franek napisał(a):Mógłbyś też uwzględnic refraktor achromatyczny 152/F8.
Janusz_P. napisał(a):PS Jeśli chcecie robić porównania sprzętu to tylko o jednakowej średnicy bo inaczej traci to wszelki sens
bolid25 napisał(a):Dobry optycznie ciemny Newton 150 z małym lusterkiem wtórnym daje lepsze obrazy planet niż mak SW150 co osobiście sprawdziłem na podstawie konfrontacji mojego planetarnego Newtona z makiem SW150 brata.Dziwne jest to że takich porównań było kilkanaście i zawsze Newton bił obrazami maczka do tego stopnia że brat wystawił go na giełde Głównym czynnikiem wpływającym na jakość obrazu jest jakość optyki a nie konstrukcja optyczna teleskopu.
j83k napisał(a):Endriu, jaki tam był pająk? Próbowałeś zastosować może pająk łukowy?
Od jakiegoś czasu "mani" mi się właśnie taki teleskop na księżycowo-planetarne noce..
Janusz_P. napisał(a):Niestety srebrząc przeciwprostokątną obniżyłeś sobie sprawność optyczną pryzmatu bo w szkle następowało z definicji całkowite wewnętrzne odbicie a warstwa metaliczna nie daje już 100% a w przypadku srebra jakieś 96% czyli pogorszyłeś go srebrząc o 4 % a jeśli to było aluminium to nawet o 14%
leech10 napisał(a):Hej
A to cięzko, bo zalezy czy bierzesz pod uwagę cene. czy porównujemy te samą aperturę( co w wypadku APO i Newtona jest akurat kompletnie bez sensu)
Teoretycznie
APO/ED
MN(tym nie oglądałem)
MC
SCT
SN
Newton
Realnie DS
1) Newton( Apertura)
2) SCT Edge HD\SCT( apertura 11"+)
3) SN/MN
4) MCT
5)APO/ED
Planety( dobry seeing)
1)SCT/MCT( apertura plus niezły kontrast)
2)SN/MN( apertura plus kontrast)
3) Newton( apertura- duży detal)
4) APO( Świetny kontrast ale mało detalu)
Planety kiepski seeing
1) APO/ED( Świetny kontrast a i tak nie spowerujesz przez seeing)
2) MCT
3) SCT
4) MN
5) SN
6) Newton
Moje subiektywne odczucia. MN nie miałem w łapach ale oglądałem SN10"- dawał ładne obrazy Marsa. Myślę że MN będzie jeszcze lepszy
Pozdrawiam
Piotrek
[S] Szukacz Bresser 8x50 prosty
Sprzedam Sebastian Ś., 2024.09.05[S] Lornetka Delta Optical One 8x32
Sprzedam Sebastian Ś., 2024.09.14