Ersoy napisał(a):Cześć, Jak w temacie. Im więcej obserwuję planety, tym bardziej zastanawiam się, czy w netwonie ORTO coś zmieni znacząco w ich obrazie. Już tłumaczę o co chodzi. Opanowałem kolimację w moim GSO 10, prawie do perfekcji i już od dłuższego czasu, bez względu na seeing, czy munia, obrazy planet z Ethosem 6mm, przy powiekszeniu 208x i źrenicy wyjściowej 1,2, były ostre jak brzytwa i już dawały zadowalający efekt. Nie poprzestawałem jednak na tym, wymieniłem redukcję 2" na 1,25" na dokręcaną imbusem, dzięki czemu w końcu wyciąg "dogadał" się z laserem i otrzymuję powtarzalność kolimacji za każdym razem jak sprawdzam (w domu i przed obserwacją). I teraz do czego zmierzam, wczoraj przeczekałem chmury, Księżyc świecił ostro, seeing raczej słaby. Teleskop wychłodzony, kolimacja perfekt przed obserwacjami sprawdzona. Wkładam Ethosa 6mm, kieruję na Saturna (jako pierwszy wyszedł zza chmur) i szok. Pojedynczy pas chmur który majaczył wcześniej ledwo, teraz stał się oczywisty, patrząc na wprost. Ale najważniejsza różnica, to uwidocznienie się wyraźnej przerwy cassiniego, której nigdy wcześniej nie obserwowałem w newtonach, nawet w 14", teraz wyłazi pięknie na brzegu pasa z prawej, jak i z lewej strony. To samo Jowisz dwa pasy które wcześniej były blade, teraz są bardzo wyraźne, a WCP z słabej kropki na tarczy, stała się wyraźną strukturą. Stąd moje rozmyślanie, czy dobrej klasy orto, zrobi róźnicę na planetach w stosunku do Ethosa, taką, że warto będzie go trzymać w walizce. Już nawet pomijając komfort obserwacji, bo za jeszcze lepszą poprawę detalu, chciałbym mieć takowego w zestawie. Pytanie, czy napewno ta poprawa detalu będzie?
anatol1 napisał(a):Jak mogłeś nigdy nie widzieć przerwy Cassiniego w 10" teleskopie i to jeszcze idealnie skolimowanym ? Nie mówiąc o 14". Nie chce mi się w to uwierzyć.
Musiałeś mieć za każdym razem wręcz tragiczne warunki do obserwacji.
Piszesz, że masz obrazy jak brzytwa bez względu na seeing (przecież jedno i drugie się wyklucza). I mimo tej ostrości nie widziałeś przerwy Cassiniego ? Coś tu nie gra.
Vroobel napisał(a):A weź Ty sobie zainwestuj może w dobry filtr polaryzacyjny, wyjdzie taniej. Duże lustra podatne na seeing, duża światłosiła, nie ma dziwne, że widzisz tylko dwa paski na Jowiszu. Ja w 80mm F/11 wiszę więcej. Dla mojego 10" F/5 nawet Wenus była za jasna, a Jowisz wprost oślepiał. Używałem wtedy Vixena SLV 6mm, 211x, źrenica 1.2mm.
Vroobel napisał(a):A weź Ty sobie zainwestuj może w dobry filtr polaryzacyjny, wyjdzie taniej.
Ersoy napisał(a):Aż chyba takich ochów i achów nie robiłem. Opisałem, że WCP była wcześniej jedynie kropką na tarczy, i to nawet w ostatni weekend oglądałem, a wczoraj było o niebo lepiej, bo WCP była jak struktura pasa. Wcześniej tłumaczyłem sobie, że takich rzeczy nie widzę, bo NEWTONE, bo nie mam ORTO, a teraz się zastanawiam, czy jest możliwość jeszcze większy detal na planecie zobaczyć dzięki właśnie orto. Muszę jeszcze Marsa potestować, rzadko patrzę ostatnio bo mała tarczka, a podczas ostatniej opozycji, Delosem 6mm, widziałem max. pociemnienia na tarczy. Żadnych czap lodowych nie oglądałem. Kurde teraz tak myślę, może to przez to, że ja DSowiec byłem cały czas. :/
Ersoy napisał(a):Pytanie było czy zobaczę więcej szczegółów w dobrej klasy Orto, niż w Erhosie 6mm, który ostatnio pokazał mi naprawdę sporo detalu w przeciętnych warunkach. Kolega wyżej napisał, że korzysta tylko z orto i im lepszy seeing, tym więcej szczegółów będą pokazywać. Dla mnie to wystarczy, by mieć jeden dobry orto w walizce właśnie na te kilka nocy gdy warunki będą bardzo dobre.
Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka
Ersoy napisał(a):Pytanie było czy zobaczę więcej szczegółów w dobrej klasy Orto, niż w Ethosie 6mm, który ostatnio pokazał mi naprawdę sporo detalu w przeciętnych warunkach. Kolega wyżej napisał, że korzysta tylko z orto i im lepszy seeing, tym więcej szczegółów będą pokazywać. Dla mnie to wystarczy, by mieć jeden dobry orto w walizce właśnie na te kilka nocy gdy warunki będą bardzo dobre.
Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka
Flattener dedykowany do ed120 0,85x
Sprzedam astrodarek, 2024.10.08EQ3-2, AstroEQ, QHY5L-II-C, różności
Sprzedam jackomowa, 2024.07.25