Witajcie.
Sprzęt wymaga paru poprawek , przede wszystkim przywrócenia projektowego ustawienia odległości pomiędzy lustrami.
Poprzedni właściciel z bodajże Hiszpanii , przeogniskował system aby mieć dostęp do ogniska dla nasadki Bino bez żadnych korektorów po drodze. Teraz Teleskop pracuje dobrze , ale pokaże jeszcze lepsze obrazy kiedy powróci w ustawieniach optyki do wyliczonych i zalecanych wedle konkretnego projektu. Aktualnie Aberacja Sferyczna jest słabiej korygowana i należy wykonać to aby sprzęt mógł rozwinąć w pełni skrzydła. Jestem w trakcie pozyskiwania danych , prowadzę korespondencję z wykonawcą optyki jak i z innym właścicielem takiego samego Teleskopu w Wielkiej Brytanii. Zbudowanego z zakupionej w zestawie optyki wedle dołączonego projektu teleskopu.
Ten Mak MK91 , 228/3100mm F-13,5 , to już sprzęt klasy obserwatoryjnej , jeszcze do przewiezienia , ale ciężki , choć w miarę jeszcze kompaktowy. Waga Teleskopu wynosi około 14-15 kg , wymaga montażu klasy EQ6 , który to montaż zakupiłem obecnie specjalnie dla tego Teleskopu. Obrazki są pierwszorzędne jakie generuje , widać przewagę apertury Maka MK 91 , 9"-228mm nad MK MIRAGE 8" , F-10 i OMC200 O.O. U.K. 8" , F-20 , praktycznie na każdym obiekcie nieba. Co do kontrastu obrazu , to Mak OMC200 ma tu nad obydwoma Makami przewagę , ale większa apertura przy dobrym Seeingu Maka MK91 , też działa nam na korzyść.
Dalsze testy na niebie jeszcze to z czasem przy Ekstra Seeingu też pokażą , jak i czy to wypada na 100% korzystniej co do Planet i Księżyca w praktyce na niebie.
Obrazki Planet i Księżyca to marzenie każdego miłośnika Astronomii , takie są te obrazki generowane przez ten teleskop w praktyce.
Są po prostu piękne. Nie przesadzam , tak jest w istocie kiedy oglądamy tym Teleskopem Planety i Księżyc. Tak czy inaczej ten Mak wybił mi delikatnie mówiąc z głowy zakup mniejszego Refraktora APO Premium 5". Jak będą fundusze , to zakupię też i APO Premium 5"-6", na razie nie mam takiej potrzeby , posiadając tak wspaniały instrument.
Teleskop prawdopodobnie znajdzie się w naszym Obserwatorium na wiosnę przyszłego roku. Jak już się nim z domu na balkonie Planet i Księżyca naoglądam. Będzie wyśmienitym i dużo lepszym sprzętem w zastępstwie za Refraktor ED-APO APM 152/1200mm.
Za jakiś czas bardziej i szczegółowo opiszę różne obiekty nieba widziane w tym teleskopie. Aktualnie to mój Mak Flagowy.
Testy i obserwacje w toku.
Przy okazji dziękuje koledze Tomaszowi Witos za odstąpienie mi tego Teleskopu.
Będzie on na pewno długo służył nam w Obserwatorium , jak i wszystkim którzy nas odwiedzają na nocnych sesjach w Obserwatorium.
Czystego Nieba!!!
P.S.
Z ostatniej sesji przy ekstra Seeingu z balkonu z domu , co napisałem po oglądaniu Planet w "Dziale Obserwacji":
Witajcie.
Kraków nadal w chmurkach , może za parę godzin , kto wie... Czekam , sprzęt przygotowany na balkonie.
Dobrze że mieszkam na wzniesieniu powyżej Krakowa , wszystko tu często przewiewa i warunki Seeingowe dopisują nader często.
Godz. 01.07 w Krakowie chwilami obraz staje w miejscu i wtedy jest , wielkie łał...
Ochłodziło się , przejrzystość powietrza po deszczach bardzo dobra.
WCP w środku posiada widoczne pociemnienie widziana w okularze ZEISS ORTO przy około 200X pow. W Orto Taka Abbe 12,5mm jest również świetnie przy około 250X pow. Warunki są tak doskonałe iż obraz ostrzę na podzielonych pasach Jowisza na mniejsze cienkie paski , czego nie miałem jeszcze okazji praktykować. Piękne kolorki detalu Jowisza , detal widziany na wprost , można dokładnie się poprzyglądać każdej strukturze , to zdarza się bardzo rzadko , ale takie dzisiaj trafiłem z tym teleskopem w Krakowie warunki.
Teleskop Makówka Intesa MK91 228/3100mm. Jest dzisiaj w Krakowie na planetach potęga i Moc.
Jak tylko Mars wzejdzie wyżej to już ostrzę na niego zęby. Obrazki są dzisiaj genialne , najlepsze jakie udało mi się zobaczyć w tym sezonie i jedne z lepszych jakie w ogóle miałem. Księżyc też powala , widać dzisiaj tyle detalu że te obrazki na długo pozostaną w pamięci. Jedna z najlepszych nocek , których miałem już trochę. Warto było poczekać , sprzęt nie zawodzi. Od dzisiaj zostaje u mnie Makiem Flagowym.
Tomaszu pas przed WCP w którym znajduje się WCP też podzieliłem na składowe , ten wewnątrz ma inny kolor ciemniejszy , taki coś jak łosoś-brąz i odróżnia się od tych grafitowych pasów które są powyżej i poniżej tego pasa , jest też z jednej strony na końcu podwinięty. Teleskop skolimowałem dzisiaj klasa, Jest Moc.
Godz. 01.55 , za plamą w pasie maszerują owale. WCP ma pociemniony środek na dole , od strony bieguna Jowisza , ładnie widać zróżnicowanie w jej kolorze. Od strony pasa w stronę równika ten kolorek jest mniej intensywny. W ogóle jest tyle na tarczy z detalu Jowisza , że nie wiadomo w które struktury spoglądać.
Marcinie to świetnie , na pewno , masz lepszy kontrast obrazu. W końcu to Refraktor , więc to bardziej rzutuje w Refraktorze APO.
U mnie teraz Mars na tacy , też piękniutki w okularze Orto Zeiss 16mm , około 200X pow. Już teraz wiem że Mak OMC200 jest lepszy kontrastem obrazu od Maka MK91 i lepiej pokazuje maleńkie struktury wymagające wyższego kontrastu obrazu w pociemnieniach biegunowych Jowisza. Natomiast Mak MK91 pokazuje bardziej nasycone kolorki detalu Jowisza i tym samym obraz jest bardziej kolorowy i taki przyjemniejszy w cieplejszym tych kolorów odbiorze. To samo z Saturnem , natomiast Mars też piękne kolorki detalu w Maku Intesa MK91 , kontrast detalu lepszy w Maku OMC200. Ostrość obrazu bardzo wysoka w obydwu teleskopach. Ale mamy dzisiaj warunki , zmykam na balkon do teleskopów.
Na koniec u mnie klasyka gatunku. Mgławica M42 w Orionie w Maku Intesa MK91 228/3100mm , F-13,5 z okularem TV Panoptic 41mm przy pow. około 75X ze żrenicą wyjść. 3mm i polem widzenia prawie 1*. W Trapezie Mgławicy M42 Oriona pomimo jasnego tła nieba , gdyż świeci nam Księżyc , od razu na wprost widoczne jest pięć składników-gwiazdek. Bardzo ładne są w tym Makowcu gwiazdy , niewiele odstają wyglądem od Refraktora. Maksutov MK91 to świetny uniwersalny teleskop , sprawdził się zarówno na Księżycu i Planetach jaki i myślę sprawdzi się też dobrze na DS-ach.
Dzisiaj to była noc wrażeń z pierwszorzędnymi warunkami do oglądania skarbów nieba. Oby więcej takich nocek dla nas wszystkich!!!
Czystego nieba!!!
Pozdrawiam Krzysztof.