GSO Dobson 16" TRUSS DeLuxe 406/1800

Paweł 80 | 25 Lis 2024, 11:49

Dzień dobry.
Witam szanownych forumowiczów. W 2007 roku kupiłem teleskop SKy Watchera 8 cali, na montażu dobsona. Do tej pory go użytkuję. Swoje hobby chciałem na nowo rozwinąć. Myślałem o zakupie teleskopu 16 calowego od GSO . Mieszkam na wsi gdzie niebo po zgaszeniu latarni jest w miarę przyzwoite. Mam też miejscówkę lepszą w terenie, dlatego montaż kratownicowy GSO Dobson 16" TRUSS DeLuxe 406/1800 sprawdziłby się podczas transportu w niedużym aucie. Teleskop mógłbym trzymać, w suchej, przewiewnej, drewnianej szopie, lub po prostu w domu, a konkretnie w garażu. Po zamontowaniu pompowanych kółek, wyjeżdzałbym teleskopem na miejsce obserwacji. Rozumiem, że po przetransportowaniu teleskopu na kółkach tak około 50metrów teleskop będzie potrzebował, potem kolimacji? Docelowo w przyszłości chciałbym zrobić astrodomek z odsuwanym dachem, ale to dalsza perspektywa :) Teleskop miałby być zakupem na lata, być może tak jak synta 8cali jest ze mną 17lat :)Nasuwają mi się takie pytania i prosiłbyym o odpowiedż szanownych forumowiczów.
1.) Czy w tak dużym teleskopie lustro z BK-7 będzie gorszym rozwiązaniem od SkY Watchera 16 cali gdzie jest pyrex.? Z komentarzy na forach zauważyłem, że w mniejszych lustrach problem z adaptacja lustra nie jest tak istotny. Natomiast na temat konkretnie tego teleskopu GSO Dobson 16" TRUSS DeLuxe 406/1800 nie znalazłem informacji.
2.)Martwi mnie też czy za 10, 15...20 :) lat powłoka na lustrze nie utleni się na tyle, żeby trzeba było ją ponownie napylać. 3.)Czy może lustra od SkY Watchera pyrex, lepiej radzą sobie z upływem czasu:)? Może są osoby na forum , które mają doświadczenie w tej kwestii. pozdrawiam

lulu | 25 Lis 2024, 19:12

Przede wszystkim weź pod uwagę, że to jest prawie 60 kg wagi. Jeśli ma to być zakup "na lata", to warto brać pod uwagę także możliwości własne (i własnego kręgosłupa).
pozdrowienia Łukasz
Mapa Księżyca: https://astrostrona.pl/narzedzia-i-pomo ... -ksiezyca/
Awatar użytkownika
Kierownik techniczny

Miejscowość: spod Krakowa

witos1 | 25 Lis 2024, 20:14

LUNT, APM, TAK, LZOS, INTES.

KrisJot | 26 Lis 2024, 04:01

Pyrex powinien szybciej osiągnąć stabilność temperaturowe od np. float'u. Teoretycznie też powinien być wolny od wszelkich naprężeń wewnętrznych (jeśli blank pochodził z tafli wylanej monolitycznie, ale tutaj technologicznie maksymalna grubość wynosi 25mm). Poza samym materiałem bardzo ważna jest też dokładność wykonania figury lustra i równomierność nałozenia powłok (nawet naprostsze składają się z kilku warstw). Innymi słowy masz kilka składowych i to detale decydują o wyniku końcowym (jak to w optyce). Osobiście bym przetestował konkretny egzemplarz, czy spełnia moje oczekiwania. Zwłaszcza, że koszt zakupu też jest dość spory.

Miejscowość: Bydgoszcz

jinx | 26 Lis 2024, 18:20

A w jaki sposób testuje się kupowany egzemplarz teleskopu? (Czy to jest w ogóle możliwe?)

KrisJot | 26 Lis 2024, 22:40

Startest najlepiej z kimś kto to robił jeśli nigdy nie sprawdzałeś.

thom | 26 Lis 2024, 22:55

Czy ma całe lustra. Czy tuba i wyciąg są proste. czy wyczernienie w środku jest czarne. Nie ma plam i odprysków. Czy działają mechanizmy. Czy działają płynnie, nic nie skacze, wyje, piszczy itd.
No jak samochód no ;)
SW Synta 8";SW/SA P-DS150; Omegon 66/400 ED; SW Esprit 80 APO. Samyang 14 F/2.2, 135 F/2
Astrolink 4 mini II / Stellarmate
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wro

jinx | 27 Lis 2024, 11:24

> Startest najlepiej z kimś kto to robił jeśli nigdy nie sprawdzałeś.
Bardzo trudno sie robi startest teleskopem, którego sie jeszcze nie posiada.
Musiałby chyba dotychczasowy właściciel zrobić albo sklep w przypadku kupna nowego.
A przecie takie rzeczy się chyba nie dzieją?

