O wyglądzie i cechach kosmitów

witos | 12 Cze 2021, 13:51

Tak się zastanawiam kto tu jest kosmitą ;)
witos

ekolog | 03 Paź 2021, 18:45

Przy okazji rozmyślań nad tym zagadnieniem dowiedziałem się czegoś ciekawego o dobie na Merkurym :)

Doba dwa razy dłuższa niż rok. WOW.

Gdy kosmici przylatują do jakiegoś układu planetarnego, a tam życie jeszcze nie stworzyło cywilizacji to mogą wpaść
na altruistyczny względem przyszłej cywilizacji pomysł pozostawienia po sobie dowodu, że istnieją i byli.

Wiadomo, że atmosfera, deszcze, trzęsienia Ziemi, wulkany, mikroby, drzewa
potrafią zniszczyć lub ukryć wszelkie budowle i urządzenia w krótkim czasie.

Gdzie i co zostawiają zatem po sobie jako znak, że byli, inteligentni kosmici?

Sensownym miejscem wydaje się planeta najbliższa centralnej gwieździe, a dokładniej kratery na jej biegunach.
Jeśli planeta jest zsynchronizowana z gwiazdą czyli jedna strona nigdy nie ogląda gwiazdy to kosmici mają ją całą do wyboru.

Zimno konserwuje. Brak deszczy, wiatrów, powodzi, zmian temperatury, trzęsień ziemi, ... pewnie coś jeszcze?

U nas takiej budowli trzeba poszukać - oczywiście - na Merkurym.
Właśnie pojawia się taka szansa przed ludzkością - misje kosmiczne.

Niestety Merkury nie ma (jeszcze) stale ciemnej strony.
Złożenie ruchu obiegowego wokół Słońca i ruchu obrotowego wokół własnej osi sprawia,
że doba słoneczna na Merkurym trwa 176 dób ziemskich i jest dwukrotnie dłuższa od merkuriańskiego roku.
To zło ma tę dobrą stronę, że mniej miejsc trzeba przeszukać. Okołobiegunowe tylko.

Jeśli ktoś nas przekona, że jest inne, bardziej prawdopodobne miejsce, gdzie kosmici kreują taką pamiątkę po sobie to tym lepiej.
Nikt nie ma patentu na słuszność - nawet jeśli uważa się za najmądrzejszego człowieka na świecie (jak ja) ;)

Co to będzie? Wielka budowla gruntowa typu rowy lub wały tworzące geometryczny wzór?
Obelisk? Piramida? Wielki metalowy sześcian lub kula z ciekawą aparaturą w środku?

Siema
p.s.
Zdjęcie (własne) obelisku w Stambule, przywiezionego w czasach rzymskich z Egiptu.
Był wyższy ale po drodze pękł na pół i to jest górna połowa.
Załączniki
O wyglądzie i cechach kosmitów: merkubiegu.jpg.c20043286105b3671c518976f040e20d.jpg
O wyglądzie i cechach kosmitów: obelisk.jpg.8168478d92ae0a9d1697ed2aaa6abfda.jpg
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

ekolog | 11 Paź 2021, 15:26

Tytułem wstępu. Jest znana polska piosenka, która powstała w 1934 roku: "Gdybym ja miał cztery nogi"

'Gdybym ja miał cztery nogi
Dwie długie nogi, dwie krótkie nogi
To bym ja mógł, Boże drogi
Raz być wysokim, raz niskim znów'

Gdyby ktoś miał cztery ręce to, zdaniem twórców popularno-naukowego filmu osiągalnego z bbc.com byłby ...

typowym kosmitą. :)

Niestety zgubiłem link ale pisało tam, w opisie pod filmem, mniej więcej coś takiego:

"Teoria względności nie wyklucza, że czas może płynąć w drugą stronę."

Tia.

Ciekawe czy mechanika kwantowa też akceptuje bieg czasu w drugą stronę?
Mam nadzieję, że nie. :)

Siema
Załączniki
O wyglądzie i cechach kosmitów: wojna__.jpg
Awatar użytkownika

Vroobel | 19 Paź 2021, 11:31

Hej.

Ten podcast rozwala system. Polecam jako genialną alternatywę dla Małych Zielonych Ludzików.

https://youtu.be/yIcntXsOxpg

Obszerność materiału w jednorazowej dawce bije na głowę telewizje wielu krajów. Bardzo cenie sobie tego autora i subskrybuję jego kanał, choć wiem, że nie jest on naukowcem, a jedynie dociekliwym amatorem. Bardzo dociekliwym. Zdarzają mu się pomyłki, ale przeprasza za nie i prostuje, jak tylko się zorientuje.

