prestig napisał(a):Żaden z powyższych.
Za te pieniadze Kup lornetkę. To jest odpowiedź bez ironii.
prorok1394 napisał(a):prestig napisał(a):Żaden z powyższych.
Za te pieniadze Kup lornetkę. To jest odpowiedź bez ironii.
Dziękuję za odpowiedź, a mógłbyś wytłumaczyć czemu tych teleskopów nie polecasz (nic w nich nie zobaczę?/zawiodę się?) bo chciałbym zrozumieć więcej. A druga rzecz to czemu lornetka będzie lepsza od taniego teleskopu?
prorok1394 napisał(a):Warunki: Mieszkam w krakowie w samym centrum więc balkon/dach bloku, za miasto też będę jeździł. Wymagań co do obserwacji to nie mam, po prostu chciałbym zobaczyć kosmos okiem uzbrojonym.
Co myślicie by wybrać?
Pozdrawiam Dominik
prorok1394 napisał(a):Dziękuje za tak dużo odpowiedzi i zainteresowanie tematem.
1.Zloty czy tam wyjazdy z jakąś grupą odpadają, bo jestem typem człowieka co się boi obcych
2.W zakładce "sprzedam" na forum nie widzę żadnego teleskopu (to jest chyba ta giełda co pisaliście)
3.Ten teleskop Skylux 70/700 nie ma go w sklepach a dobry używany ciężko znaleźć albo ja jestem mega słaby w szukaniu
4.Lornetka odpada bo to nie jest to doświadczenie które chciałbym doświadczyć
5.Próbowałem ustawić ten program AstroTabak i jesli taki widok jest z takich tanich teleskopow to chyba nie ma tragedi
Tak szczerze to już nie wiem co robić bo przykładowo tą pozycje co polecał JSC Astromaster 70/900 wydaje się ciekawy, ale jest spora rożnica cenowa. Tamte 2 teleskopy co podawałem to chyba straszny crap z tego co zrozumiałem z waszych wypowiedzi więc nie wiem czy jest sens cokolwiek kupować za tak niską cenę.
No nic dziękuje Wam jeszcze raz za wszystkie rady i tak dużo odpowiedzi
Krater napisał(a):https://www.astromaniak.pl/viewtopic.php?f=30&t=28736&start=2775
a tutaj Koledzy z Krakowa i okolic skrzykują się na wyskoki obserwacyjne. Obserwuj ten wątek i bądź gotowy bo wyjazdy dojrzewają czasami w ciągu godziny.
zloty_2000 napisał(a):ad.1 nie bój się, my nie gryziemy
ad.2 musisz szukać na naszej giełdzie, nie jest tak że tam wisi wszystko o czym się pisze
ad.3 Skylux'a szukaj używanego np.w Wieliczce (wg OLX) masz Skyluxa za 99PLN Link do ogłoszenia
ad.4 Ok, nie spieramy się, skoro masz wyrobione zdanie.
ad.5 Pamiętaj, że takie programy to symulacja. Dołóż do tego drgania słabego montażu (ustaw komputer na galaretce i trząś biurkiem ), liche okulary z zestawu a wtedy będzie bliżej prawdy. Te programy pokazują tylko jak dany teleskop i okular coś pokaże bez uwzględniania wielu dodatkowych zmiennych.
Co do Astromastera - to cenę robi już w miarę dobry montaż ze stalowymi nogami i trochę lepiej wykonana tuba.
prorok1394 napisał(a):No to biorę w takim razie o ile jeszcze jest dostępne (oby było )
Jeszcze jakbyście mi mogli powiedzieć tak bardziej dokładnie co warto by było dokupić skoro nie ma tych paru rzeczy w ofercie, wiecie żeby wszystko pasowało i było przydatne.
Pewnie coś do czyszczenia obiektywu, jakiś filtr słoneczny, księżycowy filtr też? Kątówkę jaką chyba że to jest uniwersalna rzecz do każdego teleskopu?
I ostatnia rzecz, skoro Barlowy są bezużyteczne to co w takim razie by było przydatne?
Sprzedam szukacz Red dot Alileo
Sprzedam okroj, 2024.11.30Sky-Watcher korektor do ED 120
Sprzedam Franz, 2024.11.19