Bresser AR-102/600 NANO AZ - braki w instrukcji

Problemy, czyszczenie, regulacja, naprawa, instrukcje, oprogramowanie etc.

vladi | 27 Gru 2022, 12:44

Czołem Astromaniacy

Święty Mikołaj w tym roku w końcu się postarał i dzieciakowi przytargał przez komin nasz pierwszy teleskop jak w temacie postu wraz z dodatkowym okularem 5mm. Pogoda nie pozwala na nic, ale sam montaż prosty i niemal logiczny, do zestawu dołączona strasznie krótka i ultra mało szczegółowa instrukcja, więc kilka godzin googlowania, duckduckowania, bingowania i czytania wszelkich for i przeglądaniu YouTube... trochę się naumiałem, trochę mi się wydaje, trochę udało mi się zrobić... chciałbym jednak dopytać ludzi doświadczonych. Jako absolutny amator z zerową (jeszcze) wiedzą o teleskopach będę używał nowej zabawki jak każdy początkujący do obserwacji łysego i chaotycznego skakania po całym niebie w poszukiwaniu czegokolwiek co będzie można zobaczyć ;) z czasem z pewnością zacznę w astrofotografię się bawić.

1) szukacz. Ogólnie sprawia wrażenie strasznie tandetnego i delikatnego. W niego nie udało mi się przez niego spojrzeć bo zachmurzenie 100% cały czas, ale drzewa oddalone o jakieś 2km są po prostu mdłe (rozmyte). Soczewki są czyste. Możliwe, że ma on ostrzenie na nieskończoność i dlatego niewyraźnie widać w "przyrodniczych" warunkach. Jest na nim gumka, którą udało mi się wsunąć z jednej strony mocowania (wygląda na to, że tam miała być docelowo) i przy użyciu 3 miękkich plastikowych śrub nawet udało mi się go ustawić w jednej linii z teleskopem wykorzystując jako "cel" kupkę śniegu oddaloną o jakieś 1,5km (mała plama na ciemnym tle). Pytanie - czy przez szukacz z odległości 2km obraz może być rozmyty, czy trafił mi się bubel? (czytałem sporo o red dot i chyba i tak docelowo będę go musiał nabyć)

2) 2 owalne przedłużki o różnej długości. Do teleskopu były w zestawie 2 metalowe tuleje. Doczytałem, że są to przedłużki które trzeba założyć jak teleskop nie chce ostrzyć. Czy mógłby mnie ktoś skierować gdzieś gdzie mogę o tym doczytać? W sensie - kiedy jaką zakładać i czy w ogóle są potrzebne?

3) te wszystkie śrubki i pokrętła które nie wiadomo do czego są. Prośba o wskazanie w miarę możliwości gdzie można doczytać do czego one mogą służyć, będę wdzięczny za każdą sugestię. Już się zdążyłem zorientować, że jak jest jedna śruba to na 85% służy do zablokowania czegoś (np: okularu), żeby nie latało, a jak są 3 z różnych stron, to do ustawienia czegoś (np: szukacza w osi teleskopu) - ale po co akurat w danych miejscach są te śruby to już manual w ogóle nie mówi (swoją drogą Bresser te manuale to chyba w warzywniaku zamawiał, bo są tragiczne)

dj_ | 27 Gru 2022, 13:03

Czołem, czołem,
w szukaczu odkręca się okular z krzyżem nitek i obiektyw kontrowany pierścieniem. Okularem można ustawić sobie krzyż wg uznania, a ostrość obiektywem. Wykręcając okular i obiektyw niemal do końca można uzyskać ostrość już od trzech metrów. Ja po miesiącu zdjąłem szukacz i celuję śrubami w obejmach. Na stałe mam wkręconą przedłużkę 25mm, ostrzy wtedy na nieskończonść przy wyciągu ustawionym na 20mm, a na cele naziemne 30mm.
Dorzucę później zdjęcia i opiszę wszystkie śrubki :)

Opisy śrubek zamieściłem na zdjęciach, tych pod odrośnikiem lepiej nie dotykać. W razie niejasności lub dalszych pytań służę pomocą.
Bresser AR-102/600 NANO AZ - braki w instrukcji: 11.jpg

