vladi napisał(a):redukcja 2">1,25" u mnie się obraca wokół własnej osi i myślałem, że tak ma być, aby łatwiej można było kątówką obracać...
vladi napisał(a):
Na wiosnę poszukam klubu w Łodzi i postaram się delikatnie wprosić na obserwację, w doświadczonej grupie pewnie wyjdzie, że coś źle zrobiłem i się razem z tego pośmiejemy.
Sheima napisał(a):vladi napisał(a):
Na wiosnę poszukam klubu w Łodzi i postaram się delikatnie wprosić na obserwację, w doświadczonej grupie pewnie wyjdzie, że coś źle zrobiłem i się razem z tego pośmiejemy.
Czy kolega nadal działa w temacie i nadal jest na terenie Łodzi?
Krzysztof z Bagien napisał(a):Sheima napisał(a):vladi napisał(a):
Czy kolega nadal działa w temacie i nadal jest na terenie Łodzi?
Raczej Ci nie odpowie, bo ostatni raz był na forum prawie rok temu. Jak czegoś nie wiesz, to najlepiej po prostu pytaj. Jest nas tu trochę w Łodzi i okolicach - napisz o co cho, to coś wymyślimy
dj_ napisał(a):Mam pytania:
- która przedłużka (krótsza/dłuższa) wkręcona jest do wyciągu?
- jaka kątówka jest włożona (1.25/2")?
- w którym miejscu brakuje ostrości, przy wsuwaniu czy wysuwaniu wyciągu?
- jaką wartość można odczytać na skali przy zogniskowanym okularze 26mm?
Zakładam, że z Bresserem 26mm ostrzy bez problemu, czyli w torze optycznym znajduje się kątówka (np. dołączona do zestawu) i przedłużka. Ja używam krótszej, a na skali widać 20. Jest to w połowie wyciągu czyli w każdą stronę jest jeszcze po 2cm. Uważam to za optymalne ustawienie. Okularów Baader Hyperion nie testowałem.
dj_ napisał(a):Trzymam kciuki za powodzenie. Gdyby pogoda nie pozwalała na oglądanie nieba, to na odległy o kilkaset metrów naziemny cel też da się z krótką przedłużką wyostrzyć (przynajmniej Bresserem 26mm).
benek1815 napisał(a):jak Ci pisałem na PW - hyperiony to są świetne okulary.
to co można z nimi mieszać -masz na PW
zostały zapomniane przez fascynację ślepą 82 stopnie okularami- i nawet 100 *-które są dwa albo trzy razy droższe -i w niczym lepsze.
ale to ja tak uważam- bo klejenie oka do soczewki i wywracanie prawo lewo jak lemur żeby złapać obraz -to żaden komfort dla mnie-jak czytam o SPACERZE W KOSMOSIE -to życzę wszystkiego dobrego -nie dla mnie
68-72 * to jest tyle ile trzeba.
swego czasu miałem 24 mm hypcia -świetny -najdłuższy okular w 1,25 '' z pięknym szerokim widokiem.
jak już masz ósemkę -to idż w ten deseń -są w przyzwoitych cenach
albo pomyśl o baader zoom 8-24 mm ....mniejsze pole ,ale okular genialny ...
Sprzedam szufladę filtrową SvBony
Sprzedam simarik, 2025.01.13