Tytułem wstępu.
Ptakom podobni (piosenka, Stanisława Celińska).
Ptak wierzy w słońca ciepły promień
I choć go nieraz trwoży grom
Buduje gniazdo swe mozolnie
Gdzie najbezpieczniej jego snom.
...
Sięgamy dzisiaj już ku gwiazdom
Lecz nim dotrzemy kiedyś tam
Chrońmy nasz świat - to wspólne gniazdo
O które przyszło walczyć nam.
Czyżby konstelacja Panny była tak bardzo ptakopodobna (fajne słowo tam nam podpowiedzieli) że już wtedy ludzie to zauważali?
"Nie pochodziła z Ziemi. Dała początek naszej cywilizacji?"
Sezon ogórkowy w pełni? Nie tak znowu. Jest cień szansy, że to prawda.
Wiek kompleksu Göbekli Tepe w południowej Turcji szacuje się na 12 tysięcy lat. (WOW - E.)
Analiza kamiennej kolumny przez badaczy przyniosła fascynujące wnioski - zaznaczone symbole w kształcie litery "V" mogą oznaczać dni.
Kalendarz zawiera 12 księżycowych tygodni i 11 dodatkowych dni.
Letnie przesilenie przedstawiane było z kolei przez boską postać ptakopodobną, która może symbolizować gwiazdozbiór Panny - miejsca, gdzie znajdowało się wtedy Słońce
(pozwoliłem sobie napisać nazwę naszej gwiazdy - typu 'żółty karzeł' - od wielkiej litery).
Autorzy badania sugerują, że zbadana kolumna może przedstawiać najstarszy lunisolarny kalendarz uwzględniający fazy księżyca oraz ruchy słońca.
Jedno z najbardziej zadziwiających odkryć dotyczy jednak innego filaru, ponieważ wydaje się on przedstawiać meteor przemieszczający się przez wybrane gwiazdozbiory
(ja myślę że lepiej było napisać "kometę" - E.).
Mogłoby odpowiadać to hipotezie o uderzeniu w Ziemię komety, co wywołało mini epokę lodowcową.
Hipoteza ta jest jednak kontrowersyjna i nieakceptowana przez część naukowców.
Wygląda na to, że mieszkańcy Göbekli Tepe byli uważnymi obserwatorami nieba, czego można się spodziewać, biorąc pod uwagę, że ich świat został zdewastowany przez uderzenie komety.
To wydarzenie mogło zapoczątkować cywilizację poprzez zainicjowanie nowej religii i popchnięcie ludzi do rozwoju rolnictwa w celu radzenia sobie z zimnym klimatem.
Być może ich próby zarejestrowania tego, co widzieli, są pierwszymi krokami w kierunku rozwoju pisma tysiące lat później.
Wybrane z:
https://tech.wp.pl/nie-pochodzila-z-zie ... 691643520aSiema
Wszystkie wszechświaty są wieczne