Mialem WO zenitstar 66/388 to podobny sprzet do evostar 72ED tylko Wo ma ruchomy odrosnik.
Jakośc rewelacyjna teleskopu, i było mi go szkoda na takie wyjazdy no i był ciężki .Natomiast co do możliwości to na Dsach nie powalczysz. Wiadomo że SW 80/400 pokazuje te Dsy malutkie.Na dsy potrzeba apertury a ty chesz sie cofac do 70mm....
Natomiast na planetach czy ksieżycu bylo wow. Ja pamietam obok siebe mialem SW 80/400 ten lepszy egz (bo malem 2) i w okularze 5mm Vixena LVw na księzycu w SW byla juz mgla,nie ostry obraz ,ale wciaz pewnie dla wielu mogłby byc akceptowalny....Jak zalozyłem ten okular do WO to było wszystko mega ostre jak zyleta ,rewelacja.mozna by powerować dale
j. Gdy wróciłem z tym okularem do SW obraz wydał mi sie tak fatalny ze nie chcialbym takiego teleskopu.
Używam takich małych travelerków na wyjazdy jak 50mm,mialem 70mm celestrona i uzywałem jako luneti na wprost...przerabiałem ten temat mocno z ultralekimi teleskopami i statywami jak maszty radiowe, kij i 3 odciagi...zestawy z teleskopem,montazem i glowica o wadze ponizej 900g ! Teraz robie dwie szt 70mm(jedna z szukacza Orion) ,i jedynie do czego moga służyć pod cienym niebem gdzie jezdrze w Beskd Niski to znajdywanie obiektów.By nie wyjść z wprawy.
Bo zeby je podziwiac obiekty są po prostu za małe jak np M 57 czy Bodego .Natomiast coś co potrzebuje zrenicy wyjsciowej 5-6mm i dużego pola i malego powiekszenia ok 15x jak Weill itp to jak najbardziej pooglądasz.
Tylko jak ktoś napisał to powiekszenia lornetkowe...a lornetka patrzac dwuocznie pokaze ci ten obiekt jakby o 30% wiekszy bo jest taki efekt. Teleskop natomiast przy zrenicy 2,4 da ci ok 35x powiekszenie co jest jednak wiecej niz lornetka i bodego zobaczysz .
Takim super sprzetem mogła by być lonetka Vortex kaibab 15x56 za ponad 5 tys ,pozamiatała moj teleskop Sw 102/500 pod dywan... Hantle były w tej lornetce wieksze i ładniejsze niż moim w teleskopie z okularem Es chyba 11mm dajacym zrenice ok 2,2 ... teoretycznie 45x power...
Zlota myśl:Sprzedać wszystkie male teleskopy,kupić kaibab i zostawić jedyny teleskop 12 cali
Meade Lightbridge 12, Newton Bresser 130/650,SW 80/400 2szt jeden z wyciagem 2 cale, pół wiaderka okularów, oczy wyraka NIKON TC 2x,Lunetka ATM 50mm z wymiennymi okularami na 1,25 ,szukacz 70mm orion.Lornetka Olympus EXPS I 8x42 i parę innych lornetek.