Polecam!
Pozdrawiam,
Vroobel

* Altair 102EDT F/7 @ Opus Magnum ATM EQ Fork Mount / OnStep / Astroberry
* Altair 102ED F/11 & Vixen A80M + bino @ EQ5

https://www.astrobin.com/users/Vroobel/
Awatar użytkownika

ekolog | 31 Sty 2022, 12:53

Vroobel napisał(a):Hej.
Ten podcast rozwala system. Polecam jako genialną alternatywę dla Małych Zielonych Ludzików.
https://youtu.be/yIcntXsOxpg

Dzięki Vroobel.
Zacytuję podpis pod podpowiedzianym nam filmem:
"Gdyby inteligentne stworzenia powstały nie na lądzie, a pod wodą, to jak mogłaby rozwijać się ich historia? Jak opanują ogień, elektryczność i metalurgię? Jakie warunki dla życia oferują pozaziemskie oceany? Dlaczego możemy nigdy nie znaleźć takich istot (jeśli owe istnieją)? Wyjaśniam ten temat od A do Z uwzględniając obecny stan wiedzy o pozaziemskich oceanach + biorąc pod uwagę znane nam formy życia. "

W tym kontekście, na bazie niedawnego artykułu w NYT, dodam swoje uwagi.

Naukowcy potwierdzają, że orki są w stanie zabijać i jeść płetwale błękitne.

Nagrania z mórz u wybrzeży Australii dowiodły, że drapieżne zdolności orek są groźne nawet dla dorosłych osobników
największego gatunku, jaki kiedykolwiek żył i jeszcze żyje na naszej planecie.

Kilkanaście orek otoczyło potężne zwierzę. Odgryzły mu płetwę grzbietową i zwierzę nie było w stanie uniknąć szybkich i zwinnych drapieżników.
Woda spływała czerwienią od krwi masywnego stworzenia, a kawałki jego ciała unosiły się dookoła.
Naukowcy zaobserwowali, jak jedna orka wdziera się do pyska płetwala błękitnego i ucztuje na jego języku.
Zabicie płetwala błękitnego zajęło orkom godzinę, a kiedy już to zrobiły, około 50 innych orek pojawiło się, aby pożreć zwłoki.

Co w tym jest smutnego?

Orki są prawdopodobnie tak samo inteligentne jak my i też porozumiewają się bogatym językiem, którego słów nie znają od urodzenia.

Odległe stada mają odrębne zestawy słów czyli osobnik przeniesiony sztucznie do innego stada jest jak Węgier wśród Litwinów.

Orki potrafią na przykłada planować i uzgadniać szczegóły zbiorowego polowania na fokę (co siedzi na dużej krze).

Wydawałoby się zatem, że może potrafią być wspaniałomyślne dla innych gatunków, moralne - jak liczni ludzie.

Ale chyba nie. O ile głód ich nie tłumaczy w tym przypadku.

To oznacza, że możemy spotkać kiedyś morderczych kosmitów bo orki to w zasadzie druga (obok naszej)
najbardziej inteligentna społeczność z kulturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie drogą uczenia się.

Siema
_
Wszystkie wszechświaty są wieczne
Załączniki
O wyglądzie i cechach kosmitów: kosmiciii.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 18 Paź 2022, 11:17

Jedynymi znanymi organizmami, z którymi nasz gatunek nie ma wspólnych przodków mogą być kosmici lub inne żyjątka pod innymi gwiazdami.
Nawet tego nie możemy jednak być całkiem pewni.
Jeśli dawny impakt na gruby lód na Ziemi wybił bardzo dużą bryłę lodu i szczęśliwie przeleciała ona potem koło Jowisza w taki sposób, że uzyskała jego asystę grawitacyjną w kierunku dalekiego kosmosu to dawne bakterie ziemskie mogły spaść w końcu na planetę pod inną gwiazdą i dać początek tamtejszej ewolucji.

Siema
_
Załączniki
O wyglądzie i cechach kosmitów: earth_live.jpg
O wyglądzie i cechach kosmitów: exo_live.jpg
Awatar użytkownika

Lucas39 | 26 Paź 2022, 23:42

to tylko fantazje
ale swoja droga to naprawde ciekawe jest jak wyglada zycie gdzies tam, a moze nawet na ksiezycach jowisza....
Moderator czata

ekolog | 28 Gru 2022, 11:40

Lucas39 napisał(a):to tylko fantazje
ale swoja droga to naprawde ciekawe jest jak wyglada zycie gdzies tam, a moze nawet na ksiezycach jowisza....

Jesteśmy coraz bliżej zbadania tej sprawy.

