Plecak jest oczywisce b slabej jakośći, ma jednak przegródki na teleskop,statyw i akcesoria i może spełniac funkcję do trzymania w nim teleskopu .
Statyw z glowicą zasługuje na obszerniejszy opis.Aluminium z plastikowymi stawkami, zaciskami, głowiczką. Wbudowana mała działajaca poziomiczka. Płynny ruch 360 st w poziomie. Zaś w pionie glowiczka ma mozliwosc ustawiena tak jak w AZ3 ,,ale można ja tez przekrecić na bok i zablokować co nam daje montaż AZ
Jest to fajne rozwiązane i przy tej wadze teleskopu spełni dobrze swoją funkcje.Działa to płynnie i raczką krecac można blokować ustawienie . Wysokość statywu to 120cm. Jest też mozliosc wysunięcia kolumny ale nie ma ona ząbków ani korbki, gdy ja wysuniemy blokujemy w tradycyjny sposob krecac pokretłem. Wtedy statyw ma az 142cm wysokosci.
W srodku jest aluminiowe wzmocnienie z srubą doscikową, po jej dokreceniu montaż jest względnie stabilny .
Sprawdzilem wiec drgania z teleskopem (ok 850g z akcesoriami ).
Przy wysokosci 120cm wygasają do 3 sek co wydalo mi sie dobra wartością.
Przy wysunietej kolumne srodkowej i wys max 142cm drgania wygasaja już w 5 sek....i terene przy wietrze może to być już problematyczne.
Czego brakuje- no gdyby tam było siodelko i możliosc dzieki temu przesuwania w nim szyny,czyli wyważenia teleskopu bylby to ideał, teraz teleskopik zaleznie co wlozymy do wyciagu lekko opada i trzeba go blokować rączką (chyba ze zalożymy go odwrotnie tak ze rączka jest od strony odrośnika wtedy wywazenie sie nieco zmienia)
Ogólnie jak ktoś potrzebuje lekki statyw to bardzo polecam.Mi bardzo przypadł do gustu, mysle ze i siodełko bardzo latwo można by w nim dorobić .
Meade Lightbridge 12, Newton Bresser 130/650,SW 80/400 2szt jeden z wyciagem 2 cale, pół wiaderka okularów, oczy wyraka NIKON TC 2x,Lunetka ATM 50mm z wymiennymi okularami na 1,25 ,szukacz 70mm orion.Lornetka Olympus EXPS I 8x42 i parę innych lornetek.