Zapytanie odnośnie okularu i filtru UHC

Bruczi | 23 Lis 2023, 10:08

Witam.
Mam dwa pytanka odnośnie zakupu okularu do planet i filtra UHC.
Posiadam SW Dobsona 10'' i okulary ES 11mm oraz kitowca 25mm. Chciałem powoli kompletować sobie sprzęt dobrej jakości.
Zacznijmy od okularu. Myślałem żeby dobrać do planet Pentaxa XW 7mm, myślałem też o 5mm, ale nie wiem czy nie jest już zbyt mały i za często go nie użyje więc może te 7mm byłoby lepsze na tą chwilę, co o tym sądzicie ? Dobry wybór czy lepiej coś innego?

Poza tym zastanawiam się nad filtrem UHC.
- Orion Ultrablock Narrowband 2'' lub
- Astronomik UHC-E 2''

Nie bardzo znam się na filtrach, bo swoją przygodę zacząłem dosyć niedawno. ale chciałem mieć coś w miare uniwersalnego, żeby podkręcić troszeczke widok mgławic, ewentualnie galaktyk, a z tego co czytałem wiele osób poleca tego Oriona. Czy doradzilibyście coś w tym temacie ?

Jeżeli chodzi o niebo to często obserwuje z podwórka w mieście ok 15 tyś mieszkańców, ale mam też możliwość wyjechania poza miasto na pola pod trochę ciemniejsze niebo.
Jak potrzeba jeszcze jakichś informacji to podam.

Z góry dzięki.
Kamil
Sky-Watcher Dobson 10"

Miejscowość: Grodzisk Wielkopolski

Koszy89 | 23 Lis 2023, 11:18

Pentax napewno Cie nie zawiedzie , lepiej 7 niz 5 , a tu o filtrach http://www.astronoce.pl/testy_an.php?id=11
...

Miejscowość: Szczecin

Smorff84 | 23 Lis 2023, 12:07

Tak pentax7 byłby lepszym wyborem. A co do filtra to najpierw bym kupił jakiś lepszy okular szerokokątny dwucalowy o ogniskowej około 25 mm a dopiero potem dokupił do niego filtr 2 cale

Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka
SW N10 GoTo, SW 120/600, Mak150 ,Nex star 5i, AZ- 5, EX 8x40

Miejscowość: Sosnowiec

Bruczi | 23 Lis 2023, 12:35

W późniejszym czasie chciałem właśnie jeszcze kupić jakiś okular koło 30mm, natomiast nie wiem czy jest to sens czy lepiej kupić lepszy 25mm np. 2''. Natomiast wyczytywałem, że lepiej rzeczywiście mieć filtr 2'' bo zawsze użyje go z 1,25'' i do 2''.

Powiedzcie mi tylko czy Orion Ultrablock a Orion Ultrablock Narrowband to to samo ? Bo w sumie na polskich stronach to widnieje z tego co widziałem tylko Ultrablock Narrowband na teleskopy.pl (https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=5603&lunety=Orion%20Ultrablock%20Narrowband%20w%20skopasmowy%20filtr%202%20SKU%2005657)

A wszędzie w jakichś opisach na forach czy właśnie recenzjach spotykam się głównie z nazwą Ultrablock bez narrowband.
Sky-Watcher Dobson 10"

astronomb | 15 Gru 2023, 22:39

U mnie w newtonie 10 fajnie się sprawdza Es 6.7/82 ale mam też ES 4.7 i przy dobrym seeingu też daje dużo frajdy np. dużych planet :-)
GSO10 SkyRover 2x42 Nikon Action CF 7x50
Nagler4.8, ES4.7,6.7, LVW8,13, Myriad9
BCO10, Morfeusz17.5, MV24, Aspheric 36
1.25 Baader planetarne,UHC,OIIi,Skyglow Orion UB, SVB CLS
2 Astronomik UHC,CLS AP OIII, SVB HB, Orion Skyglow

Bruczi | 04 Sty 2024, 04:11

Już zakupiłem Pentaxa 7mm pod choinkę :D Miałem dotychczas tylko jeden raz okazje poobserwować przez niego, ale warunki były mega kiepskie ;/
Sky-Watcher Dobson 10"

Mumia | 04 Sty 2024, 10:14

Po filtry zgłoś sie do użytkownika dobrychemik. Dobierze Ci coś do światłosiły i da jakiś z dobra transmitancją. Ma dobre pomierzone filtry.
Lzos 152 / Tak fs 102 / Tak Fc76dcu / APM 152 / Zeiss 63/840 / SCT 11” / Niutek 12” / DO ex ED 15x70

Bruczi | 08 Sty 2024, 21:16

Okej, dzięki za radę :) Z pewnością się zgłoszę.
Sky-Watcher Dobson 10"

Bruczi | 22 Wrz 2024, 21:52

Drodzy formuowicze, nie chciałem zakładać nowego wątku bo temat będzie dotyczył zapytania o okular, więc będę kontynuował w tym jeśli to nie problem.