'Misja Jupiter Icy Moon Explorer (JUICE) przeprowadzi szczegółowe badania Ganimedesa jako obiektu planetarnego oraz dokona oceny potencjału do występowania na nim życia. Badania pozostałych księżyców galileuszowych, Europy i Kallisto, pozwolą na przeprowadzenie analiz porównawczych. Uważa się, że te trzy księżyce mogą zawierać wewnętrzne oceany ciekłej wody, a ich zbadanie pomogłyby w zrozumieniu możliwości występowania życia w lodowych światach.' (Wikipedia)

Konkretny wygląd kosmity, i to na innej planecie, zaproponował twórca tego filmiku (i muzyczka jest super):

Na Marsie też intensywnie szuka się śladów dawnego przynajmniej życia.
Temat Marsa i księżyców Jowisza połączyła poniżej opisana historia.
Zobacz jak marsjański księżyc Deimos przechodzi przed Jowiszem i jego księżycami
(sfilmowane z sondy ESA Mars Express krążącej nad Marsem)

Pełny opis powyższego przypadku i jak to wykorzystali naukowcy zamieścił nasz forumowicz Paweł Baran o tutaj:

https://astromaniak.pl/viewtopic.php?p=604112#p604112

A tom się zaskoczony był poczuł bo ... diabły jednak istnieją :D :D :D

Na Marsie namiastkę pozornego życia dają tańczące diabły - pyłowe czy może piaskowe.

Gejzery pyłowe, trąby pyłowe i ciemne opylenia terenu na Marsie macie na tym, krótkim, filmie:

Siema
_
Załączniki
O wyglądzie i cechach kosmitów: Mars_Express_illustration_highlighting_MARSIS_antenna.jpg
Illustration of Mars Express with MARSIS antenna deployed. NASA/JPL/Corby Waste.
Awatar użytkownika

ekolog | 29 Gru 2022, 19:43

Mem miał chyba być pouczający lub zabawny ale ma defekt logiczny, IMHO ;)

Kosmici, którzy tutaj dotrą na pewno nie będą tak wyglądali bo do zbudowania rakiety lecącej z prędkością choćby tylko 1% prędkości światła
potrzeba większego mózgu, a nie większych oczu. :)
Myśli tkanka mózgu - cudów tu nie ma - bez mózgu lub z malutkim mózgiem inteligentnej istoty nauka nie znalazła.

W całym wszechświecie wszystko zbudowane jest z atomów, które mają swój rozmiar, więc mysi mózg nigdy nie będzie równy wiedzą ludzkiemu
(wbrew pewnej scenie w kultowym filmie "Autostopem przez galaktykę" gdzie widać rzekomo mądre i rozmawiające z człowiekiem myszy).

Siema
Załączniki
O wyglądzie i cechach kosmitów: FH9LpuZXoBIZd3K.jpg
O wyglądzie i cechach kosmitów: apg.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 03 Sty 2023, 13:29

"Piękne (i przerażające) mamy lato tej zimy. IMGW: ponad 15°C anomalii termicznej.
...
Prawie 20 stopni na plusie w Polsce zimą to nie jest sytuacja normalna. Co więcej, nie jest to nawet poziom wpisujący się w granice odchyleń od normy. W ostatnich kilkudziesięciu godzinach obserwowaliśmy niewiarygodnie potężny wystrzał ciepła. Tak duży, że 1 stycznia mieliśmy jednodniowe termiczne lato."

I ja byłem zdumiony temperaturą ponad 16 st C. podczas spaceru 1 stycznia (Wrocław rejon Złotników).

Na zdjęciu widzimy jemioły w wielu miejscach pasożytujące na drzewie.

Ten gatunek tak bardzo się zmienił przez miliony lat pasożytowania, że jego geny są bardzo odmienne od genów innych organizmów na Ziemi
i uczeni na pewnej konferencji ocenili je jako bliskie potencjalnym genom organizmu z jakiejś egzoplanety (władanej przez ewentualnych kosmitów).

https://next.gazeta.pl/next/7,172392,29 ... -15-c.html
Siema
_
Załączniki
O wyglądzie i cechach kosmitów: kosmita.png
O wyglądzie i cechach kosmitów: GalowskamosteknadRynka.jpg
Most nad Ryńką, ulica Gałowska we Wrocławiu. Julo. (Domena Publiczna)
O wyglądzie i cechach kosmitów: SAVE_20230103_122434.jpeg
Wrocław Złotniki (własne)
Awatar użytkownika

ekolog | 13 Wrz 2023, 21:13

Mocne! :)
Mumie kosmitów pokazane w parlamencie Meksyku. Szansa że to prawda jedna na milion według mnie (Ekologa).
Od miliona lat inne układy planetarne są bardzo daleko co czyni podróż nierealną. Za 100 milionów lat może być lepiej.

https://wiadomosci.wp.pl/mumie-nieludzi ... 683068000a

Mój pogląd jest taki, że ktoś chce na tym indywidualnie zarobić raczej niż że to prawda
(jak to jest zwykle z teoriami spiskowymi np antyszczepionkowymi - bezdenna głupota albo KASA).

