i pojedynczych. Ja się zastanawiam, bo mam na razie 0,9 i np. do księżyca za dużo mi nie daje, nadal świeci po oczach. Nie wiem jak do Jowisza, bo dawno nie sprawdzałem, a nie pamiętam już jak było wcześniej :D Myślałem, żeby jednak kupić podwójny polaryzacyjny, ale piszecie, że lepiej mieć pojedyncze. Czyli co, raczej nie iść w podwójny tylko np. kupić jeszcze jeden pojedynczy z jeszcze większym ograniczeniem światła Czy do księżyca jednak podwójny ?

Co do orciaków to też ciekawił mnie ten temat, czy warto posiadać, ale ostatnio się naczytałem i wychodzi, że warto :D Tylko się zastanawiam skąd wyczarować jakiegoś dobrego, bo BCO odpada z tego co wyczytywałem :D
Sky-Watcher Dobson 10"

Miejscowość: Grodzisk Wielkopolski

Dale | 26 Wrz 2024, 14:02

Podpowiem... Starbase, Delta Optical...
...braki umiejętności nadrabiam entuzjazmem...

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 7 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie