kaidoz napisał(a):Hej,
Lub polecicie jakieś inne rozwiązanie?
Słyszałem, że można grzałkę podłączyć normalnie do zasilacza 12V i ręcznie włączać i wyłączać obserwując roszenie, ale trochę obawiam się o jej żywotność przy takim cyklu pracy, no i też wydaje mi się to trochę irytujące na dłuższą metę.
kaidoz napisał(a):Dzięki za odpowiedź.
Będzie OK?
*** ja również czasem stosuję chińskie sterowniki PWM na 12V z Allegro, ważny jest dobór obciążalności - musi dać radę zasilić Twoją grzałkę, która dla dużego SCT będzie miała raczej sporą moc. Ja do refraktorów typowo stosuję modele od 3 do 5A. Moc dobieram na bazie doświadczenia. W części teleskopów mam sterowniki (np od AstroJolo) z pomiarem wilgotności względnej i dopasowaniem mocy grzania. Ogólnie mocno te sterowniki polecam - za 1/3 ceny Celestrona masz sterownik silnika focusera, odrośnika, przełącznik zasileń 12V a często i hub USB.
******* ostatnia uwaga - jeżeli bawisz się w astro-foto - polecam sterowniki o niskiej częstotliwości PWM, rzędu Hz (często oznaczane jako "nie do oświetlenia LED"). Sterowniki wysokoczęstotliwościowe (setki kHz a nawet MHz) mogą siać zakłóceniami w obwodzie zasilania. Ew. podłącz kamerę / aparat do oddzielnego źródła zasilania / akumulatora.
PTL napisał(a):Grzałka Celestrona jest najbliżej płyty korektora, więc i pewnie najmniejsza moc potrzebna. Nie używałem, zwykłe grzałki nawinięte na tubus w pobliżu korektora (a nawet na zewnętrzny odrośnik, jeżeli jest metalowy) też dają radę kosztem pewnie większej mocy.
Pozdrawiam, Paweł
M@rek napisał(a):mam wątpliwości co do miejsca montażu czujnika temperatury (termistor NTC), który podaje informację zwrotną do regulatora automatycznego. Zazwyczaj pokazują w instrukcjach, aby wcisnąć go pod opaskę grzewczą, ale to chyba nie o to chodzi w informacji zwrotnej. Chyba powinien być umiejscowiony w pobliżu krawędzi przedniej powierzchni korektora/soczewki, czyli tam gdzie może rosić, aby informować kontroler czy w tym krytycznym miejscu temperatura wskutek grzania wzrosła powyżej punktu rosy.
Bo co po informacji zwrotnej z czujnika wciśniętego pod grzałkę, że jest tam na przykład 40st, ale nic to nie mówi na ile wzrosła temp przy soczewce i czy przekroczyła punkt rosy i w związku z tym zmniejszyć siłę grzania
kaidoz napisał(a):OK, rozumiem. A możesz mi pomóc dobrać odpowiedni sterownik PWM? Linka do grzałki podałem w pierwszym poście.
Jeżeli jest to grzałka 24W to jak rozumiem max potrzebuje 2A.
ZWO ASI 183 MM Pro - bad column
Sprzedam jolo, 2025.06.17Soczewka Baader Hyperion Zoom 2,25x
Sprzedam Juki89, 2025.06.02Tuba sky watcher evostar 72 ED.
Sprzedam Juki89, 2025.05.19Sprzedam głowice SWSA 2i pro pack
Sprzedam Juki89, 2025.05.20Askar rączka do teleskopów SQA
Sprzedam Bentoq, 2025.06.17