okular

Morpheus | 28 Paź 2024, 17:56

Witam posiadam sky watchera 200/1000 posiadam okulary plosl 10,25 oraz uzywam TMB 6mm ogolnie nie jestem bardzo zadowolony z efektow ,
Jaki okular proponujecie do planet oraz glebokiego nieba.
Dziekuje za pomoc .

Miejscowość: Jastrzebie Zdroj SW 200/1000

Dale | 28 Paź 2024, 19:33

"Szklaną pięćdziesiątkę", tylko żeby nie zaparowała, musi być wypełniona np. 40% Finlandią...

Nie da się inaczej, moim skromnym zdaniem. Oczywiście bez chodzenia na kompromis.
...braki umiejętności nadrabiam entuzjazmem...

mwid1 | 28 Paź 2024, 21:41

Cześć
Mam taką samą tubę tylko GSO - czytałem Twój post obok odnośnie słabych widoków i tu faktycznie sporo zależy od seeingu i warunków w danej nocy. Nie przypowerujesz za dobrze gdy wszystko faluje. Ja obserwuję na niebie podmiejskim z okolic Warszawy i mój subiektywny wybór okularów jakbym miał coś Ci doradzić byłby taki:
1) ES 24mm 68 jako okular przeglądowy (gdyby budżet był większy to wtedy ES 24mm 82)
2) ES 11mm 82 jako okular do średnich powiększeń (sam korzystam z jego odpowiednika bez argonu w środku Maxvision 11 82 - jest trochę tańszy i optycznie nie gorszy. I znowu jeśli budżet większy to być może Baader Morpheus 12,5mm)
3) Meade HD-60 6,5mm (bardzo dobry okular z całej serii, dostępny w dobrej cenie na AliExpress za nieco ponad 3 stówki.
I teraz jeszcze dwa słowa komentarza odnośnie tego. Do przeglądu pod ciemnym niebem można pójść w dłuższe ogniskowe niż te 24mm ale jak potem z takim okularem wrócisz do miasta/pod miasto to tło będzie zdecydowanie za jasne. Ten okular z 3-ciej pozycji da Ci power lekko ponad 150x. W naszych realiach pogodowych uważam to za w miarę optymalne powiększenie. Oczywiście zdarza się kilka nocy w roku gdzie możesz podkręcić to bardziej i dać powiększenie 200+ ale to nie są niestety zbyt częste przypadki. Krótkoogniskowy okular do takich powiększeń to już nie może być żaden kompromis. Jakbym kupował dla siebie to kupiłbym TeleVue DeLite 5mm.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości