wampum napisał(a):Nie. Zoomy mają wąskie pole widzenia, lepiej mieć każdy oddzielnie
Moonish napisał(a):wampum napisał(a):Nie. Zoomy mają wąskie pole widzenia, lepiej mieć każdy oddzielnie
Ostatnio w ofercie SVBONY, pokazał się okular zoom z ciekawymi parametrami.
( SV230 Super Zoom Aspheric Eyepiece Clickstop 8-20mm 57°- 72° ). Jeśli dobrze liczę posiada 13 clickstopów, od 8mm do 20mm. Kuszący produkt do przetestowania.
Może ktoś miał już okazję mieć z nim do czynienia ?
benek1815 napisał(a):HEJKA-wg mnie-ZOOM BAADER 8-24 mm -i potem długo długo nic ...
jeden z NAJLEPSZYCH OKULARÓW W OGÓLE NA RYNKU ....a do refraktora -każdy powinien mieć .
miałem inne zoomy do porównania -tyle na temat
Moonish napisał(a):wampum napisał(a):Nie. Zoomy mają wąskie pole widzenia, lepiej mieć każdy oddzielnie
Ostatnio w ofercie SVBONY, pokazał się okular zoom z ciekawymi parametrami.
( SV230 Super Zoom Aspheric Eyepiece Clickstop 8-20mm 57°- 72° ). Jeśli dobrze liczę posiada 13 clickstopów, od 8mm do 20mm. Kuszący produkt do przetestowania.
Może ktoś miał już okazję mieć z nim do czynienia ?
Gabriel Malisz napisał(a):Witam ,nie dawno nabyłem dobsona 8 i w zestawie dostałem okulary 12,5mm oraz 20 mm
w poście o ,,okulary do synty,, doczytałem że warto mieć okular 6-8mm,13- 17mm i 22-23mm stąd moje pytanie ,czy warto zakupić okular z zoom (np 7-21mm)
czy jednak mieć kilka osobnych bez zoom?
Dale napisał(a):Marku N, pierwsza rozsądna wypowiedź, Każdy zoom to kompromis jakościowy
Gabriel Malisz napisał(a):czy warto zakupić okular z zoom czy jednak mieć kilka osobnych bez zoom?
Marek_N napisał(a):50 stopniowy okular planetarny do ręcznie popychanego teleskopu?
Nie testowałem TV 3-6mm ale jak dobry by nie był, to wolałbym dopłacić do 2 x Delite. Nie tylko ze względu na pole widzenia, ale przede wszystkim ze względu na duży ER. Bo przy małych źrenicach wyjściowych rzędu 0.5mm, każde dotkniecie rzęsą soczewki (co przy ER 10mm jest normą), zostawia ślad doskonale widoczny np. na powierzchni Księżyca.
Dale napisał(a):Spoko, YT rządzi, a ludzie lubią jak się im wmawia że można tanio i dobrze... w sumie tanie wyroby winopodobne też mają swoich miłośników.
Sprzedam Bader Genuine Ortho 5mm
Sprzedam kurp, 2024.09.07[S] Adapter 2" do aparatu gwintu M42 T/T2
Sprzedam Bartek, 2024.09.07