kaidoz napisał(a):Hej,
Lub polecicie jakieś inne rozwiązanie?
Słyszałem, że można grzałkę podłączyć normalnie do zasilacza 12V i ręcznie włączać i wyłączać obserwując roszenie, ale trochę obawiam się o jej żywotność przy takim cyklu pracy, no i też wydaje mi się to trochę irytujące na dłuższą metę.
kaidoz napisał(a):Dzięki za odpowiedź.
Będzie OK?
*** ja również czasem stosuję chińskie sterowniki PWM na 12V z Allegro, ważny jest dobór obciążalności - musi dać radę zasilić Twoją grzałkę, która dla dużego SCT będzie miała raczej sporą moc. Ja do refraktorów typowo stosuję modele od 3 do 5A. Moc dobieram na bazie doświadczenia. W części teleskopów mam sterowniki (np od AstroJolo) z pomiarem wilgotności względnej i dopasowaniem mocy grzania. Ogólnie mocno te sterowniki polecam - za 1/3 ceny Celestrona masz sterownik silnika focusera, odrośnika, przełącznik zasileń 12V a często i hub USB.
******* ostatnia uwaga - jeżeli bawisz się w astro-foto - polecam sterowniki o niskiej częstotliwości PWM, rzędu Hz (często oznaczane jako "nie do oświetlenia LED"). Sterowniki wysokoczęstotliwościowe (setki kHz a nawet MHz) mogą siać zakłóceniami w obwodzie zasilania. Ew. podłącz kamerę / aparat do oddzielnego źródła zasilania / akumulatora.
PTL napisał(a):Grzałka Celestrona jest najbliżej płyty korektora, więc i pewnie najmniejsza moc potrzebna. Nie używałem, zwykłe grzałki nawinięte na tubus w pobliżu korektora (a nawet na zewnętrzny odrośnik, jeżeli jest metalowy) też dają radę kosztem pewnie większej mocy.
Pozdrawiam, Paweł
M@rek napisał(a):mam wątpliwości co do miejsca montażu czujnika temperatury (termistor NTC), który podaje informację zwrotną do regulatora automatycznego. Zazwyczaj pokazują w instrukcjach, aby wcisnąć go pod opaskę grzewczą, ale to chyba nie o to chodzi w informacji zwrotnej. Chyba powinien być umiejscowiony w pobliżu krawędzi przedniej powierzchni korektora/soczewki, czyli tam gdzie może rosić, aby informować kontroler czy w tym krytycznym miejscu temperatura wskutek grzania wzrosła powyżej punktu rosy.
Bo co po informacji zwrotnej z czujnika wciśniętego pod grzałkę, że jest tam na przykład 40st, ale nic to nie mówi na ile wzrosła temp przy soczewce i czy przekroczyła punkt rosy i w związku z tym zmniejszyć siłę grzania
kaidoz napisał(a):OK, rozumiem. A możesz mi pomóc dobrać odpowiedni sterownik PWM? Linka do grzałki podałem w pierwszym poście.
Jeżeli jest to grzałka 24W to jak rozumiem max potrzebuje 2A.
SCT Celestron albo Maede, 8 lub 9.25 cala
Kupię xun, 2024.09.03[S] Okulary Hyperion + dodatki
Sprzedam QuCyk, 2024.09.05