EDIT: (po zobaczeniu fajnej odpowiedzi Franz'a) :!: :idea: :!:
Też mam poniekąd kosmitę w kontekście przyrodniczym. Modliszka. (memotworzenie = 'moje drugie hobby')

Siema
Załączniki
O wyglądzie i cechach kosmitów: modliszki__.jpg
O wyglądzie i cechach kosmitów: MUMIE.jpg
O wyglądzie i cechach kosmitów: 11614082478827070402.jpg
Ostatnio edytowany przez ekolog 04 Paź 2023, 01:05, edytowano w sumie 7 razy
Awatar użytkownika

Franz | 03 Paź 2023, 23:17

:roll:
Załączniki
O wyglądzie i cechach kosmitów: ślady kosmitów~2.jpg
tajemnicze ślady kosmitów

Miejscowość: Zabrze, Brenna

Franz | 04 Paź 2023, 02:08

Mój aparat fotograficzny zupełnie sobie z tym nie radził. Fotografował całkiem co innego niż widziałem na własne oczy. Wielokrotnie się tam zakradałem z lornetką i obserwowałem ukryty w krzakach. Nieopodal stał teleporter. Muszę to przemyśleć. Mam dowody, ale nie bezpośrednie tylko pośrednie, wynikające z logiki. Z teleportera wychodziły dziwne istoty metrowego wzrostu (mniej więcej) i kierowały się w stronę niby krów, które dziwnie reagowały. Chyba jednak dam sobie spokój bo i tak nikt nie wierzy w kosmitów :?

Miejscowość: Zabrze, Brenna

ekolog | 04 Paź 2023, 22:58

Franz napisał(a):Chyba jednak dam sobie spokój bo i tak nikt nie wierzy w kosmitów :?

Zacytuję słynną odpowiedź znanego asrohobbysty - Szuu - w rozmowie ze znanym Jesionem, choć w innej sprawie:

Nie wierzę. No nie wierzę i już! :)

(w kosmitów zaobserwowanych na Ziemi w naszych czasach).

Pomijając obecnie ogromne odległości (za sto milionów lat może tu jakaś gwiazda z jej planetami dodryfuje na astronautycznie sensowną odległość - według moich obliczeń) oni mogą omijać nas bo mają złe doświadczenia z poprzedniej wizyty. :)

Siema
Załączniki
O wyglądzie i cechach kosmitów: czemuAr.jpg
Awatar użytkownika

ekolog | 05 Paź 2023, 02:41

Ale na usta kosmity to mam przykład znakomity.
Zwrócę uwagę na te jakby zęby w środku, na podniebieniu.
Strach się bać! :o :mrgreen:

Siema
Załączniki
O wyglądzie i cechach kosmitów: trzono_.jpg
Awatar użytkownika

szuu | 05 Paź 2023, 11:29

ekolog napisał(a):Mocne! :)
Mumie kosmitów pokazane w parlamencie Meksyku.

trwają wnikliwe badania mumii!
https://www.youtube.com/watch?v=dm_OKOrAAlM
Awatar użytkownika

ekolog | 06 Paź 2023, 14:47

szuu napisał(a):
ekolog napisał(a):Mocne! :)
Mumie kosmitów pokazane w parlamencie Meksyku.

trwają wnikliwe badania mumii!
https://www.youtube.com/watch?v=dm_OKOrAAlM

Wspaniałe znalezisko Szuu,
Widzę że jacyś ludzie (z zasady przenigdy nie wypowiadam się o osobach w necie) docenili Cię w grupie otwartej na Facebook'u.
Chyba mam tam wpływy więc zachęcam naszych astrofotografów do wstawiana tam wątków z astrofotografiami bo najpewniej będą mile widziane.

https://pl-pl.facebook.com/groups/239474056923474

A nie wiem Szuu czy wiesz, że można osadzać tu u nas takie filmiki z YT wprost?!

Siema
Załączniki
O wyglądzie i cechach kosmitów: szuuu.jpg
O wyglądzie i cechach kosmitów: kosmita_nie_szuu.jpg
Awatar użytkownika

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości