Piotr K. napisał(a):Potwierdzam. Miałem achromaty 120/600 oraz 80/400, używałem z nimi filtrów Semi Apo oraz Fringe Killer, i efekt jest wg mnie niewart zachodu. Niby fioletowe otoczki znikają, ale pojawia się zafarb obrazu, który mi przeszkadzał, a ostrości i tak nie ma. Do obserwacji DS-ów w szerokim polu (a do tego są takie achromaty) nie potrzeba żadnych filtrów. A do obserwacji planet wystarczy kupić zwykłego Newtona 130/650, nawet takiego z wyciągiem 1,25" - efekt na Jowiszu czy Saturnie, że o Księżycu nie wspomnę, po prostu miażdży każdy achromat f/5.
kurp napisał(a):Tylko po co marnować aperturę aby uzyskać mniejszą światłosiłę ? Pomimo widocznego chromatyzmu lepiej korzystać z pełnej apertury bez żadnych filtrów - widać więcej i lepiej. Miałem achromat SW 102/1000 i obrazy dawał dobre bez żadnych " nakładek ".
chondryt napisał(a):kurp napisał(a):Tylko po co marnować aperturę aby uzyskać mniejszą światłosiłę ? Pomimo widocznego chromatyzmu lepiej korzystać z pełnej apertury bez żadnych filtrów - widać więcej i lepiej. Miałem achromat SW 102/1000 i obrazy dawał dobre bez żadnych " nakładek ".
Witam.
Też tak uważam , jeśli komuś tak bardzo przeszkadza aberacja to powinien zmienić sprzęt na lustro a jeśli są finanse to APO .
Pozdro ... .
kolimator napisał(a):.
Mam semi apo i fkilera od badera 1,25 - semi apo sprzedałem bo zażółcał obraz likwidował abwere dosc dobrze .
Fkiller został , lepsza transmisja jak pisza w internetach , lekko ''ociepla ''obraz , obecnie lezy w pudełku , nieuzywany ponieważ.......
KrisJot napisał(a):Hej,
na CN trafiłem na porównanie różnych filtrów wykorzystywanych do ograniczenia AC w achromatach. Autor poleca właśnie Semi APO (link poniżej). Czy ktoś z Was poza @kolimator'em miał jakieś doświadczenia z tym filtrem? Jest jakiś jego tańszy sensowny zamiennik?
https://www.cloudynights.com/articles/c ... ters-r2834
Kris
wodnik napisał(a):P.S. Dwa pojedyńcze filtry polaryzacyjne jeden wkręcony w kątówkę, drugi w okular przy jego obracaniu dają ciekawe efekty kolorystyczne zwłaszcza na Księżycu.
[s] Filtry SVBony CLS 1,25" / 2" [nowe]
Sprzedam Marek_N, 2025.06.04ZWO ASI 183 MM Pro - bad column
Sprzedam jolo, 2025.06.17Soczewka Baader Hyperion Zoom 2,25x
Sprzedam Juki89, 2025.06.02