Dzień dobry.
Witam szanownych forumowiczów. W 2007 roku kupiłem teleskop SKy Watchera 8 cali, na montażu dobsona. Do tej pory go użytkuję. Swoje hobby chciałem na nowo rozwinąć. Myślałem o zakupie teleskopu 16 calowego od GSO . Mieszkam na wsi gdzie niebo po zgaszeniu latarni jest w miarę przyzwoite. Mam też miejscówkę lepszą w terenie, dlatego montaż kratownicowy GSO Dobson 16" TRUSS DeLuxe 406/1800 sprawdziłby się podczas transportu w niedużym aucie. Teleskop mógłbym trzymać, w suchej, przewiewnej, drewnianej szopie, lub po prostu w domu, a konkretnie w garażu. Po zamontowaniu pompowanych kółek, wyjeżdzałbym teleskopem na miejsce obserwacji. Rozumiem, że po przetransportowaniu teleskopu na kółkach tak około 50metrów teleskop będzie potrzebował, potem kolimacji? Docelowo w przyszłości chciałbym zrobić astrodomek z odsuwanym dachem, ale to dalsza perspektywa
Teleskop miałby być zakupem na lata, być może tak jak synta 8cali jest ze mną 17lat
Nasuwają mi się takie pytania i prosiłbyym o odpowiedż szanownych forumowiczów.
1.) Czy w tak dużym teleskopie lustro z BK-7 będzie gorszym rozwiązaniem od SkY Watchera 16 cali gdzie jest pyrex.? Z komentarzy na forach zauważyłem, że w mniejszych lustrach problem z adaptacja lustra nie jest tak istotny. Natomiast na temat konkretnie tego teleskopu GSO Dobson 16" TRUSS DeLuxe 406/1800 nie znalazłem informacji.
2.)Martwi mnie też czy za 10, 15...20
lat powłoka na lustrze nie utleni się na tyle, żeby trzeba było ją ponownie napylać. 3.)Czy może lustra od SkY Watchera pyrex, lepiej radzą sobie z upływem czasu:)? Może są osoby na forum , które mają doświadczenie w tej kwestii. pozdrawiam