Tak jak już wcześniej pisałem, zakupiłem sobie Pentaxa i gdy jest dobry seeing to widoki są bardzo fajne, jest frajda z oglądania. Chciałem natomiast dokupić coś z jeszcze większym powiększeniem, w oczekiwaniu na te idealne warunki i myślałem tutaj albo o Vixenie SLV lub dobrym orciaku np. BGO. Wiem, że te idealne warunki są może kilka razy w roku, dlatego też nie chce wydawać jakiejś fortuny i moją taką pierwszą myślą byłby zakup tego Vixena SLV 5mm. Tylko, pytanie moje jest następujące, czy nie lepiej zamiast tego Vixena kupić jakiegoś dobrego ortho np. BGO ?

Czy rzeczywiście w tym ortho obraz (oczywiście przy dobrych warunkach) będzie lepszy niż w Vixenie, czy nie warto kombinować i kupić tego Vixena?
I też druga kwestia, że te BGO 5mm kupić nie będzie pewnie łatwo :)
No chyba, że polecacie jeszcze jakieś ortho, które będą lepszym wyborem od tego vixena.

Z zakupem mi się nie spieszy bo planetki z 7mm ogląda się spoko, a te idealne warunki na duże powiększenia niestety zdarzają się rzadko, ale na przyszłość albo przy jakiejś dobrej okazji będę już ukierunkowany co kupować :)
Sky-Watcher Dobson 10"

dj_ | 23 Wrz 2024, 10:20

Czołem, "orto czy SLV" to problem, który próbuję rozwiązać od kilku lat czytając wypowiedzi na forach i obawiam się, że najlepiej mieć obydwa okulary. Nie mam wprawdzie teleskopu zwierciadlanego, ani SLV 5mm, ani takiego orto. Mogę tylko jako przykład porównać NLV 5mm ze współczesnym, tanim plosslem Bressera 5mm. Czasem w swoich notatkach z obserwacji Księżyca widzę zapis "NLV 5mm jest jakby mniej ostry". Podobnie "SLV 4mm wydaje się mniej ostry" w porównaniu z NPL 4mm. Myślę, że wiąże się to z odblaskami, które w tych okularach widzę. Z drugiej strony, w lantanach ogarniam całe pole i łatwiej mi ustawić obserwowany obiekt pomiędzy widocznymi mętami, a często jest ich po prostu mniej, tak jakby ten wielosoczewkowy okular był jaśniejszy.

EDIT: jadą do mnie trzy orciaki Fujiyamy. Porównam 5mm z NLV 5mm w refraktorze 80/910.
Vixen 80/910, AZ4, pryzmat T2/90, SLV, orto i BCP 4mm-32mm, Bresser 102/600+klin Herschela TS

Bruczi | 25 Wrz 2024, 08:29

Ok. W takim razie czekam na opinie :D Daj znać jak już przetestujesz :)
Sky-Watcher Dobson 10"

dj_ | 29 Wrz 2024, 09:57

Nie będę dzielił włosa na czworo, czyli bardzo krótkie porównanie Vixena NLV 5mm z Fujiyamą HD-OR 5mm w Vixenie 80/910.

- na sztucznej gwieździe obydwa okulary dają minimalne zniekształcenia na brzegach obrazu, pierścienie dyfrakcyjne stają się elipsami,
- na polu testowym (sąsiednim dachu) nie widzę różnicy: ostrość i kontrast obydwu okularów są podobne; HD-OR ma płytko osadzoną soczewkę, więc ładnie widać całe pole, nieco mniejsze (42 stopnie) niż w NLV (45 stopni); NLV ma niedużą dystorsję poduszkową,
- powiększenie do obserwacji Słońca przez Bressera 102/600 z klinem Hershela jest zbyt duże, ale w obydwu okularach widać podobnie,
- na rozdzielenie Fawaris (Delty Cygni), widok Saturna, Jowisza i Księżyca będę musiał jeszcze poczekać. Dziś rano z powodu wysokich chmur ledwo dało się ustawić ostrość. Widok w obydwu okularach był równie zły, a prognozy na najbliższe dni nie są obiecujące.

Krótko mówiąc, dotychczas nie widziałem różnicy w obrazach, lubię jednak przybliżyć oko do okularu, a duży ER i wrażliwość na nieosiowe patrzenie (w SLV/NLV) zwyczajnie mnie męczą. W lantanach widzę też odblaski od jasnych obiektów (Księżyc, Jowisz), a okulary są nieco cięższe, co wymaga u mnie (hamulce AZ4 ustawiłem bardzo luźno) ponownego wyważenia i wycelowania po ich wymianie.
Jeszcze napiszę, niech tylko pogoda pozwoli na kilkanaście godzin obserwacji w powiększeniu 180x :wink:
Vixen 80/910, AZ4, pryzmat T2/90, SLV, orto i BCP 4mm-32mm, Bresser 102/600+klin Herschela TS

Bruczi | 29 Wrz 2024, 13:34

Dzięki za zrobienie małego testu :)
W takim razie, czekamy jeszcze na dobrą pogodę żeby zobaczyć czy jest jakaś różnica w przypadku planetek i księżyca :)
Sky-Watcher Dobson 10"

dj_ | 29 Wrz 2024, 23:19

Coś tam się dzisiaj udało zobaczyć, ale warunki były przeciętne. Epsilony w Lutni i rozdzielona Fawaris wyglądały podobnie w obydwu okularach 5mm. Identycznie wyglądał też Saturn z wyraźną przerwą między pierścieniem i tarczą oraz z cieniem pierścienia na tarczy. Przerwy Cassiniego nie dostrzegłem. Dobrze widoczny był Tytan, Rea tylko zerkaniem, a innych nie widziałem.
Przydało się nieco większe i łatwo widoczne pole NLV. Spodziewam się przewagi Fujiyamy tylko przy oglądaniu Księżyca. Zobaczymy.

EDIT 30.09, 4:30: Dawno nie widziałem tak pięknie rozgwieżdżonego zimowego nieba z "mrugającymi" gwiazdami. W obydwu okularach widoczny był pojawiający się od czasu do czasu składnik F w Trapezie. Mgławica M42 lepiej prezentowała się w NLV, w jego większym (45 stopni) polu widzenia. Jakość w HD-OR była podobna, tylko małe pole psuło efekt. Jowisz i Mars były lepiej widoczne w Fujiyamie. Kontrast okularu pozwolił zobaczyć nieco struktur dwóch pasów oraz pociemnienia biegunowe (bez rewelacji, ale na tyle pozwalała pogoda). W NLV pociemnienia były mniej widoczne i ogólnie cały Jowisz był odrobinę "mydlany" (pogoda). Duszek latający naokoło planety to standard. Na Marsie kontrast w tym okularze też był nieco mniejszy, ale faza i zarys kontynentów były widoczne.

Bruczi | 30 Wrz 2024, 21:01

Ja też wybrałem się w nocy na obserwacje i niebo rzeczywiście było piękne. Aczkolwiek Jowisz tak jak mówisz "mydlany".

Widać, że te okulary dają podobne obrazy. Fujiyama z tego co piszesz ciut lepiej sprawdza się na niektórych planetkach. Może jednak spróbuje tego Vixena, ma ciut większe pole co dla mnie, jeszcze nie tak wprawionego będzie troszkę wygodniejsze. Aczkolwiek spróbowałbym tego SLV który ma pole 50 stopni(NLV jak wspomniałeś już 45).

Może w przyszłości też zainwestuje w jakieś ortho i sam potestuje. Trzeba to jeszcze przemyśleć :D
Sky-Watcher Dobson 10"

Scaiter | 30 Wrz 2024, 21:11

SLV to już niestety produkcji chińskiej,a lv i nlv to są japońskie wyroby i są ostrzejsze.
Moj sprzęt Vixen NP-80L-Prawdziwy Planetarny wymiatacz.
Vixen SD115S -Nowy planetarny wymiatacz
Vixen Ultima 8x56 ZCF
Delta Optical Extreme 15x70
Delta Optical Forest II 8x42
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź

Bruczi | 30 Wrz 2024, 21:29

Dobrze wiedzieć. W takim razie, może jednak będzie lepiej pójść w taką Fujiyame :)
Sky-Watcher Dobson 10"

dj_ | 30 Wrz 2024, 22:57

Vixena SLV 4mm kupiłem kiedyś dla wygodnego ER. Z czasem okazało się to męczące, a przez NPL o tej samej ogniskowej było mi wygodniej patrzeć. Nie było odblasków, kłopotów z dużym ER czy osiowością. Niestety, współczesne tanie plossle są gorszej jakości od posiadanych BCO. Pomyślałem o rozbudowaniu serii LV/NLV. Trafiła się jednak obniżka ceny Fujiyamy, plossle sprzedałem i zakończyłem temat brakujących okularów. Trzeba to samemu wypróbować, najlepiej przez kilka miesięcy. Lantanów się jednak nie pozbywam, dają ładne obrazy mimo wad, które w nich widzę :wink:

Bruczi | 30 Wrz 2024, 23:20

Domyślam się, że jeżeli sam nie wypróbuje to się nie przekonam. Każdy ma inny gust.
Z czasem może i przymierze się do posiadania obydwu okularów, jednak na razie trzeba mierzyć siły na zamiary :)

Jeszcze raz dzięki za test :)
Sky-Watcher Dobson 10"

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości

AstroChat

GIEŁDOWY ŚWIT

Więcej ofert na Giełdzie