KrisJot | 27 Lis 2024, 22:50

Moim zdaniem powyższe zależy od sklepu i jak się umówisz z osobą obsługującą Twoje potencjalne zamówienie. Jak kupowałem pierwsze APO, to za dopłatą wyregulowali wyciąg, sprawdziliśmy na ławie optycznej i zrobili startest. Wszystko udokumentowane certyfikatem. Może nie było to Zygo, ale już sporo mówiło o optyce. Tym bardziej, że taka 16tka z GoTo to jest już trochę wydatek.

jinx | 28 Lis 2024, 14:29

Ciekawe.
A taki sklepowy "startest z papierami" to wchodzi w zakres kolimacji czy to jest dodatkowa usługa?

Czy na tym forum są jacyś uzytkownicy, którzy kupili lustro nowe ale na tyle felerne, że po własnoręcznym startescie
trzeba było je zwrócić?

KrisJot | 28 Lis 2024, 16:54

Dodatkowa usługa w skład której wchodziło też wybranie najlepszego egzemplarza z posiadanej przez nich partii.

jinx | 28 Lis 2024, 18:28

Szokujące! Nie wiedziałem, że w teleskopach można przebierać jak w śliwkach.

KrisJot | 28 Lis 2024, 18:35

To nie jest nic niezwykłego. Niektóre firmy same wstępnie dokonują selekcji sprzętów z danej parti. Następnie regulują pozostałe, te które wstępnie są ok i dopiero wtedy wystawiają do sprzedaży. Oczywiście dotyczy to teleskopów z Chin.

jinx | 28 Lis 2024, 19:01

Nie do konca rozumiem - tu mowa jest o jakości luster, a tego chyba nie da się regulowac?

thom | 29 Lis 2024, 00:22

Orion UK brał jakieś wyższej jakości powłoki do niektórych teleskopów. Na zlocie o tym rozmawialiśmy. Jak kupujesz teleskop w TS to można u nich zlecić taki startest - ale to jest robione w warunkach laboratoryjnych, na sztucznej gwieździe. Nie wiem czy Delta u nas ma taką usługę, na naszym rynku, szukającym raczej ceny niż jakości, chyba to jeszcze nie jest popularna usługa.
SW Synta 8";SW/SA P-DS150; Omegon 66/400 ED; SW Esprit 80 APO. Samyang 14 F/2.2, 135 F/2
Astrolink 4 mini II / Stellarmate
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wro

Paweł 80 | 01 Gru 2024, 18:45

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Myślalem,że też odezwą się użytkownicy GSO 16 i podpowiedzą też coś na temat trwałości lustra po latach użytkowania. Teleskop miałby służyć na wiele lat, żeby za jakiś czas nie sprzedawać 12cali,(która też rozważam jako zakup) i marzyć o 16-stce. Może nie potrzebnie się napalam na takie gabaryty, bo być może zaświetlenie nieba sprowadzi mnie na ziemię. Tylko czy to będzie gorzej jak w 12-stce,czy tylko nie wykorzystam potencjału, co już tak mnie nie martwi. Teleskop narazie jednak musiałbym trzymać w drewnianym budynku gospodarczym, nie ogrzewanym, naturalnie wentylowanym, czy ta wilgoć nie zniszczy optyki
.Adaptacje miejsca przygotowałbym po konsultacji z wami żeby spełnic warunki. Dlatego wybór padł głownie na GSO16, ponieważ jest najtańszy z nowych dobsonów 16calowych(9.5tys.zł.)Połowę kosztów spłacałbym w ratach.Rozważam też 12 stkę ponieważ, tańsza platforma paralaktyczna i dwójką moich pociech w wieku szkolnym, mogłaby cieszyć się lepszym komfortem oglądania.Chociaż w jednym i drugim przypadku wchodziliby po drabince. Oczywiście syn chce jak największy, bo chciałby oglądać piękną M42 i galaktyki ale trochę studzę jego zapał, uświadamiając, że wszystko nie wygląda tak jak na zdjęciach .Jestem z okolic Lublina i do Warszawy na startest do teleskopy.pl mógłbym się wybrać jeżeli jest taka możliwość. Co do akcesoriów to posiadam tylko Okular Zoom 24mm-8mm, szkło lantanowe,Antares chyba,(napewno Madę in Japan) i soczewkę barlowax2 też tej firmy,filtr księżycowy ND. Rozumiem,że korektor komy będzie niezbędny w 12 i 16 calch? Narazie mi się nie spieszy dlatego nie chciałbym po 12,stce mieć nie dosyt i żałować złej decyzji. Dziekuję za zainteresowanie i wszelkie sugestie.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości