Okular do lunety Regal 80 ED

Dakerski | 29 Paź 2024, 10:58

Dzień dobry,

chciałbym Was poprosić o radę i pomoc w doborze okularu do lunety Regal 80 ED. Lunetę wykorzystuję do obserwacji ptaków. Oryginalny okular to zoom 20-60. Ptaki siadają dość daleko od miejsca obserwacji i potrzebuję zwiększyć efektywne powiększenie. Oryginalny zoom przy wartości 50 nie daje już rady.

Z góry dziękuję za pomoc.

Dariusz

winio | 29 Paź 2024, 13:09

Przy wartości >50x patrząc z daleka na ptaki (czyli poziomo) to przede wszystkim seeing nie da rady.
team SW 90/900 :)

Miejscowość: Warszawa-Szczęśliwice

Benedykt | 29 Paź 2024, 13:14

@Dakerski

Luneta Regal 80 ED (a właściwie jej obiektyw) ma ogniskową 480 mm. Jeśli luneta ma powiększenie 20-60x, to znaczy że standardowy okular ZOOM ma zakres ogniskowych 24-8 mm, przy czym powiększeniu 20x odpowiada ogniskowa okularu 24 mm, a powiększeniu 60x - ogniskowa 8 mm.
Wynika to z zależności:
P = fob/fok,
gdzie:
P - powiększenie
fob - ogniskowa obiektywu
fok - ogniskowa okularu.

Sugeruję Ci, abyś rozważył zakup dobrego okularu stałoogniskowego o ogniskowej 6 mm (dający powiększenie 80x) lub 5 mm (dający powiększenie 96x). Wydaje mi się, że nie ma sensu do obserwacji ptaków podbijać powiększenie ponad 100x, ale mogę się mylić. Najlepiej zapytaj koleżanki lub kolegów ptasiarzy.

Jaki najlepiej kupić okular? Najlepszy, na jaki Cię stać. Pamiętaj, żeby okular miał duże pole widzenia.
Pozdrawiam
Benedykt
------------------------------------------------------------------
Nikon Action EX 10x50 CF, ROW10x40
TAL 100R + statyw geo + montaż z prowadzeniem
PRONTO 66/392,80 mm na statywie z paralaktykiem od TALa
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

Dakerski | 29 Paź 2024, 13:19

Dziękuję za informację. Proszę jeszcze podpowiedz jakie marki okualarów są sprawdzone lub warte polecenia. Nie mam wiedzy w tym zakresie.

Z góry dziękuję.

Ananke55 | 29 Paź 2024, 13:50

Dakerski napisał(a):Dzień dobry,

chciałbym Was poprosić o radę i pomoc w doborze okularu do lunety Regal 80 ED. Lunetę wykorzystuję do obserwacji ptaków. Oryginalny okular to zoom 20-60. Ptaki siadają dość daleko od miejsca obserwacji i potrzebuję zwiększyć efektywne powiększenie. Oryginalny zoom przy wartości 50 nie daje już rady.

Z góry dziękuję za pomoc.

Dariusz

Cześć.Miałem do niedawna większy model tej lunety a mianowicie 100 F-ED/ta literka F ma tu ogromne znaczenie jeśli poczytasz komentarze w sieci nt tej serii tej lunety/ i wspominam ją bardzo dobrze z uwagi na kapitalną jakość dawanych obrazów i to zarówno w dzień bo do tego jest przeznaczona ale też b.ostre i punktowe obrazy gwiazd czy też pięknie prezentujący się Księżyc :D Używałem jej najczęściej z zoomem Tele Vue 8-24 mm i tu było super ale b.podobnej jakości jest siostrzany zoom William Optics.W mojej było dosyć wąskie pole widzenia i to w zasadzie jedyny maleńki minus ale u Ciebie powinno być pod tym względem lepiej.Jeśli chodzi o okulary to ten model jest dosyć kapryśny i nie wszystkie w niej ostrzą natomiast rzeczywiście możesz śmiało próbować z ogniskową 6 lub nawet 5 mm ale ponieważ jest to jednak wysokiej klasy produkt optyczny to i okulary też powinieneś dobierać z wyższej/czytaj droższej półki :wink: /żeby wykorzystać jej potencjał.Miałem kilka okularów Vixen LVW z którymi obserwowało mi się najlepiej a najmniejsza ogniskowa z jaką obserwowałem kiedyś z ciekawości to LVW 3,5 mm :shock: i też dawała radę w sprzyjających warunkach. W TS Uwan było dobrze zarówno jeśli chodzi o ogniskową 7 mm ale i 4 mm też bez zastrzeżeń i pewnie w obserwacji ptaków mógłbyś wyłuskać sporo szczegółów których nie zobaczysz w większych ogniskowych.Ta luneta to naprawdę wysokiej klasy sprzęt wart posiadania.Pozdrawiam.Krzysztof.
SCT C 8'' //WO Z81 //WO F132//Nikon Action 7x35 //Pentax 20x60 WP// Omegon 70/45//Baader Maxbright II//Giro Ercole

Dakerski | 29 Paź 2024, 20:58

Dziękuję za informację.
Pozdrawiam.
Dariusz

matta | 30 Paź 2024, 00:06

Testuję obecnie okular ES 4,7 w Regal 2 -100 i wydaje mi się, że uzyskiwane powiększenie 115x to maksimum z tej lunety. Do ed 80 ten okular powinien się sprawdzić świetnie.

Dakerski | 30 Paź 2024, 08:13

Dziękuje za wskazówkę.
Pozdrawiam

Roba | 30 Paź 2024, 12:15

Cześć
Darek ,podsumowując nasza rozmowę w niedziele na Jamniku, to uważam, że w pierwszym rzędzie kup może coś 6 albo 7mm co da powiększenia 80 i 68,5 x. Na większe powiększenia warunki pozwolą bardzo rzadko, w lecie drgania powietrza i para wodna zdegradują obraz a w zimie obraz będzie za ciemny. Dobrze żeby okular miał dłuższy ER, mogą być np. okulary TMB, podobny Skywatcher, vixen SLV czy tam inne. Możesz oczywiście kupić też zwykłe plossle jeżeli przytulanie oka do soczewki nie będzie Ci przeszkadzało. Okular 8mm też ma sens by uzyskać lepszą jakość niż przy zoomie. No i dobrze by było, żeby tuleja mocująca okular była gładka.
Pozdrawiam
Marcin

Benedykt | 30 Paź 2024, 12:55

Roba napisał(a):Cześć
Darek ,podsumowując nasza rozmowę w niedziele na Jamniku, to uważam, że w pierwszym rzędzie kup może coś 6 albo 7mm co da powiększenia 80 i 68,5 x. Na większe powiększenia warunki pozwolą bardzo rzadko, w lecie drgania powietrza i para wodna zdegradują obraz a w zimie obraz będzie za ciemny. Dobrze żeby okular miał dłuższy ER, mogą być np. okulary TMB, podobny Skywatcher, vixen SLV czy tam inne. Możesz oczywiście kupić też zwykłe plossle jeżeli przytulanie oka do soczewki nie będzie Ci przeszkadzało. Okular 8mm też ma sens by uzyskać lepszą jakość niż przy zoomie. No i dobrze by było, żeby tuleja mocująca okular była gładka.
Pozdrawiam
Marcin

Nie do końca się zgadzam. W obliczu posiadania ogniskowej 8 mm w ZOOM-ie wybór okularu stałoogniskowego 7 mm, a tym bardziej 8 mm uważam za mało sensowny. No chyba, że Darek zamierza zrobić "rewolucję" okularową - ale wtedy trzeba by też kupić okulary 12 mm, 18 mm i 24 mm, a może nawet 30 mm. Moim zdaniem dużo lepiej jest zostawić posiadanego ZOOM-a i rozszerzyć swój arsenał okularowy o ogniskową 6 mm lub 5 mm.
Pozdrawiam
Benedykt
Awatar użytkownika

Roba | 30 Paź 2024, 13:13

Benedykt - to co piszesz jest sensowne, ale to ma służyć do obserwacji ptaków, te 5mm to może raz do roku da się założyć, muszą być wybitne warunki. Nawet 6 mm nie za często da się użyć. Oryginalny zoom w tej lunecie na 8mm już nie daje dobrego obrazu stąd może warto kupić lepszą ósemkę. Na stacjonarne obserwacje ptaków zabieram SCT6, mógłbym tu poszaleć z powiększeniami ale w praktyce nie przekraczam 70x, 80x od święta.

Dakerski | 30 Paź 2024, 13:31

Cześć Marcin,

dziękuję za wyjaśnienia. Jeśli bedziesz jechał na Jamnik daj znać, wtedy poprosze Cię abyś zabrał więcej okularów o których rozmawialiśmy.

P.S.

Benedykt prosze Cię jeszcze o sugestie po komentarzu Marcina. Z góry dziękuję.

Dariusz

matta | 30 Paź 2024, 14:31

5 mm okular dobrze jest mieć ale zysk z niego największy będzie przy dobrych warunkach,jak np.teraz u mnie,bez falowania powietrza. Osobiście jestem zadowolony z ES 4,7 jest trochę lepszy optycznie od Celestron x-cell lx 5 ale celestron lepiej się zakłada i jest lżejszy,no i tańszy.Zamierzam teraz dokupić Morpheus 6.5 i to będzie uniwersalny,perfekcyjny zestaw do Regal.

Benedykt | 30 Paź 2024, 16:01

Dakerski napisał(a):Cześć Marcin,

dziękuję za wyjaśnienia. Jeśli bedziesz jechał na Jamnik daj znać, wtedy poprosze Cię abyś zabrał więcej okularów o których rozmawialiśmy.

P.S.

Benedykt prosze Cię jeszcze o sugestie po komentarzu Marcina. Z góry dziękuję.

Dariusz

@Dariusz
prawdą jest, że większe powiększenie spowoduje pogorszenie dawanego obrazu. Z drugiej strony nie można przenosić jeden do jednego doświadczeń z obserwacji astronomicznych na obserwacje ziemskie. Oglądając obiekty na niebie promienie światła muszą się przebić przez kilkadziesiąt kilometrów atmosfery, która degraduje obraz (patrz pojęcie seeing). Przy ziemskich obserwacjach ptaków jest to co najwyżej kilkaset metrów. Nie przypuszczam, żeby dobrej klasy okular 5-6 mm spowodował tak drastyczne pogorszenie obrazu w odniesieniu do 8 mm ZOOM-a.

Nie jestem ptasiarzem, więc mój punkt widzenia czy oczekiwania odnośnie lunety ziemskiej mogą się różnić o tego, jakie mają obserwatorzy ptaków. Osobiście uważam, że do obserwacji ziemskich wystarczające jest powiększenie 40-60 razy. Gdybym ja potrzebował wyłuskiwać szczegóły obserwowanych ptaków, to poszedłbym w innym kierunku, tzn. aparat + dobry teleobiektyw. Mając zarejestrowany obraz na matrycy możesz go dowolnie obrobić w programie graficznym i uzyskać efekt, którego oczekujesz. Ale to już inna bajka.
Pozdrawiam
Benedykt
Awatar użytkownika

Dale | 30 Paź 2024, 16:26

Bawiłem się swego czasu zarówno fotografią ptaszorów, jak i ich oglądaniem. dlatego też na podstawie własnych doświadczeń z astro, jak i obserwacjami dziennymi, jeśli stawiamy za cel jakość obrazu, posiadając dobrej klasy lunetę (ED) trzymał bym się okularów stało ogniskowych. Z jak najmniejszą ilością szkła na pokładzie. Np. spróbował bym serii Starbase. To z niskobudżetowych. Jeśli jednak chciałbym mieć pewność że będzie najlepiej z możliwych, szukał bym dedykowanych okularów nikona lub podobnej marki.
Pamiętajmy że w dzień mamy więcej widocznych kolorków i kształtów, niż białych punkcików w nocy.
...braki umiejętności nadrabiam entuzjazmem...

Ananke55 | 30 Paź 2024, 16:46

Dale napisał(a):Bawiłem się swego czasu zarówno fotografią ptaszorów, jak i ich oglądaniem. dlatego też na podstawie własnych doświadczeń z astro, jak i obserwacjami dziennymi, jeśli stawiamy za cel jakość obrazu, posiadając dobrej klasy lunetę (ED) trzymał bym się okularów stało ogniskowych. Z jak najmniejszą ilością szkła na pokładzie. Np. spróbował bym serii Starbase. To z niskobudżetowych. Jeśli jednak chciałbym mieć pewność że będzie najlepiej z możliwych, szukał bym dedykowanych okularów nikona lub podobnej marki.
Pamiętajmy że w dzień mamy więcej widocznych kolorków i kształtów, niż białych punkcików w nocy.

Okulary Nikon te od lunet Nikona z adapterem 1,25" NIE ostrzą w lunecie Celestron Regal!.Literka F przy oznakowaniu lunety wskazuje na domieszkę fluorytu w jakiejkolwiek on był postaci co świadczy o wysokich wlasciwosciach optycznych omawianego sprzętu więc częstowanie okularami Starbase to tak trochę abstrahowanie od ukladu odniesienia/może w Makach to ma sens/.Te lunety pokazują swoje możliwosci w wyzszej klasy okularach i raczej na pójscie w tym kierunku bym Kolegę namawiał.Poza tym wiem z doświadczenia że obserwacje natury w lunecie a obserwacje astro w teleskopie nawet jeżeli używa się tego samego okularu to dwa różne światy.
SCT C 8'' //WO Z81 //WO F132//Nikon Action 7x35 //Pentax 20x60 WP// Omegon 70/45//Baader Maxbright II//Giro Ercole

Dale | 30 Paź 2024, 18:53

Dlatego napisałem żeby szukał dedykowanych okularów, nie znam specyfikacji tego typu okularów, bo nie były mi potrzebne. Natomiast jeśli chodzi o ortoskopy Starbase, był bym bardzo ostrożny z wyrażaniem krytyki, ponieważ po namacalnym sprawdzeniu krytykujący może mieć dosyć zdziwioną minę :) Ponieważ nie zauważyłem by przy dziennym świetle wprowadzały zauważalne wady, wynika to z małej ilości szkła, dobrych powłok oraz relatywnie małego pola widzenia. Już gorzej na tym tle wypadają np. szerokie ES-y, nawet transmisja i kontrast jest lepsza niż w pentaxach - z którymi porównywałem. Oczywiście w nocy Pentaxy czy ES-y nie pokazują tych wad, co w dzień.
ps. wiem że są okulary robione przez Leicę, Swarowskiego czy Zeissa - nie wiem tylko czy będą pasowały.
...braki umiejętności nadrabiam entuzjazmem...

Dakerski | 31 Paź 2024, 19:53

Dziękuję Wszystkim za posty i pomoc.

Dariusz

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości