sharethom | 03 Lip 2024, 21:42
Na RGB nie ćwiczyłem, ale mam rozbite, stretch robiłem już w Ha i Oiii i chciałem tego się trzymać. A nawet na tym rozbiciu przecież można operować krzywymi i GHSem. Przećwiczę to jeszcze.
[edit] ... nawet jak coś jest na prawo, to nie wyciągnę tego bo się kaszani cały obraz. Środek wybija się na 1/3 histogramu, reszta to tło i tam nic nie pocisnę już. Kanały możesz kręcić osobno nawet jak są złączone w RGB. Tu coś majaczyło na prawo w histogramie, ale nie było tego dużo. Peak sygnału siedział w 1/3, resztę filtr bardzo selektywnie wyciął więc mogłem sobie kręcić i bym nic nie ukręcił. Ale wodoru w tle troszkę jeszcze było -QED. Delikatna - naprawdę delikatna kosmetyka w GHS na separowanym maską tle, usunąłem nadmiar niebieskiego z tła i wyszedł wodór. Środek siłą rzeczy podbiłem, aby tlen był tlenem. No nie wygląda to naturalnie, ale widać, ile wodoru tam siedzi. Tak że koniec, już nic nie zmieniam. Teraz wymiana wyciągu i czekam na pogodę.
- Załączniki
-

SW Synta 8";SW/SA P-DS150; Omegon 66/400 ED; SW Esprit 80 APO. Samyang 14 F/2.2, 135 F/2
Astrolink 4 mini II / Stellarmate