Bresser AR-102/600 NANO AZ - braki w instrukcji: 10.jpg
Vixen 80/910 (NP-80E), AZ4, pryzmat T2/90, okulary 4mm-32mm głównie orto, Bresser 102/600+klin Herschela TS

vladi | 27 Gru 2022, 21:43

Łooo Matko, to wiele wyjaśnia, a nawet bardzo wiele. Serdeczne dzięki za ultra fajną odpowiedź :)

O śrubach przy odrośniku nawet nie wiedziałem, że istnieją. Nie będę tam grzebał, ale fajnie wiedzieć gdzie ich szukać jakbym kiedyś się dowiedział, że muszę coś z nimi zrobić ;) Co do pozostałych to okazuje się, że redukcja 2">1,25" u mnie się obraca wokół własnej osi i myślałem, że tak ma być, aby łatwiej można było kątówką obracać... cóż błędy nooba muszą być popełnione i ja właśnie je zaliczam jeden po drugim, za jakiś czas będę się z tego pewnie śmiał. Teraz wiem, że muszę je dokręcić, bo zaraz jakieś rysy powstaną i mikrookruchy będą wewnątrz tuby latały.

Co do pokręteł ostrości to wydaje mi się, że chodzą "w sam raz" - nie czuć luzów żadnych, ani oporów które by wymagały jakiejś specjalnej siły aby nimi ruszyć, zostawię jak jest.

Teraz pozostaje tylko czekanie na czyste niebo i pierwsze prawdziwe obserwacje w terenie.

Na wiosnę poszukam klubu w Łodzi i postaram się delikatnie wprosić na obserwację, w doświadczonej grupie pewnie wyjdzie, że coś źle zrobiłem i się razem z tego pośmiejemy.

W międzyczasie zastanawiam się nad dwoma małymi zakupami
1) filtr polaryzacyjny z regulacją ilości światła
2) filtr zielono/żółty
3) filtr księżycowy 50%

Jako migrenowiec jak poczytałem jak ludzi oczy i głowa boli od patrzenia przez podobne tuby na księżyc to od razu wiem, że bez tego nie warto w moim przypadku nawet zaczynać. Pytanie tylko czy brać zarówno polar jak i księżycowy, czy sam polar w zupełności wystarczy?

dj_ | 27 Gru 2022, 22:06

vladi napisał(a):redukcja 2">1,25" u mnie się obraca wokół własnej osi i myślałem, że tak ma być, aby łatwiej można było kątówką obracać...

Ja przykręcam kątówkę 1.25" jedyną śrubą "na stałe" i właśnie obracam całą redukcję, znajdując dla kątówki najlepsze położenie. Łatwiej te trzy, a właściwie wystarczy dwie śruby poluzować i dokręcić po ustawieniu właściwego kąta. Opiłków metalu się nie obawiam, śruby nie dotykają elementów teleskopu, otwory wyposażone są w mosiężne pierścienie dociskowe (w uchwycie 1.25" też). Mogłaby się przecież tam obracać 2" kątówka. O filtrach się nie wypowiem. Niekiedy stosuję fotograficzne wyjęte z oprawy 49mm. Dobrze wchodzą do 2" redukcji. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale trzeba sobie radzić, żeby koszty trochę zminimalizować :wink:
Filtr polaryzacyjny o regulowanej ilości światła, czyli dwa filtry w jednej oprawie wygodnie zmieniają jasność Księżyca, ale czasem zamiast filtrów zakładam przysłonę (np. 6cm) na obiektyw. Zmniejsza ona wprawdzie rozdzielczość instrumentu, ale z drugiej strony eliminuje część błędów optycznych i również redukuje jasność (jak w aparacie fotograficznym), co często daje lepszy rezultat i kosztuje grosze. Ja lubię poeksperymentować z różnymi ustawieniami teleskopu, ale na początek warto pójść utartą ścieżką, żeby jak najdłużej cieszyć się pięknem Kosmosu, zamiast "kręceniem śrubkami".
Podsumowując: filtr polaryzacyjny o zmiennej jasności - tak, filtry kolorowe - do przetestowania (ja za nimi nie przepadam).
Vixen 80/910 (NP-80E), AZ4, pryzmat T2/90, okulary 4mm-32mm głównie orto, Bresser 102/600+klin Herschela TS

Sheima | 13 Gru 2024, 00:56

vladi napisał(a):
Na wiosnę poszukam klubu w Łodzi i postaram się delikatnie wprosić na obserwację, w doświadczonej grupie pewnie wyjdzie, że coś źle zrobiłem i się razem z tego pośmiejemy.

Czy kolega nadal działa w temacie i nadal jest na terenie Łodzi?

Krzysztof z Bagien | 13 Gru 2024, 06:37

Sheima napisał(a):
vladi napisał(a):

Raczej Ci nie odpowie, bo ostatni raz był na forum prawie rok temu. Jak czegoś nie wiesz, to najlepiej po prostu pytaj. Jest nas tu trochę w Łodzi i okolicach - napisz o co cho, to coś wymyślimy :)
Jestem odpadem atomowym.
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

Sheima | 05 Sty 2025, 15:10

To ja mam problem z tym samym teleskopem, a mianowicie.. kupiłam okular baader Hyperion 8mm i nie ostrzy.. czy są na to jakieś patenty czy ten okular się nie nadaje do tego teleskopu i wymienić na coś innego? Dzięki :)
Krzysztof z Bagien napisał(a):
Sheima napisał(a):
vladi napisał(a):

Raczej Ci nie odpowie, bo ostatni raz był na forum prawie rok temu. Jak czegoś nie wiesz, to najlepiej po prostu pytaj. Jest nas tu trochę w Łodzi i okolicach - napisz o co cho, to coś wymyślimy :)

dj_ | 05 Sty 2025, 15:56

Mam pytania:
- która przedłużka (krótsza/dłuższa) wkręcona jest do wyciągu?
- jaka kątówka jest włożona (1.25/2")?
- w którym miejscu brakuje ostrości, przy wsuwaniu czy wysuwaniu wyciągu?
- jaką wartość można odczytać na skali przy zogniskowanym okularze 26mm?
Zakładam, że z Bresserem 26mm ostrzy bez problemu, czyli w torze optycznym znajduje się kątówka (np. dołączona do zestawu) i przedłużka. Ja używam krótszej, a na skali widać 20. Jest to w połowie wyciągu czyli w każdą stronę jest jeszcze po 2cm. Uważam to za optymalne ustawienie. Okularów Baader Hyperion nie testowałem.

Sheima | 06 Sty 2025, 00:30

Żadna z 2 przedłużek z zestawu nie jest wkrecona, bo przyznam się, ze nie mam bladego pojęcia gdzie je wkręcić.. czy muszę odkręcić któreś śruby i wyciągnąć cały wyciąg o gdzie tam zamontować?
na okularze z zestawu ostrzy dobrze przy całkowicie wykręconym wyciągu, na tym hyperionie nie ostrzy w ogóle na całkowicie wysuniętym wyciągu, jak wkręcam to tylko powiększa się obraz, ale dalej jest zamazany.. katowka jest włożona z zestawu

dj_ napisał(a):Mam pytania:
- która przedłużka (krótsza/dłuższa) wkręcona jest do wyciągu?
- jaka kątówka jest włożona (1.25/2")?
- w którym miejscu brakuje ostrości, przy wsuwaniu czy wysuwaniu wyciągu?
- jaką wartość można odczytać na skali przy zogniskowanym okularze 26mm?
Zakładam, że z Bresserem 26mm ostrzy bez problemu, czyli w torze optycznym znajduje się kątówka (np. dołączona do zestawu) i przedłużka. Ja używam krótszej, a na skali widać 20. Jest to w połowie wyciągu czyli w każdą stronę jest jeszcze po 2cm. Uważam to za optymalne ustawienie. Okularów Baader Hyperion nie testowałem.

dj_ | 06 Sty 2025, 02:11

Dobrze, kilka postów wyżej jest zdjęcie śrubek w teleskopie. Powtórzę je.
Bresser AR-102/600 NANO AZ - braki w instrukcji: Bresser102_600_4.jpg

W celu zamontowania przedłużki (najlepiej mniejszej-krótszej) trzeba wykonać kolejne kroki:
- wyjąć kątówkę i redukcję 2"->1.25",
- lekko poluzować (nie wykręcać do końca) kluczem imbusowym 2mm śrubkę oznaczoną zielonym paskiem,
- odkręcić pierścień z trzema śrubkami trzymającymi redukcję,
- między ten pierścień i wyciąg wkręcić krótszą przedłużkę (jak na zdjęciu),
- nakręcić pierścień z trzema śrubami i lekko dokręcić z powrotem małą imbusową śrubkę (oznaczoną zielonym paskiem),
- włożyć redukcję 2"->1.25", kątówkę i okular 26mm.
Teraz teleskop powinien ostrzyć na nieskończoność pośrodku wyciągu (ok. 20mm na skali) :) Prawdopodobnie Hyperion również będzie ostrzył. Jeżeli nie, to trzeba wymienić przedłużkę na większą. Ważne, żeby obydwa okulary ostrzyły tylko na jednej z nich. Najlepiej na krótszej, ta dłuższa może być za długa do innych okularów.

Sheima | 06 Sty 2025, 09:38

O mamo… wielkie dzięki! W życiu bym sama do tego nie doszła, a w tej instrukcji nic nie ma… zamontuję i będę sprawdzać ten okular. Jeszcze raz bardzo dziękuję!

dj_ | 06 Sty 2025, 17:26

Trzymam kciuki za powodzenie. Gdyby pogoda nie pozwalała na oglądanie nieba, to na odległy o kilkaset metrów naziemny cel też da się z krótką przedłużką wyostrzyć (przynajmniej Bresserem 26mm).

Sheima | 08 Sty 2025, 19:44

Nie wiem jak Ci dziękować!!! Jest idealnie :D ostrzy już przy 20mm i jeden i drugi okular :) jeszcze raz wielkie dzięki :)
dj_ napisał(a):Trzymam kciuki za powodzenie. Gdyby pogoda nie pozwalała na oglądanie nieba, to na odległy o kilkaset metrów naziemny cel też da się z krótką przedłużką wyostrzyć (przynajmniej Bresserem 26mm).

dj_ | 08 Sty 2025, 20:12

Cała przyjemność po mojej stronie :D Czasem udaje się coś dobrze doradzić.

Sheima | 08 Sty 2025, 20:28

:* To może doradziłbyś jakiś szerokokątny okular do obserwacji mgławic i filtr? :)

dj_ | 08 Sty 2025, 21:47

Nawet nie będę próbował :wink: ,,Szerokokątne" to mam plossle i Vixena SLV (50 st.). Zaraz ktoś doradzi.

EDIT: Jakby się długo ciągnęło, to załóż temat pod interesującym tytułem. Miłośnicy szerokich pól szybko się znajdą.

benek1815 | 10 Sty 2025, 00:08

jak Ci pisałem na PW - hyperiony to są świetne okulary.
to co można z nimi mieszać -masz na PW
zostały zapomniane przez fascynację ślepą 82 stopnie okularami- i nawet 100 *-które są dwa albo trzy razy droższe -i w niczym lepsze.
ale to ja tak uważam- bo klejenie oka do soczewki i wywracanie prawo lewo jak lemur żeby złapać obraz -to żaden komfort dla mnie-jak czytam o SPACERZE W KOSMOSIE -to życzę wszystkiego dobrego -nie dla mnie :roll:
68-72 * to jest tyle ile trzeba.

swego czasu miałem 24 mm hypcia -świetny -najdłuższy okular w 1,25 '' z pięknym szerokim widokiem.
jak już masz ósemkę -to idż w ten deseń -są w przyzwoitych cenach
albo pomyśl o baader zoom 8-24 mm ....mniejsze pole ,ale okular genialny ...
achromaty Sky Watcher 150/1200 , Meade 80/400 , Dai Ichi Kogaku 60/910 + lornetka Bresser Saturn 15x60
Awatar użytkownika

Miejscowość: KRAKÓW

jinx | 10 Sty 2025, 17:07

Ja zachęcony przez pana Krisjota, po oględzinach tysiąca stron internetowych, zdecydowałem się na APM ultra flat field (30 mm 70 stopni 1000 zł)
ale widzę, że za umiarkowaną dopłatą można mieć szerokokatną gruszkę APM XWA (20 mm, 100 stopni, 1300 zł).
Są to niestety okulary o prawie takim samym polu rzeczywistym.
Który więc wybrać?

Pan Nagler w jednym z filmików wyartykułował takie zdanie: "jeśli masz dwa okulary o jednakowym polu rzeczywistym, to bierz tego o większym polu pozornym
(i powiększeniu, a więc krótszej ogniskowej), bo tego drugiego nie będziesz uzywał."
To by znaczyło żeby brać gruszkę 100 stopni. Brzmienie słowa "spacewalk" też działa na wyobraźnię.
Ale wybór ten stoi w całkowitej sprzeczności z powyższym postem pana Benka więc jestem znowu w kropce (jeszcze tysiac stron w necie przeczytać?).

Który okular wybrać? Pomocy!

benek1815 | 10 Sty 2025, 17:27

po prostu - :D jeden woli ogórki ,drugi ogrodnika córki :D
chodzi o to ,że wydając sporo kasy na okular 82* -albo wręcz 100 * -następuje rozczarowanie ,bo nie tego się oczekiwało
jest sporo zwolenników -ale równie dużo przeciwników takiego pola,uznając je za bezcelowe i niepotrzebne
decydują nie tylko indywidualne preferencje-ale i jaki sprzęt się używa
ja sprawdziłem swego czasu -i nie dla mnie.
po prostu mając jakiś sprzęt -skupiaj się na opiniach ludzi ,którzy mają podobny jak Ty
i takim warto zadawać pytania
achromaty Sky Watcher 150/1200 , Meade 80/400 , Dai Ichi Kogaku 60/910 + lornetka Bresser Saturn 15x60
Awatar użytkownika

jinx | 11 Sty 2025, 11:26

Dziękuję za komentarz.
Temat się zdezaktualizował, bo kasa pójdzie jednak na aparat fotograficzny (żegnaj wypasiony okularze!).
Przed chwilą patrzyłem przez "leśny sprzęt optyczny" z lat 30ych (Zeiss Deltrintem 8x30), który ma chyba pole 68 stopni,
i jest już dość komfortowo, ale ekstra 20 stopni chyba nie zaszkodziłoby. (Więc pewnie jestem z tych co wolą szerokie widoki.)

> bo klejenie oka do soczewki i wywracanie prawo lewo jak lemur
Dlaczego klejenie? To w tych okularach nie widać całego pola z odległości eye relief?

benek1815 | 11 Sty 2025, 15:00

poszperaj trochę po forum tym i sąsiednim
pierwsze z brzegu -
nie chcę ,żebyś się przez mój wpis zniechęcił ,bo nie o to chodzi

https://astropolis.pl/topic/75245-es82e ... C4%85cego/
Awatar użytkownika

Sheima | 12 Sty 2025, 00:26

Zamówiłam te ringi xD teraz czekam, aż przestanie sypać śniegiem hahaha myślałam przed zakupem tej 8 o tym zoomie…

benek1815 napisał(a):jak Ci pisałem na PW - hyperiony to są świetne okulary.
to co można z nimi mieszać -masz na PW
zostały zapomniane przez fascynację ślepą 82 stopnie okularami- i nawet 100 *-które są dwa albo trzy razy droższe -i w niczym lepsze.
ale to ja tak uważam- bo klejenie oka do soczewki i wywracanie prawo lewo jak lemur żeby złapać obraz -to żaden komfort dla mnie-jak czytam o SPACERZE W KOSMOSIE -to życzę wszystkiego dobrego -nie dla mnie :roll:
68-72 * to jest tyle ile trzeba.

swego czasu miałem 24 mm hypcia -świetny -najdłuższy okular w 1,25 '' z pięknym szerokim widokiem.
jak już masz ósemkę -to idż w ten deseń -są w przyzwoitych cenach
albo pomyśl o baader zoom 8-24 mm ....mniejsze pole ,ale okular genialny ...

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie