Dakerski napisał(a):Dzień dobry,
chciałbym Was poprosić o radę i pomoc w doborze okularu do lunety Regal 80 ED. Lunetę wykorzystuję do obserwacji ptaków. Oryginalny okular to zoom 20-60. Ptaki siadają dość daleko od miejsca obserwacji i potrzebuję zwiększyć efektywne powiększenie. Oryginalny zoom przy wartości 50 nie daje już rady.
Z góry dziękuję za pomoc.
Dariusz
Cześć.Miałem do niedawna większy model tej lunety a mianowicie 100 F-ED/ta literka F ma tu ogromne znaczenie jeśli poczytasz komentarze w sieci nt tej serii tej lunety/ i wspominam ją bardzo dobrze z uwagi na kapitalną jakość dawanych obrazów i to zarówno w dzień bo do tego jest przeznaczona ale też b.ostre i punktowe obrazy gwiazd czy też pięknie prezentujący się Księżyc
Używałem jej najczęściej z zoomem Tele Vue 8-24 mm i tu było super ale b.podobnej jakości jest siostrzany zoom William Optics.W mojej było dosyć wąskie pole widzenia i to w zasadzie jedyny maleńki minus ale u Ciebie powinno być pod tym względem lepiej.Jeśli chodzi o okulary to ten model jest dosyć kapryśny i nie wszystkie w niej ostrzą natomiast rzeczywiście możesz śmiało próbować z ogniskową 6 lub nawet 5 mm ale ponieważ jest to jednak wysokiej klasy produkt optyczny to i okulary też powinieneś dobierać z wyższej/czytaj droższej półki
/żeby wykorzystać jej potencjał.Miałem kilka okularów Vixen LVW z którymi obserwowało mi się najlepiej a najmniejsza ogniskowa z jaką obserwowałem kiedyś z ciekawości to LVW 3,5 mm
i też dawała radę w sprzyjających warunkach. W TS Uwan było dobrze zarówno jeśli chodzi o ogniskową 7 mm ale i 4 mm też bez zastrzeżeń i pewnie w obserwacji ptaków mógłbyś wyłuskać sporo szczegółów których nie zobaczysz w większych ogniskowych.Ta luneta to naprawdę wysokiej klasy sprzęt wart posiadania.Pozdrawiam.Krzysztof.